În perioada 23 – 26 ianuarie, pompierii militari băcăuani au acționat pentru gestionarea unui număr de 92 de misiuni, la nivel județean. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (54 misiuni).
În afara acestor situații, echipajele de salvatorii au acționat pentru stingerea a 21 de incendii (13 incendii produse la locuințe, opt arderi necontrolate – vegetație uscată), o misiune de descarcerare în urma unui accident rutier, precum și în alte 16 misiuni, în sprijinul comunităților: trei misiuni acordare asistență persoane, trei misiuni de asanare, patru misiuni de căutare persoană, cinci misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și un exercițiu cu forțe și mijloace în teren.
Una dintre situațiile relevante a avut loc în data de 26 ianuarie a.c., la ora 14:04, în orașul Buhuși, strada Libertății, când salvatori au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit.
Imediat, la fața locului s-au deplasat două autospeciale de intervenție cu apă și spumă, încadrate cu opt militari.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul acoperișului.
Proprietarul, un bărbat în vârstă de 79 de ani a suferit arsuri de gradul II – III, pe 60% din suprafața corpului. Acesta a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Bacău și transportat la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Din fericire nu s-au înregistrat victime.
Incendiul a fost lichidat în limitele găsite în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului Buhuși.
Flăcările au fost lichidate după aproximativ o oră, din momentul anunțării, cauza probabilă fiind utilizarea focului deschis în spații închise.
În urma incendiului au ars aproximativ 15 metri pătrați din suprafața acoperișului.
Tot în cursul zilei de 26 ianuarie, pompierii au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Bogdănești, sat Filipești. În urma incendiului, ce a avut drept cauză probabilă utilizarea focului deschis în spații deschise, a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ două hectare.
O altă intervenție semnificativă s-a desfășurat noaptea trecută, la ora 00:07, în comuna Berești Tazlău, sat Enăchești. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de intervenție cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. La sosirea la fața locului s-a constatat că incendiul se manifesta cu violență la nivelul acoperișului, cât și în interior.
Din fericire nu s-au înregistrat victime.
În urma incendiului, ce a avut drept cauză probabilă un scurtcircuit electric, a ars casa de locuit pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.
În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuințe, evenimente ce pot amenința viața și sănătatea populației, precum și bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la solicitările cetățenilor și ale autorităților locale, pompierii militari rămân la datorie, 24 de ore din 24.
Situația intervențiilor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional și vor fi dispuse măsurile imediate pentru eficientizarea situațiilor de urgență înregistrate la județean.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.