19 ianuarie 2025

• doar 10 la sută dintre crescătorii de oi au depus actele pentru a primi subvenţii de la stat

Programul „Lâna”, în impas

Și în acest an, proprietarii de oi sunt subvenționați de stat pentru a valorifica lâna provenită de la animale. Astfel, valoarea sprijinului pentru lâna livrată în anul 2019 este de 2 lei pe kilogram, față de 1 leu pe kilogram, în anul 2018.

Din păcate, foarte puțini crescători de oi au ajuns pe la Direcția Agricolă pentru a face demersuri în vederea încasării subvențiilor de la stat. Și asta în condițiile în care termenul final de depunere a cererilor expiră la 21 octombrie. De altfel, specialiștii de la instituția agricolă au făcut numeroase întâlniri cu fermierii pentru a promova în rândul acestora programul de ajutor de stat. Fără prea mare succes.



„Anul acesta, s-au înscris în program 673 de fermieri, cu o cantitate preconizată pentru comercializare de 320 tone lână. Până acum, au depus documentele justificative doar 62 de fermieri, cu o cantitate de 62 tone lână livrată”, spun reprezentanții Direcției Agricole Bacău.

Problema se pare că ar fi la singurul centru de colectare, din tot județul, existent la Buhuși, care, anul acesta, a demarat procedura de achiziție a lânii mult mai târziu decât ar fi fost normal. Prin urmare, crescătorii de oi nu au avut cum să justifice că au vândut cu documente acest produs. În plus, firma din Buhuși cumpără doar lână mai fină, de calitate, din rasele merinos şi țigaie, iar ciobanii din judeţ deţin oi, în special, din rasa țurcana, de o calitate inferioară, mai puțin cerută de piaţă.

Ciobanii, descurajați de țepele date de colectorii ambulanţi de lână

O soluție ar fi, să zicem, colectorii ambulanți veniți de prin partea Sibiului, care pot achiziționa, legal, lâna de la ciobanii băcăuani. Însă, nici cu ajutorul lor nu s-ar putea aduna întreaga cantitate de 320 de tone de lână. Ideal ar fi fost să mai existe cel puțin doi-trei colectori, în tot județul. În plus, se pare că proprietarii de oi, e drept, nu mulţi, au mai şi păţit-o cu unii colectori ambulanţi.

Indivizii, în aparență, de bună credință, le-au eliberat documentele fiscale (factură) care să-i ajute să ia subvenţia de la stat, dar „au uitat” să le mai şi plătească bani pentru lână. Prin urmare, mulți ciobani au fost descurajați să mai ceară subvenții de la stat, fiind prea mare bătaia de cap.

Lâna este cumpărată de intermediari cu cel mult 40 de bani kilogramul. Doar depozitul de la Buhuși este dispus să plătească mai mult, chiar și 3 lei pe kilogramul de lână de calitate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img