Uniți de o viziune și o preocupare comună, legată de criza ecologică prin care trece omenirea și de care în prezent se vorbește prea puțin în România, Asociația de Artă ,,In Context Slănic-Moldova, împreuna cu Asociația ,,Prietenii Slănicului”, voluntarii de la liceele partenere din județul Bacău și elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 Slănic-Moldova și Școala Gimnazială Nr.2 Târgu-Ocna au organizat în perioada 20 – 31 decembrie, o serie de activități festive adresate comunității locale si turiștilor aflați în stațiune.
Aceiași tineri care au implementat anul acesta cel mai inovator program de colectare a deșeurilor, intitulat ,,Slănic compostează” și care au organizat cel mai mare protest ,,Fridays for Future” din țara noastră, își unesc acum forțele, pentru a demonstra că prin determinare și creativitate, totul se poate reinterpreta și refolosi.
Astfel, între 20 – 22 decembrie, în Foișorul de Muzică din Parcul Centeral al stațiunii a avut loc Târgul de cadouri cu produse eco și homemade ,,Unfreeze Slănic”, în cadrul căruia au fost prezentate produse ornamentale specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, incluzând piese vestimentare, accesorii, dulciuri si, multă voie bună.
Prin organizarea unor astfel de târguri, organizatorii doresc să atragă atenția asupra problemei supraprodusului și a consecinței sale asupra mediului înconjurător. ,,Trăim ca și când am mai avea o altă planetă, cu propriile sale resurse, la dispoziția noastră și consumăm cu 50% mai multe resurse decât poate susține în ansamblu planeta noastră”, a spus Sabrina Dâscă, elevă a Colegiului Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău și voluntară în cadrul programului de rezidență artistică internațională ,,In Context Slănic-Moldova”, al cărui inițiator și coordonator este artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu, președintele asociației de artă cu același nume.
În perioada menționată, în Parcul Central și în incinta Bisericii Romano-Catolice ,,Adormirea Maicii Domnului” din stațiune au mai fost organizate ateliere de decorațiuni din obiecte reciclate pentru copii, concerte de colinde și muzică clasică. Cu această ocazie s-au mai desfășurat si alte activități creative menite să încurajeze crearea unei culturi de experimentare și de colaborare, ce inspiră învățarea, gândirea critică, curiozitatea, comunitatea, incluziunea și durabilitatea.
Astfel weekend-ul Crăciunului a fost unul plin de culoare și bucurie, cu daruri inedite, un demers unic, pentru această perioadă a anului.
,,În ceea ce privește dezghețarea Slănicului, sperăm să nu fie mai lentă decât ritmul de dispariție a ghețarilor în zona arctică, datorat impactului nostru pe planetă. Noi promitem să perseverăm și să vă așteptăm cu brațele deschise oricând veți simți să vă alăturați nouă în viitoarele activități.
`Unfreeze Slănic` este modul în care tinerii și voluntarii din cadrul asociației noastre intenționează să demonstreze că totul poate fi reutilizat. Decorațiuni manufacturate și piese vestimentare reinterpretate pot oricând deveni cadouri de Crăciun unice și responsabile pentru toți cei dragi dumneavoastră”, a spus Alina-Georgiana Teodorescu.
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.