23 decembrie 2024

Povestea infiintarii Judecatoriei Buhusi

In culisele politicii sunt purtate uneori lupte interesante pentru câstigarea unor dispute. Prin 1992, de pilda, când democratia avea aer de inocenta, guvernantii, anticipând, parca, potopul de dispute în instanta, au hotarât sa mareasca numarul de judecatorii. În judetul Bacau trebuiau înfiintate înca doua. Disputa a fost angajata între orasele Moinesti, Comanesti si Buhusi. Criteriul adjudecarii Judecatoriei a fost unul cât se poate de terestru: existenta unui imobil necesar functionarii acestei instante. Moinestenii si buhusenii s-au miscat mai repede, propunând doua imobile interesante în acest sens. Comanestenii nu s-au lasat însa pâna în ultima clipa, încercând sa câstige ei disputa. Prof. Petru Botezatu, care era în acel an primar de Buhusi, povesteste: „Am propus ca sediu pentru Judecatorie imobilul în care functiona Clubul Elevilor. Imediat am fost acuzat de faptul ca, fiind profesor, tradez, cumva, învatamântul. Dar pentru Clubul Elevilor am avut alta varianta interesanta. Cei din Comanesti au fost mai putin inspirati si au propus ca sediu actualul imobil care este supranumit Dallas, o fosta cabana a minerilor, aflata acum într-o stare jalnica si locuita de persoane defavorizate. Cei de la Ministerul Justitiei ne-au preferat pe noi”.

Comanestenii, cu asul… Dallas, au sperat în zadar



Dupa ce buhusenii au predat, prin protocol, imobilul amintit Ministerului Justitiei, pentru a începe reabilitarea, atmosfera nu s-a calmat. Povesteste fostul primar Petru Botezatu: „Primarul de atunci al orasului Comanesti, dl Chelaru, si deputatul Nicolae Ciocan – viceprimarul de astazi al orasului Comanesti – au venit la Buhusi si au încercat sa ne convinga sa renuntam la Judecatorie, în favoarea lor. Evident, n-am cedat. Viceprimar de Buhusi era pe atunci ing. Gheorghe Apostu, care a sprijinit eficient acest efort. Într-un timp scurt, am si primit Ordinul privind înfiintarea Judecatoriei la Buhusi”.
Lucrarile de reabilitare/amenajare a imobilului au durat vreo patru ani. Judecatoria Buhusi si-a început activitatea în ziua de 17 aprilie 1996. Cochet, functional, noul sediu avea sa devina însa obiectul unei dispute. Fostul proprietar a revendicat în instanta o parte a acestui imobil. Procesul dureaza de ceva vreme. Litigiul este greu de solutionat din cauza faptului ca Ministerul Justitiei a investit aici mult pentru reabilitare. Daca proprietarul va câstiga, este posibil ca Ministerul Justitiei sa fie nevoit sa gaseasca un nou sediu sau sa construiasca o anexa a partii nerevendicate.

Curtea de Apel infirma decizia „ctitoriei”

Astazi, prof. Petru Botezatu, considerat un fel de ctitor al Judecatoriei Buhusi, se amuza povestind cum a pierdut un proces în ctitoria sa: „Într-o cauza care ma privea indirect, am fost prezent ca intervenient. Am adus probe complete, documente de toate felurile. Era clar ca lumina zilei ca adevarul este cel argumentat de mine si de partea pe care o sustineam. Am pierdut însa procesul. E drept ca nu am fost asistati de un avocat. Am câstigat însa recursul la Tribunalul Bacau, ne-a dat dreptate si Curtea de Apel. Atunci am cam facut haz de necaz, spunând: «Uite, domnule, eu am înfiintat Judecatoria si pierd cu dreptatea în brate!» Dar n-am privit cu patima acea decizie a Judecatoriei Buhusi. Puteam sa acuz… ctitoria mea?”

Ion Fercu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img