A inceput aprovizionarea de toamna
In acest an, bacauanii au inceput aprovizionarea de toamna din primele zile ale lunii august. Graba este justificata: seceta a afectat productia de fructe si legume, ceea ce a redus cantitatea comercializata in piete si a determinat explozia preturilor. Producatorii spun ca peste o luna nu se vor mai gasi nici macar rosii pentru bulion. Vânzatorii recomanda clientilor sa nu mai amâne pregatirile, altfel vor ramâne cu camara goala.
Prin piete sunt vazuti tot mai des cumparatori care achizitioneaza legume si fructe in cantitati mari. Atmosfera este, deja, de inceput de toamna, iar comerciantii spun ca a inceput actiunea de umplere a camarilor. „Eu pe toata lumea sfatuiesc acum sa se grabeasca, ne-a declarat Florenta D., o comercianta din Piata Sud. Le spun ca in septembrie-octombrie fie nu vor mai gasi ce au nevoie, fie vor plati cât nu face. Oamenii isi dau seama ca am dreptate, fiindca stie toata lumea ca este seceta si productia e redusa. Daca mergi la tara vezi ca nici apa de baut nu este de ajuns in fântâni. Cu ce sa uzi gradinile?” Vecinul sau de taraba, Vasile Ionascu, este sigur ca preturile, care deja au urcat, vor fi si mai mari peste doua-trei saptamâni. „Si asa lumea nu are putere de cumparare, fata de alti ani. Macar sa cumpere acum, inainte de a se scumpi si mai mult.” Si producatorii de pepeni au sesizat scaderea vânzarilor. „Desi pepenii sunt foarte dulci anul asta si au coaja subtire, parca nu mai merge ca alta data, ne-a declarat si Anisoara Paraluta, din Cudalbi. Am investit foarte mult. Numai o fântâna ne-a costat 50 de milioane de lei vechi. Trebuie sa udam, altfel nu facem nimic. Speram sa dam marfa.”
Se grabesc la cumparaturi
Printre tarabe este forfota in toate pietele Bacaului, cumparatorii find in cautarea comerciantilor dispusi sa lase la pret pentru cantitati mai mari. Ioana Baciu comanda dupa lista pe care o are in mâna. „Iau exact cantitatile din reteta pentru zarzavat. Desi pare devreme pentru asa ceva, nu este. Acum se gasesc toate, acum am bani, acum cumpar. Pun borcanele la sterilizat si tine zarzavatul chiar si doi ani.” Ion Raduinea a cumparat 50 de kilograme de rosii. „Pentru suc, ne-a declarat bacauanul. De obicei incep aprovizionarea dupa 20 august, dar m-am grabit cu rosiile fiindca nu se vor mai gasi. Am patit acum trei ani, când am ramas fara suc de rosii facut in casa. Cel din comert este cu E-uri si stabilizatori. Nu-i sanatos. Am calculat ca, preparat in casa, este cam la 30% ca pret fata de magazin.”
La gratar de …vinete
Febra aprovizionarii se vede si prin… parcuri. Pentru a-si proteja bucatariile de fum si mirosul preparatelor, bacauanii ies la copt vinete, ardei si altele in Parcul Gheraiesti sau la Insula de Agrement. In fiecare dimineata, gratarele sunt ocupate cu legume. Familii intregi participa la operatiune, fiecare ocupându-se cu ce se pricepe mai bine. Chiar si copilasii sunt pusi la treaba, parintii si bunicii reusind astfel sa se ocupe si de cei mici, si de prepararea specialitatilor de toamna.