Dirijorul Florin Totan s-a născut în anul 1955 în Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Studiază dirijatul de orchestră cu Maestrul C. Bugeanu, la Academia de Muzică din Bucureşti, şi se perfecţionează în cadrul cursurilor de măiestrie, alături de Sergiu Celibidache la München şi Mainz (1982-1990), F.Ferrara la Siena (1993) şi R. Schumacher la Berlin şi Paris (1990, 1991). Efectuează turnee de concerte în ţări ca: Franţa, Italia, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Israel, Austria, Belgia , Elveţia, Finlanda, Mexic, Egipt, Ecuador, Turcia, SUA etc., conduce renumite orchestre din întreaga lume.
Începând cu 1 ianuarie 2000, devine dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.
Descris ca „André Rieu de România”, asemănare pe care artistul şi-o explică doar prin bucuria şi entuziasmul produse prin intermediul muzicii, muzicianul a început o cruciadă împotriva inculturii: „Ne prăbuşim în gregar, în grobian“. „Bucuriile muzicii”, proiect cultural cu un imens succes în România, un format care se adresează tuturor, prin care dirijorul desfiinţează bariera dintre orchestră şi public, socializând şi comunicând cu publicul. De asemenea, prin noul stil abordat prezintă informaţii relevante despre viaţa şi opera compozitorilor a căror operă este prezentată, se pliază atât pentru săli de concerte, cât şi parcuri, malluri, sau în aer liber.
„În activitatea mea profesională am dirijat foarte multe concerte educative pentru elevi şi studenţi, în ţară şi în Bucureşti, în care vorbeam doar despre muzică, compozitori, lucrări, stiluri muzicale, epoci creatoare etc., însă la aceste concerte din «Bucuriile muzicii»
m-am gândit să lărgesc sfera explicaţiilor, referindu-mă la contextul social, politic şi cultural în care compozitorul a scris o lucrare, să pigmentez discursul meu cu multe informaţii de cultură generală (din filosofie, literatură, istorie, pictură, arhitectură, gastronomie), cu alte cuvinte, o abordare multidisciplinară”. Florin Totan doreşte, prin acest gen de spectacol, întoarcerea spre cultură, muzică şi lectură a tinerei generaţii, în detrimentul facebook-ului şi a altor căi de comunicare şi socializare, fiind invitat peste tot în ţară, în Bacău concertând, cu ani în urmă, la Sala Sporturilor.
De altfel, celebrul dirijor îşi încheie concertele din acest format cu un îndemn: „Mântuiţi-vă prin cei doi «C» esenţiali din devenirea voastră de fiinţe în lume: «C» de la credinţă şi «C» de la Cultură, şi dacă unim cei doi «C» formăm o inima, adică iubirea uneşte şi transcende prin credinţă şi cultură.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.