Nu toti candidatii de la examenul de titularizare din acest an, care au obtinut note peste 7 si au avut posibilitatea de a ocupa un post sau o catedra titularizabila, au reusit primeasca un post in sistemul de invatamânt bacauan.
Desi au fost 330 de posibili ocupanti pentru 309 de catedre titularizabile, doar 164 au reusit sa-si gaseasca un loc, in functie de specializare, in prima sedinta publica ce a avut loc pe 13 august. "Diferenta provine din faptul ca cererea si oferta pe discipline au fost diferite. Au existat discipline in care oferta a fost mai mare fata de numarul de candidati, iar aici ma refer in special la partea de educatori si invatatori, dar si discipline la care oferta a fost mai mica decât numarul de candidati care au obtinut note peste 7 la examen. Aici vorbim de discipline precum Limba si literatura româna, Limba si literatura franceza, Biologie si alte câteva discipline", a explicat prof. Sorin Bostan, inspector scolar pe Resurse Umane la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.
Sanse pentru toti
Pe 16 august, joi, s-a desfasurat o a doua sedinta publica de miscare a personalului didactic, de data aceasta pentru repartizarea pe post a celor 241 de candidati care au obtinut cel putin media 5.00 (cinci), la ambele probe de examen, atât inspectia la clasa cât si scris, la concursul din iunie-iulie 2012. Acestia vor fi angajati, asa cum prevede metodologia, pe perioada determinata. Pe 30 august va avea loc o noua sedinta, de data aceasta la nivel de judet, pentru repartizarea candidatilor ramasi nerepartizati dupa concursul din sesiunea 2012, precum si a celor care solicita angajare in baza notelor de la concursul de titularizare din sesiunea iulie 2010 sau din sesiunea iulie 2011. Intre timp insa se vor rezolva si cererile de pretransfer, detasarile la cerere sau in interesul invatamântului, dar si completarile de norma.
Suplinitorii vor putea sustine un nou concurs
"Pentru suplinitorii calificati, care nu au obtinut media 5.00 la concursul de ocupare a posturilor, precum si pentru suplinitorii necalificati, metodologia prevede ca ei vor ocupa posturile pe parcursul anului scolar, prin concurs la unitatea de invatamânt care are post sau catedra vacanta sau rezervata", a mai precizat inspectorul scolar Sorin Bostan. Pâna la inceperea noului an scolar, se vor emite si comunica toate deciziile de repartizare pe un post sau pe o catedra. Orele ramase neocupate se pot atribui prin plata cu ora, cu avizul Inspectoratului Scolar, cadrelor didactice titulare deja in sistem, asociate, pensionate sau suplinitorilor calificati, care îndeplinesc conditiile de studii necesare pentru ocuparea acestor ore vacante sau rezervate. Absolventii invatamântului superior care vor fi angajati ca suplinitori, vor putea primi catedra pentru intreg anul scolar, iar cei care au absolvit studii medii pedagogice pe alte specializari decât cele corespunzatoare postului, vor ocupa acest loc pâna la venirea unui cadru didactic calificat. Anul trecut, scoala a inceput cu circa 150 de catedre neocupate, care au fost completate tot de catre dascalii care erau deja in sistem.
Roxana Neagu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.