Salariații societății Chimcomplex Borzești – unitatea din Onești ar putea veni la serviciu, în curând, cu banderole albe pe braț, semn al unei greve japoneze care ar putea fi declanșată dacă nici următorul termen al negocierii Contractului Colectiv de Muncă (CCM), din 10 februarie, nu le va da satisfacție. Și va fi declanșarea unui conflict de muncă. Salariații combinatului din Borzești-Onești cer și reînnoirea acestui contract, dar și îmbunătățirea condițiilor salariale.
„Suntem în faza în care discutăm cu membrii sindicatului nostru și strângem semnături pentru eventuala declanșare a unui conflict de muncă în cazul în care negocierile din 10 februarie cu administrația societății vor rămâne fără un rezultat satisfăcător. Suntem în pragul unui conflict de muncă.”
Anișoara Mondan, liderul Sindicatului Chimistul Onești, de la Chimcomplex
Salariații, prin vocea liderului sindical, spun că de la 1 februarie nu mai au CCM, care a expirat, iar negocierile au fost tărăgănate. Primul termen a lor a fost pe 20 ianuarie, iar cel de al doilea a fost fixat abia pe 10 februarie. Salariații și sindicatul susțin că salariile sunt la un nivel inacceptabil, de numai 3.000 de lei salariul mediu net, dar sunt angajați care pleacă acasă, lunar, și cu mai puțin de 2.000 de lei, în condițiile lucrului în industria chimică. În plus, nici primele de Crăciun și de vacanță nu au mai fost respectate cum s-a stabilit prin vechiul CCM, pentru că administrația le transformă în vouchere și tichete de vacanță.
Cei din unitatea de la Borzești-Onești se compară acum și cu salariații Oltchim Râmnicu Vâlcea, care aparține tot de Chimcomplex Borzești, care au salarii și sporuri mai mari. Și la Oltchim există un sindicat Chimistul, care acum, spune Anișoara Mondan, vrea să devină reprezentativ la nivelul complexului industrial Chimcomplex Borzești, pentru că întreprinderea de acolo are salariați mai mulți (circa 1.100, față de numai circa 800 la Onești). Pe acest subiect vâlcenii au și deschis o acțiune în instanța de judecată.
Ce spune conducerea
De cealaltă parte, directorul comercial al Chimcomplex Borzești, Dan Prisacariu, principala voce oficială acum în combinat, spune că problemele ridicate de salariați sunt analizate, că negocierile au început și vor continua. Dar, a precizat directorul, nici conjunctura economică nu e tocmai favorabilă pentru creșteri salariale (sunt probleme de ordin energetic sau comercial, de exemplu). Însă administrația analizează soluții pentru menținerea condițiilor de salarizare și în acest an, chiar într-o asemenea conjunctură.
Detalii legate de acest subiect sunt mai multe, dar asupra lor vom reveni.