Eminescu trebuie citit mai des decât cu ocazia festivităților de ziua sa de naștere! Citindu-i și recitindu-i creațiile, ieșind din șabloane, vom ajunge să descifrăm mesajul textului poetic eminescian.
În perioada 13-15 ianuarie 2019, la Școala Gimnazială Nr.1 Sărata s-a desfășurat Proiectul educațional Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești. Proiectul a avut drept scop cunoaşterea operei poetului Mihai Eminescu, dezvoltarea dragostei pentru lectură, a creativităţii şi imaginaţiei. Pe parcursul celor trei zile, elevii au lecturat poezii, au căutat informaţii diverse despre autor, au recitat, au audiat cântece, reuşind, în final, să descopere informaţii inedite pe care să le prezinte celorlalţi colegi şi bineînţeles, să-şi îmbogăţească cunoştinţele legate de marele poet naţional Mihai Eminescu.
Timp de câteva zile, elevii clasei a VII-a, îndrumați de profesoara Gabriela Humă, au pregătit și asamblat un panou- omagiu poetului Mihai Eminescu, 170 de ani de Eminescu în 170 de cuvinte. Această activitate a urmărit promovarea creațiilor eminesciene într-o manieră personalizată, precum și sensibilizarea și surprinderea colegilor și cadrelor didactice cu ocazia celebrării a 170 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești. Copiii au notat 170 de cuvinte care-l reprezintă pe poetul Mihai Eminescu și poeziile sale. „Activitatea închinată lui Mihai Eminescu s-a dorit o informare asupra vieții și activității poetului, printr-o abordare relaxată, actuală, crearea unei atmosfere artistice prin raportarea proprie la operele eminesciene și la corespondența poetului cu Veronica Micle. Ne-am dorit, de asemenea, sensibilizarea elevilor, cu privire la persoana lui Mihai Eminescu, cu reprezentaţii de impact, ce au favorizat dezvoltarea abilităţilor retorice şi oratorice ale elevilor prin recitarea unor poezii, dar şi realizarea unor produse proprii pentru diseminarea activităţii”, a subliniat prof. Gabriela Humă.
În cadrul Proiectului desfăşurat cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu s-a derulat şi un program ce a constat în organizarea unui concurs literar-artistic adresat elevilor claselor V-VIII, care au avut ocazia de a-şi face cunoscute talentele de expresivitate artistică din diferite domenii precum literatura, arta plastică şi educaţie muzicală. Activitatea a debutat cu recitarea poemului Luceafărul, ce a a avut ca scop demonstrarea denumirii de „Luceafăr al poeziei româneşti”, ce i-a fost atribuită poetului. Eminescu a fost mai aproape de noi când participanții la concurs au recitat cu vădită emoție Peste vârfuri…, Glossă, Doină, au cântat Pe lângă plopii fără soț, Mai am un singur dor. Toți cei prezenți am aflat că există oameni care ne fac să ne simțim o individualitate, care ne dovedesc că suntem de aici și nu de aiurea, ne determină să fim mândri că suntem români!
La finalul concursului s-au acordat premiile I, II, III şi menţiuni ce au constat în diplome, cărți și aplauze. Toţi elevii participanţi la activitate au primit diplome de participare, bomboane şi multe felicitări.
Potrivit prof. de limba și literatura română Gabriela Humă, prin toate activităţile extracurriculare, proiectele sau parteneriatele educaţionale care se desfăşoară în cadrul Școlii Gimnaziale Nr.1 Sărata, se urmăreşte dezvoltarea şi stimularea creativităţii copiilor, potenţialul artistic, activitatea în echipă, cultivarea sensibilităţii artistice, cât şi dezvoltarea interesului pentru lectură. Sau, altfel spus, dacă îl cităm pe Mihai Eminescu, „caracterul unei şcoli bune e ca elevul să înveţe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuşi profesorul”.
De altfel, prof. Zăbrăuțanu Alina, directorul școlii, şi-a manifestat dorinţa de a face cunoscute atât manifestările derulate în ultima perioadă, cât şi activităţile viitoare ale elevilor coordonaţi şi îndrumaţi de întregul corp profesoral de la Școala din Sărata. Astfel de manifestări contribuie la formarea personalităţii copiilor printr-o educaţie armonioasă şi sănătoasă și la promovarea imaginii școlii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.