27 noiembrie 2024

Deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău:”După trei ani de haos legislativ și fiscal, Cabinetul Orban își asumă răspunderea pentru stabilitatea României”

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban va trece luni, 23 decembrie 2019, prin Parlamentul României, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, prin asumarea răspunderii. Despre această decizie fără precedent, dar și despre cele mai importante schimbări pe care le va aduce 2020 pentru oameni și pentru comunități, într-un interviu cu deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău.

 



– Domnule deputat Ionel Palăr, Guvernul Orban a luat decizia de a-și angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea de corectare a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. De ce această decizie?

– Ar fi fost foarte dificil ca, printr-o dezbatere normală, în Parlament, să putem să finalizăm bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat în termenul pe care ni l-am stabilit, 31 decembrie 2019.Ne-am așteptat că PSD va face tot ce poate pentru a ne împiedica să ne încadrăm în acest termen, așa că șeful guvernului a decis să meargă pe această cale, a asumării răspunderii. Asta nu înseamnă lipsă de transparență, dimpotrivă, va permite fiecărui parlamentar, fiecărui grup parlamentar să prezinte amendamente la proiectul de lege a bugetului și se va ține cont de orice propunere care poate genera efecte favorabile pentru un domeniu de activitate sau pentru economie în ansamblu.

Ce se întâmpla dacă nu s-ar fi adoptat bugetul până la 31 decembrie 2019?

Nu vreau să sune apocaliptic, dar ar fi fost un dezastru, pentru că erau puse în pericol plățile salariilor din domeniul public, a pensiilor și a celorlalte drepturi sociale.România are nevoie să reintre în normalitate, nu mai putem să trecem dintr-o criză în alta, trebuie să știm ce avem, ce cheltuim, pe ce ne bazăm, trebuie să le redăm românilor încrederea în instituțiilor statului și trebuie să ne recăpătăm noi, ca țară, credibilitatea față de partenerii străini, față de potențialii investitori. Avem nevoie de stabilitate, pentru ca toată lumea să facă performanță în domeniul său de activitate, în economie, în educație, în sănătate. Fără buget, blocăm din nou tot. Se blochează investițiile, se blochează proiectele pe fonduri europene. Trebuie să reînvățăm să funcționăm normal ca stat, cu un buget articulat și predictibil, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, nu din martie sdau aprilie, ca în vremea PSD.

 

Se măresc pensiile și salariile, cresc investițiile publice

 

Cum arată bugetul pe 2020 propus de Guvernul condus de Ludovic Orban?

– Acest buget a fost gândit într-o situaţie critică, după trei ani de instabilitate legislativă și fiscală, în care au fost făcute praf toate sistemele publice, în care lipsa de predictibilitate a alungat investițiile străine și interne. Dacă vreți, asumarea răspunderii și modul în care a fost croit bugetul sunt semnale către societatea românească, către partenerii externi, către mediul de afaceri, către potenţialii investitori că guvernuleste hotărât să corecteze dezechilibrele economice provocate de politicile iresponsabile ale guvernării PSD.Bugetul pe 2020 este primul buget construit pe realități, după toți anii de minciună pesedistă, care au aruncat economia României în haos.

– Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile românilor, cu investițiile? În general, pe ce vor fi cheltuiți banii publici?

Prin bugetul pe 2020 sunt asigurate creșterea salariilor și pensiilor, așa cum sunt ele prevăzute. Chiar i-aș ruga pe băcăuani să nu se mai lase manipulați de minciunile celor de la PSD. Nu se taie pensii și salarii, dimpotrivă, acestea vor crește, așa cum va crește și nivelul investițiilor cu 4,5%, adică vor fi mai mari decât în 2019 cu 6,3 miliarde de lei. Toate marile proiecte de infrastructură vor primi finanțare, iar guvernul și-a propus să gestioneze fiecare leu cu responsabilitate și respect față de cei care contribuie prin taxe și impozite, pentru că orice adâncire a deficitului înseamnă împrumuturi suplimentare și îndatorarea generațiilor viitoare. Spre deosebire de guvernările PSD, care au mințit în cifrele bugetare și au prezentat situații false, Guvernul PNL va reduce deficitul bugetar și are în vedere o creștere economică de 4,1%.

 

Îngheață salariile demnitarilor, subvenția pentru partidele politice se reduce

 

– Cu siguranță vorbim și despre raționalizarea unor cheltuieli. Unde se vor regăsi acestea?

Vă spuneam că acest buget este construit pe adevăruri și că se încearcă în special optimizarea zonelor bugetare în care se făcea risipă din bani publici. Așa că: îngheață salariile demnitarilor, va fi redusă subvenția pentru partidele politice. Va fi interzis cumulul pensiei și al salariului pentru angajații din sectorul public, nu se vor mai accepta detașări din sectorul privat în sectorul public, vor fi raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice. Măsuri care să genereze economii la bugetul de stat, astfel încât să poată fi respectate celelalte angajamente, referitoare la pensii și salarii.

