Marți, 21 ianuarie, s-au împlinit 15 ani de la trecerea la cele veșnice, a unei importante personalități care și-a pus din plin amprenta asupra vieții cultural-artistice a stațiunii Slănic-Moldova, și nu numai: Adriana-Augustina Cimponeriu (n. 27 iulie 1934, Mălini, jud. Suceava – d. 21 ianuarie 2005, Slănic-Moldova).
Un nume, care alături de soțul ei, regretatul regizor, scenarist și actor Marin Cimponeriu, au format un cuplu de artiști, care timp de aproape patru decenii s-au pus în slujba Măriei Sale, Publicul…
Adriana Cimponeriu a absolvit Școala Națională de metodiști culturali și organizatori de spectacole, Școala Populară de Artă-Secția Actorie, Școala de ghizi turistici, cursuri de management turistic, iar începând cu anul 1960, după ce se stabilește cu familia în stațiunea Slănic-Moldova, va îndeplini pe rând, următoarele funcții: îndrumător și metodist la Casa de Cultură a orașului, membru al echipei de teatru; bibliotecar, organizator de spectacole și organizator de activități turistice la Casa de Odihnă și Tratament a Sindicatelor din cadrul UGSR (actualul Hotel „Venus”); manager de agenție turistică, organizator de excursii în țară și în străinătate. A făcut parte din echipa de teatru a Casei de Cultură și, mai apoi, a Teatrului Popular de Comedie din Slănic Moldova, interpretând numeroase roluri principale în marea majoritate a spectacolelor puse în scenă de către aceste două instituții. A organizat sute de excursii, preponderant în zona Moldovei, prezentând turiștilor aflați în stațiune, cu pasiune și profesionalism, frumusețile locurilor și înfăptuirile oamenilor de pe aceste meleaguri. A organizat numeroase spectacole de poezie, serate musicale și alte activități cu caracter cultural și de agrement.
După dispariția soțului, petrecută în anul 1998, doamna Adriana Cimponeriu a continuat să locuiască la Slănic-Moldova, împreună cu mama sa, Elena Enea, ambele fiind rude ale poetului Nicolae Labiș, supranumit „buzduganul unei generații”: Adriana, verișoară primară, iar Elena Enea, mătușa și nașa de botez a poetului.
Adriana Cimponeriu ne-a părăsit după o grea suferință, la 21 ianuarie 2005, iar mama sa și mătușa poetului, Elenea Enea, a încetat din viață doi ani mai târziu, în 2007, la venerabila vârstă de 101 ani.
„Am fost colege de serviciu la Hotelul «Venus» ani buni de zile, dar amintirea doamnei Adriana este încă vie, întrucât permanent facem trimitere la persoanele dragi, la cele de la care am avut ce învăța, la cele care ne-au fost modele de viață, de atitudine, de profesionalism. N-ai cum să uiți așa ceva”, a spus Gabriela Potorac, din Slănic-Moldova.
„Regret și acum că am pierdut un astfel de om, atât de bine pregătit. A fost un foarte bun organizator, un om foarte apropiat și apreciat de colegiși de turiști”, a spus și Ioan Munteanu, fost coleg și fost manager la Hotelul „Venus”, acolo unde Adriana Cimponeriu și-a desfășurat activitatea timp de 16 ani. Și alți slăniceni și-au propus să meargă la cimitir, pentru a aprinde o lumânare la mormântul celei care a fost și va rămâne un nume de referință în viața culturală și artistică a stațiunii, Adriana Cimponeriu.
Întru cinstirea memoriei familiei Marin și Adriana Cimponeriu, autoritățile locale din Slănic-Moldova au organizat, anul trecut, prima ediție a Festivalului de Umor „Marin Cimponeriu”, proiect în care este implicat și Radu Adrian Cimponeriu, care dorește astfel să ducă tradiția familiei mai departe.
Romulus-Dan Busnea