„Un pacient de 50 de ani din Belcești nu a mai putut fi salvat în urma exploziei. În fiecare an tratăm zeci de pacienți (mulți copii!) ce ajung la urgențe cu leziuni produse de petarde”, a anunțat dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
„Până când parlamentarii vor vota legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România e bine de știut:
1. Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi asa puteţi rămâne mutilaţi.
2. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool.
3. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri pâna la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare.
4. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei.
5. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.
Rețineți:
1. Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei.
2. Aşa că mai bine nu le folosiţi iar dacă nu vă puteţi abţine
3. Nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale.
4. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor”.