Vor avea comunitățile mai mulți bani sau se va continua politica începută anul trecut de PSD, de reducere a fondurilor?

Aici putem vorbi despre o schimbare de abordare, pentru că noi considerăm că banii trebuie cheltuiți și trebuie să servească nevoilor comunităților în care ei au fost produși, spre deosebire de PSD, care a luat banii de la primării. Încercăm să tratăm cu maximă responsabilitate acest aspect și să schimbăm modul arbitrar,pe criterii politice, în care banii ajungeau la primării, în vremea guvernării PSD. Sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale,vor crește la 64%, ceea ce înseamnă că vorbim despre aproape 4,5 miliarde lei mai mulți, în timp ce sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor comunelor și orașelor cresc cu 2,76 miliarde lei.

Să ne oprim și asupra altor două domenii care îi interesează pe băcăuani: sănătatea și educația. Ce se va întâmpla aici?

– Pentru educație, vorbim despre o creștere evidentă, de la 2,8% din PIB, în 2019, la 3,8% din PIB, iar în următorii 2-3 ani țintim să ajungem la 6% din PIB pentru educație. Pentru proiectul prin care urmărim introducerea unei mese calde în școli și Programul ”Școala după școală” vom folosi bani europeni, iar autorităților locale le vor fi alocate mai multe fonduri pentru a susține investițiile în unitățile de învățământ. Din resursele bugetare proprii, care sunt, cum spuneam mai sus, mai mari, primăriile vor plăti bursele elevilor, vor acoperi costurile cu transportul lor și vor asigura paza școlilor.Se discută despre încurajarea investițiilor din zona capitalului privat în zona educației, mai ales în zona învățământului tehnic și profesional, dar și despre încurajarea universităților să-și suplimenteze veniturile prin proiecte cu finanțare europeană sau prin dezvoltarea cercetării.

Sănătatea rămâne un domeniu unde mereu mai este ceva de făcut, față de care există tot felul de nemulțumiri, unele dintre ele, justificate. Ce decizii ia PNL pentru a crește mulțumirea românilor față de modul în care sunt tratați într-un spital sau într-un cabinet de policlinică?

S-au vehiculat în ultimele zile tot felul de idei, de variante, aș zice chiar că s-au aruncat pe piață tot felul de minciuni și aș vrea să lămurim: în 2020, bugetul alocat Sănătății crește, nicidecum nu scade față de 2019.Iar acest buget înseamnă bugetul Ministerului Sănătății, de 11,4 miliarde lei, plus bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de 41 miliarde de lei, care crește în mod real cu 3,8 miliarde de lei. Banii vor acoperi plata creșterilor salariale ale personalului medical, finanțarea unor programe naționale, plata concediilor medicale, aspecte pentru care guvernul PSD nu a prevăzut bani suficienți. Nu ne mai miră nimic, în fond, PSD a promis va realiza opt spitale regionale, dar nu au pus o cărămidă la o fundație.

 

Salariul minim crește la 2.230 de lei, se elimină suprataxarea contractelor part-time

 

– Dar cu salariul minim și eliminarea supra-impozitării contractelor part-time, cum rămâne?

– Vorbim și aici despre o creștere a salariului minim cu 7.2%, adică de la 2.080 la 2.230 lei, iar asta înseamnă că oamenii câștigă suficient încât să ducă un trai decent. Aș vrea, însă, să punctez că este pentru prima dată când creșterea salariului minim pe economie se face pe baza unor studii și în urma unui dialog cu mediul de afaceri și cu sindicatele, nu pe promisiuni populiste. Chiar suntem interesați ca oamenii să aibă locuri de muncă, să muncească și să fie recompensați cu salarii care să le asigure un trai civilizat. Cât privește contractele de muncă part-time,se elimină suprataxarea introdusă de PSD, care i-a obligat pe oameni să plătească impozite pe ore de muncă inexistente. Un angajat care muncește patru ore va plăti taxe pentru patru ore, așa cum este corect, nu pentru opt.

Vorbim despre buget, despre guvern, despre măsuri, eu vă întreb direct: o vor duce românii mai bine?

Eu sper că da, fie și pentru faptul că ne străduim să asigurăm un cadru coerent, cu reguli clare, care nu se schimbă peste noapte. De asta și bătălia pentru a avea un buget până la sfârșitul anului, să știm pe ce mizăm, ce se poate și ce nu se poate. La toate calculele noastre se adaugă și perspectiva celor 1,5 miliarde de euro, bani europeni pe care îi vom atrage prin intermediul proiectelor. Ținta noastră este să susținem creșterea economică reală, mediul de afaceri, pentru că asta înseamnă locuri de muncă și, mai mult, locuri de muncă bine plătite. O economie puternică înseamnă bani mai mulți la buget și, implicit, la comunități. Da, ne dorim să rămână acasă românii, să se simtă respectați și să trăiască mai bine, vrem o piață a muncii și un mediu general bun, care să îi determine și pe cei plecați să se întoarcă. Bunăstare, stabilitate, un pic de armonie în societate, eu cred că asta așteaptă oamenii de la noi.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014