24 decembrie 2024

Culisele Crizei

Vreti sa pricepeti mai bine mecanismul crizei mastere, pentru a încerca s-o puneti cat mai mult la colt? Va recomandam cateva lecturi de exceptie…
Economics, cartea lui Paul A. Samuelson, a fost vanduta deja în 40 de milioane de exemplare. Autorul este „ultimul mare general al economiei“ si a murit, acum o luna, la 94 de ani. Dupa lectura veti rade cu lacrimi, constatand ce boacane de repetent etern poate face guvernul Boc.
Jonas Ridderstrale si Kjell Nordstrom va propun Funky Business, o carte care ne învata ca exista si lucruri bune legate de criza: „Cand oamenii divorteaza, trec printr-o criza. Dar, imediat dupa aceea fac lucruri noi: îsi schimba coafura, cumpara lucruri noi, se muta într-un apartament nou, re-creeaza“. Va invit sa divortati de Criza…
Predictably Irrational, volumul semnat de americanul Dan Ariely, trateaza irationalitatea deciziilor. Ariely ne explica, de pilda, cat de irationale sunt deciziile pe care oamenii le iau în fata cuvintelor GRATUIT si ZERO, de pilda. Concluzia e ca, desi stim ca orice tranzactie are avantaje si dezavantaje, în fata cuvantului GRATUIT trecem cu vederea orice dezavantaj. Uitam, de exemplu, ca nu ne place trupa la care accesul în sala este gratuit sau ca în timpul pe care l-am petrecut la concert puteam face, foarte bine, altceva, placut si util. Sa înjuram guvernul, de pilda.
Cu Aisbergul nostru se topeste, John Kotter, profesor la Harvard Business School, autoritate mondiala în domeniul managementului schimbarii, ne invita sa citim un fel de fabula care spune povestea unei colonii de pinguini si a aisbergului pe care acestia îsi traiesc viata fara cine stie ce convulsii sociale. Deodata, însa, totul se schimba. O profetie înfricosatoare se abate asupra comunitatii: aisbergul s-ar putea rupe în bucati, în plina iarna, punand în pericol nu numai linistea, ci chiar supravietuirea coloniei. Ce-i de facut? Rar veti gasi o carte asemanatoare despre schimbare, adaptare eficienta. Nu încercati sa-i distribuiti, cu imaginatia dumneavoastra creatoare, în rolul de pinguini-manageri, pe alde Basescu, Boc, Vladescu et comp (tentatia e mare, pentru ca pinguinul este si caraghios, uneori…), întrucat riscati sa ucideti tot farmecul cartii.
7 Habits of Highly Effective People, cartea lui Stephen Covey, v-o recomand cu strangere de inima, pentru ca autorul este considerat un fel de Socrate american, care ne calauzeste pasii în întelegerea valorilor autentice, familiei, relatiilor. Stiti de unde vine succesul cartii? Din faptul ca, ignorand directiile la moda în psihologia populara, autorul se întoarce catre principii demodate: integritatea, cinstea, demnitatea. S-ar putea sa aveti necazuri cu autoritatile mioritice, daca veti încerca sa diseminati aceste valori. Totusi, daca ati visat vreodata sa jucati rolul lui Don Quijote, va asigur ca aveti un scenariu foarte interesant. Va reamintesc faptul ca Dostoievski însusi spunea despre Don Quijote ca este un erou de-a dreptul fabulos. E drept ca acesta n-a schimbat Lumea, dar a ajutat-o sa înteleaga cat de marginita este.

Ion Fercu




spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img