Ziua de 15 ianuarie, desemnată ZI A CULTURII NAŢIONALE, marchează data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) – poet care a influenţat în mod covârşitor cultura românescă.
„Dacă românii recunosc în Eminescu pe cel mai mare poet al lor e pentru că Eminescu tocmai a ştiut să exprime în mod remarcabil sufletul ţării sale, traducând cu fidelitate aspiraţiile sau visurile compatrioţilor săi. Sinteza personală, poezia lui e la fel sinteza a ceea ce s-ar putea numi spiritualitatea românească.” a spus Alexandru Vlahuţă.
Mihai Eminescu este recunoscut şi la nivel internaţional, astfel a fost desemnat poetul anului 2000 de UNESCO, iar NASA (National Aeronautics and Space Administration) a atribuit numele său unui crater de pe planeta Mercur.
Pentru a vă afla mai aproape de natura terestră şi de elementele cosmice, atât de îndrăgite de poetul naţional, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, invită băcăuanii să viziteze expoziţiile de la: Muzeul de Ştiinţele Naturii, Vivariul, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” şi Casa Memorială „Ion Borcea”.
La Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, situat în str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, etalează expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele” şi expoziţia temporară „Astronomia în antichitate”, iar această incursiune printre stele este completată de un spectacol de planetariu.
În data de 15 ianuarie 2020, vizitarea expoziţiilor este gratuită.
„Poezia adolescenţei noastre”, ediţia a II-a
Primul eveniment al Teatrului Municipal „Bacovia”, odată cu reluarea programului de spectacole din 12 ianuarie, va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 17.00 Este vorba despre a doua ediţie a evenimentului „Poezia adolescenţei noastre”, în cadrul căruia iubitorii de poezie sunt invitaţi să se alăture actorilor pentru a recita, pe scena din Sala mare, poeziile preferate. Este o întâlnire dedicată poeziei şi cu precădere, în acest an în care se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, operei sale. Indiferent de vârstă, toţi doritorii sunt aşteptați la teatru, având cu ei opera preferată, care poate fi chiar şi o creaţie proprie.
Activitatea va fi coordonată de actorii teatrului Ştefan Huluba şi Eduard Burghelea, cu larga participare a trupei.
Intrarea este liberă.
• Tot cu aceeaşi ocazie, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” derulează proiectul „Cărţi în dar”, oferind astfel fiecărui vizitator, la sediul central din str. ) 9 Mai, nr.7, volume din colecţia proprie. Pe tot parcursul zilei, accesul publicului va fi gratuit la toate obiectivele muzeale ale Complexului.