Direcția Generală Antifraudă Fiscală, instituție înființată în 2013, pe scheletul fostei Gărzi Financiare, va intra într-un proces de reorganizare, odată cu restructurarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. În acest sens, este așteptat ca guvernanții să emită o serie de normative prin aplicarea cărora câteva mii de posturi din structura Fiscului să dispară.
O variantă ar fi ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală să fie absorbită de către Direcția Generală Inspecție Fiscală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). La nivel de județ, inspectorii Antifraudă (în prezent, subordonați direct Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava) ar urma să ajungă în subordinea Administrației Județene a Finanțelor Publice, cel mai probabil tot în activitatea de inspecție fiscală. Nu se știe care va fi soarta inspectorilor Antifraudă detașați la parchetele din țară.
Mișcări sindicale
Între timp, SindFISC, organizaţie sindicală care-i reprezintă pe cei aproximativ 1.000 de angajaţi ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, aruncă săgeți otrăvite spre guvernanți, acuzându-i că anunță, doar „pe surse”, proiecte de acte normative care vizează soarta Direcției Antifraudă Fiscală. Potrivit sindicaliștilor, în respectivele proiecte „există câteva neconcordanţe de natură să inducă în rândul funcţionarilor o stare de incertitudine şi nemulţumire, în special în activitatea desfăşurată, dar şi cu privire la siguranţa locurilor de muncă”, cu referire la „eliminarea funcţiilor publice specifice prevăzute pentru structurile DGAF” prin „radierea din conţinutul HG 520/2013 a sintagmelor ce face referire la funcţia publică specifică”. În aceste condiții, liderii SindFISC amenință cu mișcări de protest, în perioada următoare, în special dacă reformarea Fiscului va duce la reducerea schemei de personal a Antifraudei Fiscale.
Deficit de personal
Înființarea Antifraudei a fost pusă pe seama fraudei din domeniul fiscal, estimată la peste 6 miliarde de euro, numai din TVA necolectată. La această Direcție au ajuns să lucreze, în general, specialişti în ştiinţe economice şi juridice, aduși prin examene de recrutare dure, o primă condiţie, eliminatorie, fiind îndeplinirea unor standarde de integritate înalte. Inițial, Direcția de control fiscal a fost activă mai ales în zona din economie cu risc foarte ridicat de fraudă, cum ar fi centrele comerciale de tipul Romalion sau pe linia nerespectării obligației de a emite bon fiscal. În ultimii ani, însă, activitatea de control a DGAF a scăzut în intensitate, poate și din cauza deficitului mare de personal. „De la înființare și până în prezent, la nivelul structurii au fost organizate numai 5 sau 6 concursuri de recrutare, ultimul în anul 2016 (inițial baza fiind generoasă, atât din afara sistemului, cât și din interiorul acestuia). În viziunea organizației noastre, deficitul de personal înregistrat în prezent în cadrul structurilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală poate fi o consecință a lipsei de atractivitate a funcției de inspector antifraudă, care presupune atribuții specifice”, arată sindicaliștii. Să nu uităm și că, în ultimii ani, au plecat mulți angajați ai Direcției Antifraudă, unii la alte posturi din ANAF. Și asta după ce le-a fost eliminat un spor care, practic, le creștea salariile.
Ca americanii…și nu prea
Cert este că Direcția Antifraudă nu a avut rezultatele așteptate, în condițiile în care instituția a fost gândită (după modelul eficientului I.R.S. din Statele Unite) ca un instrument activ în combaterea actelor și faptelor de fraudă și evaziune fiscală, cu atribuții și în cercetarea penală, respectiv finalizarea cercetărilor în dosare care au ca obiect fraude economico-financiare și evaziune fiscală. Se prevăzuse ca inspectorii să poarte, în timpul serviciului, atât uniformă, însemne distinctive, ecusoane, cât și armament și alte mijloace de autoapărare (pistol cu muniție de război, spray paralizant și un dispozitiv cu electroșocuri).