23 decembrie 2024

Procese si negocieri la CET: Datoriile consumatorilor depasesc 35 de milioane de lei

Suma datorata de consumatori catre CET Bacau se majoreaza cu fiecare zi de intârziere a platii. Penalitatile aplicate de societatea de termoficare au ajuns sa depaseasca suma reprezentând contravaloarea agentului termic furnizat. CET se judeca in prezent cu 57 de asociatii de proprietari, dar si cu unii dintre agentii economici pe care ii deserveste.

CET Bacau a dat in judecata 57 de asociatii de proprietari cu care are contract de furnizare/primire agent termic. Motivul il reprezinta restantele pe care consumatorii le au la plata facturilor emise de societatea de termoficare. Acestea au ajuns sa depaseasca 28 de milioane de lei, din care peste jumatate inseamna penalitati de intârziere. Potrivit informatiilor furnizate de CET, la 31 iulie, asociatiile de proprietari figurau cu o datorie de 28.271.126 lei, din care mai mult de 14,5 milioane insemnau penalitati. Desi predau zilnic cea mai mare parte a incasarilor la CET, administratorii asociatiilor de proprietari nu observa o scadere semnificativa a debitelor. „Si azi am dat 5.000 de lei, ne-a declarat Niculina Tiris, administratorul Asociatiei de proprietari 72. In fiecare zi fac plati la CET, dar nu cred ca vom ajunge vreodata la zero. Ne judecam cu ei de foarte mult timp, in special pentru penalitati.”

Consumatorii individuali, chemati la negociere



Asociatiile de proprietari nu sunt singurele care au restante catre CET. In aceeasi situatie se afla si locatarii care au incheiat conventii individuale cu furnizorul de agent termic. Datoria acestora este de 2. 740.601 lei, din care 874.213 lei sub forma de penalitati. „Majoritatea consumatorilor individuali sunt in faza concilierii prejudiciare, a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvânt al CET. Au fost chemati la negocieri primii 300 de consumatori in ordinea descrescatoare a valorii creantelor.” In cazul consumatorilor cu contract individual, procedura de recuperare a banilor ar trebui sa fie mai simpla. De asemenea, CET ar putea sa ia impotriva lor masura sistarii furnizarii serviciului, numai ca nu exista posibilitatea tehnica pentru debransarea acestora fara a fi afectati vecinii lor. CET nu-i iarta nici pe agentii economici cu care are relatii contractuale. O parte dintre acestia, care au acumulat un debit de peste 180.000 de lei pe facturi mai vechi de 2011, au fost dati in judecata. In total, CET are de recuperat de la firme 3,1 milioane lei.

Prea saraci pentru preturile de acum

Locatarii cred ca actiunile in instanta nu vor avea un efect spectaculos asupra incasarilor, deoarece bacauanii indatorati sunt prea saraci pentru a lasa sume prea mari la casieriile asociatiilor. „Oamenii au venituri mici si toate sunt scumpe, ne-a declarat Emil Girleanu. Eu am centrala, dar fac economie. Am mai dormit si-n frig. Sunt vecini care au datorii la CET. Am unul cu 30 de milioane restanta.” Valeriu Tugui spune ca „solutia cu judecata nu-i buna, fiindca daca se ajunge la inchiderea caldurii, vor suferi si cei care au platit.” Elena Lozinca crede ca, „in conditiile in care toate sunt scumpe, iar atâtia tineri nu au un loc de munca, era de asteptat sa fie mari datorii.” CET le reaminteste clientilor sai ca pot achita facturile si la cele trei centre de incasari deschise pe strazile 22 Decembrie, Aviatorilor si Trandafirilor, precum si la câteva unitati bancare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img