15 proiecte sunt finanțate din bugetul Consiliului Județean Bacău
La această oră, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău dar și la unități spitalicești din județ se află în diverse etape de execuție nu mai puțin de 15 proiecte, începute în 2018 și 2019, în valoare de peste 70 milioane de lei.
Unul dintre proiectele importante pentru care, la începutul lunii septembrie 2019 a fost semnat contractul pentru proiectare și execuție este „Lucrări de reparații capitale la Pediatrie, corp A și B”. În doar două luni, stadiul de execuție al contractului este de 20%, în paralel, fiind demarate procedurile pentru obținerea autorizației de construire. Proiectul este multianual, în 2019 suma alocată în bugetul Consiliului fiind de peste 2,5 milioane lei.
Tot în reparații capitale se află și stația de pompare și rezervoarele de apă, clădirea Laboratorului de Medicină Legală, rețeaua de curent vital și generatoarele de curent dar și stațiile de oxigen și epurare.
Heliport și dotări moderne, cu fonduri atrase de la U.E.
În 2019 au fost semnate contractele de finanțare, în valoare totală de peste 25 milioane de lei, pentru două proiecte mari care au intrat deja în implementare. Proiectele sunt finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și cofinanțate de Guvern.
• „Lucrări de modernizare, extindere, dotare infrastructură UPU și realizare heliport” și
• „Dotarea infrastructurii Ambulatoriului de Specialitate Adulți și Copii din cadrul SJU”.
11 milioane de lei pentru spitalele din Bacău și Buhuși
Prin Programul multianual de finanțare al obiectivelor de investiții, Guvernarea Social-Democrată prin Ministerul Sănătății a finanțat în 2019 dotarea cu aparatură medicală în valoare de peste 8 milioane lei la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Contribuția Consiliului Județean Bacău a fost de 10%.
În cadrul aceluiași program, Spitalul Orășenesc Buhuși a fost finanțat cu aproape 3 milioane de lei pentru aparatură și echipamente medicale.
Modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe presupune lucrări de intervenție asupra spațiului existent pentru asigurarea funcțiunilor și circuitelor specifice UPU dar și lucrări de reabilitare, amenajare și modernizare a spațiilor.
Tot în cadrul acestui proiect va fi extinsă suprafața UPU de la aproape 950 mp cât are în prezent la peste 1200 mp, extensia fiind legată structural şi funcţional de clădirea existentă.
Spitalul Județean de Urgență Bacău va avea în dotare și un heliport pentru transportul aerian al pacienților. Sunt prevăzute lucrări specifice pentru elementele de infrastructură necesare, ce includ platformă pentru decolare/aterizare, lift exterior, pasarelă de legătură dintre lift și platformă, spații tehnice, scări metalice, sisteme de balizare etc.
„Dotarea infrastructurii Ambulatoriului de Specialitate Adulți și Copii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău” presupune achiziția a peste 1500 de echipamente precum și facilitarea accesului la serviciile de asistență medicală ale Ambulatoriului pentru un număr de peste 115.000 de pacienți. Cu un buget de aproape 9 milioane de lei din care, finanțare europeană 6,2 milioane de lei și cofinanțare de la Guvern de aproape 2,5 milioane de lei, proiectul înseamnă de fapt, echipamente medicale mai performante, timp de așteptare mai redus iar în final, creșterea calității serviciului medical.
Investițiile în echipamente, recuperate prin programe europene
O parte din banii investiți de Consiliul Județean Bacău în sănătate s-au reîntors în bugetul instituției. Mecanismul care a permis recuperarea acestor sume este cel de finanțare al proiectelor retrospective prin Programul Operațional Regional, suma intrată în bugetul Consiliului Județean, în 2018, fiind de peste 37 de milioane de lei.
Sumele retrospective provin din finanțarea a două proiecte: „Îmbunătățirea accesului populației din județele Vaslui, Bacău și Neamț la servicii medicale de urgență” și „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Vaslui, Bacău și Neamț”.
Pentru primul proiect, județul Bacău a primit peste 71% din bugetul total, aproximativ 18 milioane de lei, din care au fost achiziționate echipamente la Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal Onești și Spitalul Municipal de Urgență Moinești.
Din cel de-al doilea proiect, „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Vaslui, Bacău și Neamț”, județului Bacău i-a revenit un procent de aproximativ 84% , respectiv peste 19 de milioane de lei, sumă repartizată către Spitalul Județean de Urgență Bacău și Spitalul Onești, pentru achiziția de echipamente și realizarea de reparații capitale.
Explicații foto:
• BACĂU: Unitate Primiri Urgențe și Heliport
• BACĂU: Dotări noi la Compartimentul Primiri Urgențe Pediatrie
•
• BACĂU: Compartimentul de Primiri Urgențe Pediatrie
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.