Potrivit unei analize economice efectuate de site-ul internet www.econtext.ro, judetul Bacau se plaseaza abia pe locul 39 din 41 de judete din tara la capitolul „evolutie economica” in intervalul 2009-2012. Desi in plina criza, Produsul Intern Brut (PIB) al judetului a crescut cu 13,6 la suta, respectiv de la 11,8 la 13,4 miliarde lei. In pofida cifrelor aparent mari, Bacaul este depasit net de mai toate judetele din tara in ceea ce priveste variatia pozitiva a PIB-ului. Comparativ, judetul Timis a realizat in 2012 un PIB de peste 29 miliarde lei, in timp ce Clujul are peste 23 miliarde. In clasamentul regional, PIB-ul Bacaului este depasit doar de cel al judetului Iasi (18,3 miliarde lei).
PIB-ul realizat de judetul Bacau in intervalul 2009-2012 a crescut – afirma www.econtext.ro – cu 13,6 la suta, variatie ce plaseaza Bacaul pe locul 39 din cele 41 de judete din tara, plus municipiul Bucuresti. Clasarea evidentiaza decaderea economica a judetului, care s-a accentuat in ultimii ani pe fondul crizei economice ce a afectat principalele sectoare de activitate economica din Bacau. In ultimii 3 ani, PIB-ul Bacaului a crescut de la 11,8 la 13,4 miliarde lei, fiind depasit in regiunea Moldovei doar de PIB-ul judetului Iasi (18,3 miliarde lei in 2012).
Cinci judete cu crestere de 30 la suta
Un numar de 5 judete au inregistrat variatii pozitive ale PIB cifrate in jurul a 30 la suta, cele mai mari cresteri consemnate. Acestea sunt Arges, Buzau, Brasov, Mures si Timis. Bucurestiul se poate lauda cu cea mai mare valoare a PIB-ului realizat, Capitala contabilizând pentru anul in curs o valoare a PIB de peste 131 miliarde lei. Pe locul 2 se situeaza judetul Timis, cu un PIB prognozat de 29,3 miliarde lei, iar pe locul 3 judetul Prahova cu 25 miliarde lei. Topul 5 este completat de judetul Constanta, cu un PIB de 23,9 miliarde lei in 2012, respectiv Cluj cu 23,2 miliarde lei.
Iasi si Bacau pe primele locuri in Moldova
Discrepantele cele mai mari intre PIB-urile realizate se manifesta in regiunea Moldovei, unde Iasi si Bacau domina clasamentul. Cele doua judete sunt urmate de Suceava, care a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare consistenta. Judetul din nordul Moldovei contabilizeaza, in 2012, un PIB de 11,5 miliarde lei, fata de 10,1 miliarde in 2009. Cele 3 judete sunt urmate de Neamt, cu un PIB de 8,7 miliarde in 2012 si Botosani, judet ce afiseaza pentru anul in curs un PIB estimat la 6,7 miliarde. Topul regional este inchis de Vrancea si Vaslui, cele mai sarace judete din Moldova. Vrancea avanseaza pentru 2012 un PIB de 6,2 miliarde lei, in timp ce Vasluiul se multumeste cu doar 5,8 miliarde lei. De remarcat ca evolutiile PIB-urilor inregistrate de judetele din Moldova sunt mai mari, in termeni procentuali, decât evolutia PIB-ului judetului Bacau, acesta fiind depasit inclusiv de Vaslui si Vrancea, cele mai sarace din regiune.
In ultimii 3 ani, PIB-ul Bacaului a crescut de la 11,8 la 13,4 miliarde lei, fiind depasit in regiunea Moldovei doar de PIB-ul judetului Iasi (18,3 miliarde lei in 2012). Cresterea procentuala a PIB-ului Bacaului este insa depasita de toate celelalte judete.
Sold pozitiv de 3 milioane euro:
Exportam mai mult decât importam
Potrivit aceluiasi site internet de analiza economica, la inceputul acestui an judetul Bacau se clasa pe locul 25 in tara in ceea ce priveste soldul exporturilor/importurilor, cu o balanta pozitiva in suma de peste 3 milioane euro. Bacaul a realizat exporturi in valoare de 27,8 milioane euro si importuri de 24,76 milioane euro. La acest capitol, judetul este depasit de Neamt, Vaslui si Botosani, judete ce au contabilizat solduri mai mari de 3 milioane de euro. Bacaul devanseaza in schimb judete precum Iasi si Suceava, ambele inregistrând solduri negative (au importat mai mult decât au exportat). Cu toate acestea, nivelul exporturilor inregistrate de judetul Bacau este depasit de cel al exporturilor iesene (peste 44,5 milioane euro). Pe locul 3 in regiunea Moldovei se claseaza judetul Neamt, cu exporturi totale de 24 milioane euro.
Cel mai bine pozitionat judet din Moldova, la capitolul sold export/import, este Neamt. Diferenta dintre exporturi si importuri se cifreaza, in cazul acestui judet, la aproape 6 milioane de euro.
Au ramas doar cu viziunea economica:
Ce spune strategia de dezvoltare durabila a judetului?
Consiliul Judetean Bacau a elaborat in urma cu doi ani o strategie de dezvoltare durabila. Documentul lua in calcul o perioada de 20 de ani (2010-2030) si stabilea mai multe obiective, printre care si impulsionarea economiei judetene. Obiectivul fixat de realizatorii strategiei avea in prim-plan ideea de dezvoltare economica echilibrata. Documentul elaborat acum 2 ani pare perimat si contrazis de efectele crizei economice.
Astfel, conform strategiei de dezvoltare durabila, municipiul Bacau ar fi urmat sa devina principalul pol de dezvoltare in Regiunea Nord-Est, sectorul industrial (!) fiind vazut drept principalul motor de dezvoltare economica judeteana. De asemenea, agroturismul a fost identificat drept una din ramurile cu potential de dezvoltare in urmatorii ani, ca si domeniul agricol, sefii judetului sperând – conform strategiei – in impulsionarea activitatilor agricole in zona estica a Bacaului, una prin traditie mai saraca decât celelalte zone din judet.