24 ianuarie 2025

47,66 % din ce?

Două elemente ale alegerilor prezidențiale o să analizez astăzi. În primul rând, prezența „dezastruoasă” la urme clamată de multă lume, pe motiv că, vezi Doamne, nu au venit să voteze nici măcar jumătate dintre electori. Am mai spus-o și la alte alegeri, asta e o prostie generată de brambureala care domnește în sistemul listelor electorale.

Pentru că, să o spunem drept, dvs chiar credeți că România are 19 milioane de alegători din moment ce nu are atâta populație? La ultimul recensământ, municipiul Bacău avea 144.000 de locuitori. Duminică, la alegeri, erau trecuți pe listele electorale aproape 165.000 de alegători. Concluzia este că ani de zile am trăit în minciună; nici gând să plece băcăuanii la muncă în străinătate, de fapt, au venit mii de străini în oraș și au căpătat cetățenie română iar acum votează…



Evident, datele nu au nici o legătură cu realitatea. Ar putea fi corectate, dar nici măcar un partid nu are interesul să o facă din moment ce numărul parlamentarilor este stabilit în funcție de numărul electorilor. Asta ca să nu vorbim de adevărații beneficiari ai acestei brambureli, nu-i pomenim, nomina odiosa.

A doua problemă este, cumva, legată de un anumit gen de manipulare psihologică. Am văzut foarte multe cazuri în care unii oameni care votaseră cu un candidat îi considerau proști, nătângi, idioți pe electorii altui candidat. În vreme ce ei se considerau culți, deștepți și extrem de rafinați; deși nu știau să pună cratima la locul ei, îi numeau „analfabeți” pe votanții contracandidatului lor.

Astfel de cetățeni sunt victima unor operațiuni de marketing similare celor care-i conving pe foarte mulți români că sunt extrem de inteligenți numai și numai dacă își cumpără noul telefon mobil X sau Y la 1000 de euro bucata.

Iar oamenii, ca să fie recunoscuți drept inteligenți și să nu spună lumea că-s proști, se aruncă să cumpere telefonul deși nu și-l permit și vor fi nevoiți să mănânce parizer cu muștar câteva luni bune. Bieții oameni, nici nu-și dau seama că sunt victime. La fel, și la alegeri. Dacă nu credeți, întrebați-i pe cei care au votat de două ori cu Băsescu.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img