Cum se comportă copiii la școală? V-ați pus vreodată această întrebare? Ei bine, nu cred că v-ar plăcea să aflați cum se poartă băieții, în general, pe parcursul pauzelor sau chiar în timpul orelor de curs. În fiecare pauză, ba chiar și după ce sună clopoțelul pentru începerea orei, iar doamna sau domnul profesor nu a ajuns încă în clasă, copiii se bat, vorbesc urât și fac gălăgie.
Limbajul unora dintre ei este extrem de urât și jignitor iar cel mai rău lucru este că, atunci când vorbesc aşa, nu realizează ce monştri scot pe gură. Altă problemă, după cum am spus, este că băieţii se bat iar pericolul este că se pot răni, îi pot răni pe cei din jur sau pot oferi un exemplu negativ celor mai mici, dar elevii mai mari nici măcar nu își dau seama.
Gălăgia din timpul pauzelor poate dăuna sănătății celorlalţi elevi sau chiar elevilor respectivi, iar în timpul orelor, la fel, zgomotul deranjează până și elevii din alte clase, care poate şi-au început deja ora. Uneori, chiar și dacă doamna sau domnul profesor a ajuns în clasa copiilor gălăgioși, aceștia continuă să deranjeze ora făcând gălăgie, jucându-se cu diferite obiecte sau mâncând. Aceste probleme nu le-am sesizat doar la clasele mari, ci și la clasele mai micuțe care, cel mai probabil, au preluat acest comportament de la colegii mai mari.
De unde a apărut acest comportament? Păi, eu nu am răspunsul la această întrebare, deoarece, în primul rând, acest tip de comportament nu te ajută cu absolut nimic. Dacă pentru copiii mai mici acest lucru este mai greu de înțeles, elevii mai mari ar trebui să înțeleagă că nu este bine ceea ce fac. După părerea mea, acest fel de purtare nu este potrivit pentru elevi și ar trebui să dispară.
Lazăr Mara-Ioana, 11 ani, elevă, în clasa a V-a, la Școala ”Dr. Al.Șafran” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău