Persoanele private de libertate pot solicita sa iasa la munca, iar la unitatea de detentie din Bacau sunt câteva zeci de persoane care au facut solicitare in acest sens. Chiar daca forta de munca este ieftina, angajatorii nu prea se inghesuie.
Forta de munca ieftina la Penitenciarul Bacau. Zeci de detinuti de aici sunt dispusi sa munceasca la diverse firme din oras sau din judet pentru a câstiga ceva banuti si zile libere. Contractele de munca sunt pe perioada determinata cuprinsa intre o luna si 12 luni. Unii dintre ei si-au gasit deja un job. „In momentul de fata, Penitenciarul Bacau are aproximativ 40 de persoane care lucreaza la punctele de lucru exterioare, dintre care avem 14 la Spitalul Municipal Bacau, 14 femei lucreaza la o pepiniera de arbusti si mai avem care lucreaza in interiorul unitatii la deservire”, a spus inspectorul Adrian Novac, purtatorul de cuvânt al Penitenciarului Bacau. Cei care vor sa angajeze detinuti trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. „Firmele ar fi interesate numai ca trebuie sa depuna un bilant contabil al firmei, sa vedem daca sunt sau nu solvabili. Sa faca dovada ca nu au datorii la bugetul local si de stat si sa nu aiba datorii fata de unitatile penitenciare din tara si la a noastra, sa asigure transportul detinutilor pâna la punctul de lucrur. De cealalta parte, persoanele private de libertate care vor sa lucreze trebuie sa faca o cerere catre administratia penitenciarului. Este o comisie de selectionare la munca, comisie care tine cont de mai multe criteii, foarte importanta fiind starea disciplinara a persoanei”, a mai spus Novac.
Zile de munca egal zile de libertate
In oferta lansata de Penitenciarul Bacau se precizeaza faptul ca poate asigura un numar constant de persoane private de libertate pe toata durata contractului, tarifele pot fi negociate in functie de complexitatea lucrarilor iar pretul se face tinându-se cont de salariul minim pe economie. Cei care folosesc detinuti la munca nu trebuie sa le faca contract de munca, ci doar saincheiere un contract de prestarii servicii cu penitenciarul. Mai mult decât atât sunt scutiti de la plata asigurarilor sociale si a TVA-ului, iar masa este asigurata de catre unitatea de detentie. La doua zile lucrate, un tânar aflat dupa gratii câstiga o zi de libertate, iar un adult la 4 zile lucrate câstiga o zi de libertate. Din banii câstigati la sfârsitul programului, 60% se duc la bugetul de stat, iar 40% in contul detinutului, iar din acestia doar 15% pot fi cheltuiti, diferenta fiind depusa intr-un cont separat, urmând ca banii sa fie incasati in momentul in care iese pe poarta unitatii.