Nu mai au bani de centrala
Numarul debransarilor de la CET a scazut in aceasta vara. Bacauanii nu-si mai permit investitia intr-o centrala termica individuala si instalatiile aferente. A crescut, in schimb, numarul datornicilor la intretinere, iar societatea de termoficare a trecut la masuri pentru recuperarea sumelor pe care acestia le datoreaza.
Daca in alti ani, vara se inregistrau la CET in jur de 2000 de dosare de debransare de la sistemul centralizat, in 2012 numarul a scazut foarte mult. La jumatatea lunii august, cu putin timp inainte ca debransarile sa se sisteze, s-au inregistrat doar 324 de debransari. Daca ritmul se va mentine, CET are sanse sa nu scada sub 18.000 de consumatori, tinand cont ca la aceasta data mai deserveste 18.248. Printre acestia sunt destui nemultumiti de calitatea serviciilor oferite de furnizorul de agent termic. Consumatorii reproseaza desele avarii care ii lasa fara apa calda si caldura, costurile exagerat de mari acolo unde au mai ramas putini bransati pe o scara de bloc, faptul ca apa calda ajunge greu la robinete, locatarii fiind nevoiti sa arunce la canal cantitati insemnate de apa rece si murdara pe care o platesc, apoi, la pret de apa calda. Cu toate acestea, multi raman in sistem de nevoie, fiind prea saraci pentru a da peste 5.000 de lei pe centrala, calorifere si tevi.
Patru debransati pe vara
„Anul acesta avem doar 4 debransari, ne-a declarat Dan Cristian Ciubotariu, presedintele Asociatiei de proprietari 67. Oricum, pe asociatie, gradul de debransare este de 90%. Chiar daca mai avem putini consumatori ramasi la CET, am vrea sa-i convingem sa se debranseze fiindca ii incurca pe ceilalti.” Presedintele asociatiei se refera la faptul ca, pentru un apartament ramas in sistemul centralizat de incalzire, de exemplu, toti proprietarii vecini trebuie sa suporte costul caldurii care „se plimba” pe tevile din bloc. „Avem chiar situatii absurde. Intr-un bloc, de exemplu, din 20 de apartamente, 4 au ramas la CET.
Fiecare este situat pe alt tronson, ceea ce inseamna ca nu putem blinda nicio intrare.” Locatarii ramasi clienti ai CET nu-si permit investitia intr-o centrala proprie. Mai rau, chiar, multi nu-si pot plati nici intretinerea. Prin urmare, asociatiile de proprietari figureaza la CET cu o datorie de 28,2 milioane lei. Nici cei care au incheiat conventie individuala cu CET nu stau prea bine. Acestia au restante de 2,7 milioane lei catre furnizorul de agent termic.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.