24 ianuarie 2025

Eliberarea lui Lula

Foarte mulți români sunt convinși, în continuare, de faptul că fostul președinte brazilian, Lula da Silva, este un corupt, motiv pentru care a fost și condamnat la 12 ani de închisoare și băgat la pușcărie chiar în preajma alegerilor. Lula a fost, acum câteva zile, eliberat din închisoare împreună cu sute de alți deținuți după ce Curtea Constituțională a țării a decis că acuzații care nu și-au epuizat căile de atac trebuie să fie liberi.

Aici a fost, de fapt, făcătura cea mai mare din procesul lui Lula: deși mai avea o cale de atac a sentinței, a fost închis pentru a nu i se permite să candideze, el având în toate sondajele cel mai mare scor.



Restul amănuntelor par desprinse din realitatea românească. S-a dovedit că judecătorul care a instrumentat cazul avea întâlniri secrete cu procurorii, că stabileau împreună modalitățile de atac, martorii care să fie aduși și așa mai departe, totul culminând cu faptul că, nici până la finalul procesului, procurorii nu au reușit să indice localizarea obiectului mitei – un apartament. Miza blocării candidaturii lui Lula a fost, însă, mai mare decât o simplă afacere prezidențială. Miza este una economică și depășește granițele țării.

Nu este vorba doar de economia braziliană, de deciziile de dreapta impuse de actualul președinte, și nici de faptul că judecătorul care a instrumentat cazul lui Lula a ajuns ministru de Justiție. Este vorba, mai ales, de apartenența Braziliei la BRICS, alături de Rusia, India, China și Africa de Sud, o organizație a economiilor emergente care urmărește să-și construiască propriile mecanisme de colaborare și, se vorbește, chiar propria monedă care să permită acestor state să ocolească dolarul american și toate problemele care derivă de aici.

S-a vorbit mult despre implicarea SUA atât în condamnarea lui Lula, cât și în demiterea președintelul Dilma Rousseff, așa cum se vorbește, azi, despre implicarea americană în lovitura de stat din Bolivia sau în alegerile din Ecuador ori în problemele din Venezuela. Cert este că economia americană ar fi cea mai afectată de opțiunea braziliană pentru colaborarea economică cu China. Nu în ultimul rând trebuie remarcată atitudinea lui Lula împotriva austerității, el declarând:

„Austeritatea este cuvântul magic prin care bogații de pretutindeni atacă drepturile și realizările clasei muncitoare. «Trebuie să economisim resursele, să reducem costurile», spun ei, în timp ce dezmembrează statul și devin și mai bogați, iar săracii devin și mai săraci. Așa este în Marea Britanie. Așa este, din nou, în Brazilia”.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img