Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău a început campania de acțiuni dedicate sărbătoririi, pe 2 februarie, a Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2020. Campania se va încheia pe 6 februarie. Tema dedicată celebrării Zilei Mondiale a Zonelor Umede este, în acest an, „Zonele umede și biodiversitatea”.
Campania a început la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, din Bacău. APM, alături de Structura teritorială Bacău a Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate, a organizat activitatea „Biodiversitatea Zonelor Umede contează”.
În perioada 3-6 februarie, la Colegiul Economic „Ion Ghica”, Liceul cu Program Sportiv, Școala „Mihai Drăgan” și Școala „Octavian Voicu”, din Bacău, vor avea loc patru seminarii interactive, în care vor fi prezentate materiale informaționale și filmele „Lacul Bacău” și „Lunca Siretului Mijlociu” și vor fi dezbătute aspecte referitoare la zonele umede din județ și din țară.
Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost stabilită prin Convenția semnată la Ramsar în Iran în anul 1971, document ratificat de România în 1991. Obiectivul declarat al Convenției este conservarea zonelor umede care servesc ca habitat al florei și faunei acvatice și pentru că acestea constituie resurse importante de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.
Județul Bacău are o rețea hidrografică bine dezvoltată, fiind reprezentată de râurile Siret, Bistrița, Trotuș și afluenții acestora. Lacurile din județul Bacău au luat naștere ca urmare a amenajărilor antropice: Poiana Uzului, Berești, Răcăciuni, Galbeni, Bacău II, Lilieci, Gârleni și Racova. O mare parte din ariile naturale protejate din județ prezintă în componența lor zone umede, având un regim special de ocrotire și conservare. Toate adăpostesc specii de floră și faună protejate și dețin un rol foarte important în cadrul culoarului de migrație est – european al păsărilor migratoare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.