Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” a fost în perioada 6-9 noiembrie 2019 gazda primei întâlniri internaționale din cadrul proiectului Erasmus+ „Campus Stellae for Europe”, nr. 2019-1-ES01-KA229-064905_3. Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană, are valoarea totală de 121.479 euro, din care colegiului îi revin 29.397 euro, și se desfășoară pe parcursul a doi ani, între 2019-2021.
Coordonatorul este o școală din Madrid, iar partenerii sunt, alături de România, școli din Slovenia și Portugalia. Proiectul își propune să construiască o identitate europeană comună, descoperind ce conexiuni pot fi găsite în zilele noastre între țări din Vestul, Centrul și Estul Europei legate de calea Sfântului Iacob spre Santiago de Compostela.
Unii dintre participanții la proiect (80 elevi și 30 profesori) vor avea șansa să devină pelerini, iar metodologia proiectului este axată pe 5 „laboratoare”-vizând viața sănătoasă, arte și arhitectură, comunicare, editare video, web design. Produsele finale vor fi o hartă a Europei care va avea evidențiate trăsăturile comune și specifice diferitelor națiuni, descoperite în timpul proiectului și un ghid al tânărului pelerin european.
Prima întâlnire de proiect a a avut loc la Bacău, care a primit ca oaspeți 12 elevi și 6 profesori din școlile partenere. Pe parcursul celor 3 zile ale întâlnirii, au avut loc activitățile specifice proiectului, care au inclus workshop-uri foarte interesante pentru elevii și profesorii participanți. Astfel, atât elevii cât și profesorii au schimbat bune practici, și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și pe cele lingvistice, au cunoscut culturi și obiceiuri diferite din Europa și, mai ales, au creat relații, prietenii. Scopul proiectului, descoperirea identității comune europene în jurul căii spre Santiago de Compostela, folosind activități făcute împreună (sport, obiceiuri de viață sănătoasă, arhitectură și artă), este firul care a condus tot ceea ce s-a petrecut în aceste zile la Colegiul Vrănceanu.
Câteva impresii de la participanți:
Carina (România): „Sunt mândră că fac parte din acest proiect. Am avut ocazia să cunosc persoane cu o zestre culturală diferită de a noastră, a românilor. A fost o săptămână cât un an, o săptămână plină de momente frumoase, schimburi de experiență, distracție și entuziasm. După această primă întâlnire, mă simt mai bogată sufletește, am învățat atât de multe de la oaspeții noștri și am legat prietenii de care sunt sigură ca vor rămâne și în sufletele lor.”
D-na B., familie gazdă: „Am fost foarte surprinsă când am văzut cât de ușor se înțeleg doi copii din două țări diferite în limba care nu le este maternă. Mi-este foarte drag să le ascult chiar dacă eu una nu prea ințeleg ce vorbesc în engleză.”
Alexia (România): „A fost o experiență de neuitat, care ne-a făcut să conștientizăm, dar și să depășim faptul că există prejudecăți cu privire la țările noastre. Am legat frumoase prietenii, devenind mai bogați din punct de vedere cultural și informațional.”
Daniel (Spania): „Mi-a plăcut foarte mult proiectul și m-am distrat pe cinste atât cu prietenii mei spanioli și gazdele noastre, cât și cu străinii portughezi și sloveni. A fost un schimb de experiență de neuitat și abia aștept să ne reîntâlnim.”
Joaquín (Portugalia): „Înainte să mergem în România, aveam mari emoții; cultura, oamenii, costumele erau foarte diferite. Dar oamenii in Romania sunt foarte calzi, primitori și ne-am simțit ca acasă. De asemenea, România este o țară cu multă istorie și tradiții, ne-a plăcut foarte mult timpul petrecut aici și sperăm că vom putea să revenim.”
În concluzie, întâlnirea a fost un succes și a marcat din nou Bacăul pe harta Europei într-un proiect Erasmus+.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.