Dezvelirea și sfințirea recentă a monumentului dedicat eroilor căzuți în luptele din Primul Război Mondial de pe Dealul Coșna (astăzi în comuna Pârgărești) a fost descrisă și omagiată și în ziarul francez L’Independant. La evenimentul care a avut loc pe Dealul Coșna, care a fost prezentat și în ziarul nostru de săptămâna trecută, au participat și reprezentanți ai acestei publicații, alături de două dintre nepoatele ofițerului francez Paul-Edouard Berge care a luptat și și-a dat viața, la 28 de ani, în luptele de la Coșna. A mai fost prezent, de asemenea, și atașatul militar al Franței la București.
„Hommage en Roumanie au poilu catalan – Des Pyrénées-OrientalesauxCarpatesorientales : d’un « Berge » à l’autre…” (
Omagiu în România pentru un erou catalan – Din Pirineii de Est în Carpații Orientali: de la un „Berge” la altul…) se intitulează articolul din publicația franceză.
Iar reportajul începe astfel: „Numele locotenentului Paul-Edouard Berge, născut la Perpignan în 1889, apare pe o placă din vârful Carpaților Orientali pe care l-a apărat cu prețul vieții sale în 1917, în fruntea trupelor române. Pe 5 octombrie 2019, autoritățile franco-române au inaugurat un imens memorial dedicat locotenentului Berge și zecilor de mii de victime ale luptelor de la Oituz în 1917. Rezistența pe care au opus-o atunci germanilor, odată cu întărirea Misiunii Berthelot, a apărat România deja pe trei sferturi invadată de maghiari într-o invazie totală. Răspunzând apelului lansat în aprilie de președintele unei asociații de istorici, L’Indépendant a ajutat la găsirea descendenților lui Paul Berge. Două dintre nepoatele ei au făcut călătoria în România, iar L’Indépendant le-a urmat”.
Reportajul descrie cu lux de amănunte cum au plecat și cum au călătorit surorile Françoise și Geneviève spre România și cum au urcat pe Dealul Coșna, pe urmele bunicului lor. Cu un avion – se mai arată în articol – au ajuns întâi la Iași, de unde „au luat drumul lung printre pădurile Carpaților. În cele din urmă, au fost instalate într-un 4×4, au aburcat 3 km în sus pe un drum noroios, uneori peste câmp, și au ajuns pe o platforma Dealului Coșna, în mijlocul uniformelor, cravatelor și eșarfelor oficialilor. Aproape nu au avut timp să realizeze că bunicul lor, pe care nu l-au cunoscut, a umblat pe același pământ și a pierit acolo cu 102 ani mai devreme. Dar, la ceremonialul dezvelirii monumentului Francoise și Geneviève au vărsat o lacrimă în timp ce corul armatei și fanfara militară au cântat imnurile Franței și României”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.