Turistii nu au liniste nici in vacanta
Urmariti prin Serviciul de Telecomunicatii Sociale. Asa intentioneaza Ministerul Dezvoltarii sa monitorizeze numarul de turisti din unitatile de cazare turistica, sa elimine evaziunea fiscala si sa elaboreze statistici. Totul apare intr-un proiect elaborat de minister si inaintat Guvernului.
Intentiile ministerului poarta un singur nume: Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor. Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie in acest sistem prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat. Astfel se vor putea obtine informatii privind circulatia turistica la nivel loca, regional si central si vor putea fi sanctionati cei care incearca sa fenteze legea si sa nu inregistreze toti turistii. In momentul in care proiectul va intra in vigoare, structurile de cazare vor fi obligate sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului „Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor”. Aceste fise vor fi ulterior inregistrate in baza de date SIET. Pentru ca si in acest moment, receptionerii trebuie sa completeze aceste fise, o parte din hotelierii bacauani spun ca noul sistem nu va schimba multe lucruri, asadar nu se opun.
„Si in acest moment suntem verificati, asadar intocmim aceste fise. Nu cred ca se vor schimba multe lucruri. Doar turistii ar putea avea obiectii, când vine vorba de protejarea intimitatii lor”, a declarat Floarea Ivanof, proprietarul unui hotel din Bacau.
De cealalta parte, agentii de turism nu sunt prea multumiti de noua reglementare. Acestia sustin ca nu aceasta este solutia la evaziunea fiscala din acest domeniu. „Asta este o metoda securista suta la suta. Noi suntem obligati sa le asiguram discretia clientilor nostri”, a explicat Dumitru Nanescu, vicepresedintele ANAT. In plus, „aceasta nu este masura cea mai oportuna pentru a eradica evaziunea fiscala. Si pe noi ne ingrijoreaza fenomenul, dar trebuie gasite alte metode”, a continuat Nanescu.
Daca proiectul de ordonanta primeste aprobarea Guvernului, hotelierii trebuie sa inregistreze unitatea de cazare in 60 de zile in sistem. Acestia vor fi obligati sa raporteze zilnic numarul de turisti inregistrati, cu exceptia celor care presteaza activitati de cazare fragmentat si care trebuie sa notifice in SIET suspendarea temporara a activitatii, respectiv a reluarii acesteia. Hotelurile sau pensiunile care activeaza in zone geografice fara acoperire cu internet au obligatia sa raporteze numarul de turisti inregistrati in structura, o singura data pe saptamâna, in ultima zi a acesteia (duminica).
Potrivit hotelierilor, aceasta modificare va duce la scaderea numarului de persoane care se vor caza in unitatile turistice, dupa ce acestea vor afla ca datele lor personale vor fi transmise si altor institutii in afara de Politie si Parchet.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.