28 noiembrie 2024

Tânărul pictor Dragoş Burlacu a expus la Londra

 Un nou succes pentru artistul băcăuan Dragoş Burlacu, reprezentant remarcabil al artei plastice moderne. În perioada 23 – 31 ianuarie 2020, la invitaţia organizaţiei de tineri curatori independenţi pxl.curators din Londra, Dragoş a deschis o expoziţie solo, sub titulatura Shaping Duality (care dă formă dualităţilor), structurată în jurul ideei de putere şi fragilitate.

 Pe simezele cunoscutei galerii londoneze, publicul a luat contact cu 16 lucrări de pictură şi o instalaţie, foarte bine primite de critică. Revenit în ţară, l-am întâlnit la vernisajul „Anualei” artiştilor membri ai Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) şi i-am solicitat câteva impresii de la vernisajul londonez.



 „Am rămas impresionat de galeria unde am fost invitat să expun, una foarte modernă, pe două etaje, aflată în centrul Londrei, invitaţie care m-a bucurat şi onorat. Expoziţia a fost deschisă publicului opt zile, deoarece, se ştie, Londra este al doilea oraş din lume ca dinamică. Am ajuns acolo în urma unui dialog cu una dintre curatoarele galeriei, care a făcut un studiu despre arta contemporană, un fel de lucrare de final de studii, un capitol al lucrării conţinând dialoguri cu diferiţi artişti din România, printre care m-am numărat şi eu. Aşa s-au legat lucrurile. Ce mi-a plăcut la Londra a fost faptul că acolo fie există interes, fie nu există, nu este cale de mijloc. După aceea am mai remarcat interesul publicului pentru contactul cu artiştii, cu cei care expun: discuţii directe, întrebări, opinii, practic eşti asaltat de cei interesaţi de artă, de arta modernă. Este o foarte mare deschidere a publicului spre dialog, ceea ce nu se întâmplă la noi, unde vernisajele sunt clasice, lipseşte dialogul”, mi-a spus Dragoş Burlacu, tânăr născut în 1978, absolvent al Liceului de Artă „George Apostu”, al Academiei de Artă „Luceafărul” Bucureşti, masterand al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti.

Intrat, printr-o conjunctură fericită, de foarte tânăr, în contact cu arta vest europeană modernă, participând la simpozioane şi la expoziţii solo, dar şi de grup în oraşe ca Stuttgart, Liverpool, Paris, Londra, Bruxelles, Padova, Madrid, Dragoş Burlacu şi-a făcut un nume, opera sa fiind apreciată de jurii ale unor saloane de artă, fiind răsplătit cu premii, cum au fost cele de la Saloanele Moldovei, Premiul UAP România pentru activitate deosebită în cadrul „A35”, Premiul pentru cel mai bun plastician al anului, cel al Fundaţiei „Georgeta şi Mircea Cancicov”, cât şi Premiul I Ex Libris Mihai Eminescu etc.

După 12 ani de activitate creativă şi expoziţională în Bucureşti, Dragoş Burlacu a revenit în Bacău, continuând să surprindă lumea artistică, cât şi publicul tânăr cu arta lui.

Foto: Arhiva Dragoş Burlacu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014