Rodul unei inedite călătorii în jurul Pământului, întreprinsă de scriitorul băcăuan Doru Ciucescu pe calea aerului în perioada 18 septembrie-22 octombrie 2019, cartea de reportaje „Survolul Pământului, cu escale în exotismul Oceanului Pacific”, a văzut lumina tiparului și a fost prezentată cititorilor.
Prezentarea a avut loc în prima ședință din acest an a Cenaclului „George Bacovia” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”. Cartea a apărut sub auspiciile Editurii Rovimed Publishers, din Bacău, și a fost prezentată de scriitorii Mara Paraschiv și Petre Isachi.
Împătimit de a călători prin cât mai multe zone geografice ale lumii, prof. univ. Doru Ciucescu a plănuit îndelung și o călătorie în jurul Pământului. Și-a văzut visul împlinit în a doua parte a anului trecut, la – cum remarcă el însuși – aproape o sută de ani de când au făcut o asemenea călătorie primii români, generalul Constantin Găvănescul și Principele Carol al României. Ei au călătorit, însă, pe uscat și pe ape, timp de șapte luni și o zi, iar Doru Ciucescu a survolat Terra în o lună și câteva zile, în mai multe etape. Ambele călătorii s-au finalizat cu câte o carte, în care sunt descrise cele văzute.
„În cărțile mele de călătorie – spune scriitorul băcăuan (care a ajuns la 36 de asemenea lucrări) – am căutat să fac ceea ce am făcut aproape întreaga viață, ca profesor: să instruiesc. Cum? Prin conversație. De aceea am personaje fictive cu care dialoghez (nu mai puțin de 260 – n.r.). Este cea mai bună metodă de instruire”. Locurile în care a poposit sau prin care trecut scriitorul sun numeroase, la fel și numărul personajelor sale, cu care stă de vorbă și care spun totul despre astfel de locuri. Iar Doru Ciucescu a devenit, prin cărțile de călătorie (14 în colecția „Călătorii în șapte continente”, între care și lucrarea apărută acum), primul scriitor român călător pe toate continentele.
Aventura profesorului Doru Ciucescu în jurul lumii stă, însă, sub semnul obsesiei sale pentru zona Oceanului Pacific. De ce? Pentru că – o spune tot el -, acest ocean e atât de departe de România, deci doar a visat că ar putea ajunge pe acolo, dar și pentru că escalele pe insulele sale au costat mult mai puțin decât dacă ar fi fost în alte locuri ale lumii. Aflăm chiar din subtitlul cărții că este vorba de Filipine, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Vanuatu, Fiji, Tonga, Noua Zeelandă și Polinezia Franceză.
Noua carte este, astfel, și o descriere a unor locuri minunate ale lumii, dar și un veritabil ghid de călătorie și, de ce nu, un original manual de geografie trăită pe viu. Iar aventurile sale pe mapamond – spune Doru Ciucescu – vor continua.