20 decembrie 2024

Balcani, comuna cu 23 de parcuri

Dacă Bacăul este „județul-șantier”, atunci se poate spune și despre Balcani că e o comună-șantier deoarece aici se lucrează în fiecare zi, în toate satele, la obiective finanțate din bugetul local.

„Am terminat grupul sanitar din Școala Balcani și am început renovarea grupurilor sanitare din Școlile Ludaș și Schitu Frumoasa, a explicat Vasile Luca, primarul comunei. În Frumoasa am construit al doilea teren de sport cu gazon artificial, iar în Balcani o sală de calculatoare care urmează să intre în funcțiune.”



Acum se renovează sălile de clasă. De ce nu s-a lucrat în vacanța de vară? „Pentru că în sezonul cald ne-am concentrat pe tot ce înseamnă lucrări exterioare”, afirmă edilul. Școlile aveau WC „în fundul curții”, la fel și dispensarele. Situația aceasta e de domeniul trecutului:

„La dispensarul din Schitu Frumoasa am construit un grup sanitar în interior, iar în primăvară vom monta centrale termice în toate dispensarele. Am achiziționat scaun stomatologic și pentru al doilea cabinet din Schitu!” Și în alte zone se lucrează: în piața din Frumoasa se montează porți metalice, după ce au fost asfaltate aleile și drumul.

Diguri pe Valea Frumoasei și Valea Schitului…

Locuitorii din Balcani sunt foarte credincioși, de aceea CL Balcani a contribuit, alături de ei, la construirea capelelor a două biserici, Marginea și Frumoasa, a gardului bisericii din Ludaș și a altarului de vară din Balcani. Mai aflu că în comună a fost construit al 23-lea parc de joacă, dotat cu aparate moderne, iar restul au fost renovate.” Nu-mi vine să cred: „Aveți 23 de parcuri în comună?” „Da, 23 avem. Avem și diguri, și parcări…

În zonele cu risc de inundații, am construit diguri de beton: 200 m pe Valea Schitului și 100 m pe Valea Frumoasei”, spune Vasile Luca, acest primar fără astâmpăr. Tot din bugetul local au fost montate pavele în parcările din Balcani și Frumoasa, au fost renovate fântânile și Sala de Festivități Ludaș, care funcționează în fostul magazin al cooperației.

Există, desigur, și proiecte finanțate de Guvern prin PNDL, prea costisitoare pentru a fi realizate de Primărie: modernizarea sistemului de iluminat, finalizată, și a drumurilor locale, care presupune asfaltări, construirea de poduri, rigole și îndiguiri, investiție realizată 50 la sută.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img