23 decembrie 2024

Amenzi de la veterinari

Pornind de la strategiile europene in materie de siguranta alimentara, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a adoptat „Planul de actiune al Autoritatii pentru perioada 2012”, cu obiectivul de imbunatatire a controalelor efectuate in unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare si comercializare a produselor si produselor alimentare de origine animala si nonanimala. Acesta stipuleaza si ca responsabilitatea principala pentru siguranta alimentara revine operatorului din sectorul alimentar. In sprijinul acestora au fost elaborate ghiduri de buna practica, insa inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au constatat ca, desi agentii economici verificati aveau, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei, implementate proceduri bazate pe principiile europene, nu le respectau. S-au aplicat, pe acest motiv, sanctiuni de 10.000 de lei in 6 luni. Cei care nu remediaza deficientele in termen de 6 luni risca suspendarea ctivitatii timp de 1 an. Una dintre abaterile frecvent sanctionate de inspectori se refera la etichetarea produselor. Numarul sanctiunilor aplicate de DSVSA pentru nereguli de etichetare este in medie de 6 pe luna. Conform legislatiei in vigoare, deficientele de etichetare se sanctioneaza cu amenda intre 600 si 1200 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 2000 si 10000 de lei in cazul persoanelor juridice. Eticheta produselor trebuie sa includa urmatoarele informatii: denumirea sortimentului; numele si adresa completa a fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului; termenul de valabilitate; cantitatea neta; conditiile de pastrare, lista si cantitatea ingredientelor; procedeul de fabricatie sau natura tratamentului utilizat; caracterul dietetic al produsului.





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img