Cristian Roşu, vicepreședintele ASF pentru sectorul de Asigurări – Reasigurări, a declarat într-un interviu acordat RFI că, centrul atenţiei asiguratorilor dar şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară este consumatorul.
„Consumatorul este în centrul atenției atât al asiguratorilor, cât şi al Autorității de Supraveghere Financiară, nu doar prin activitatea pe care o desfășurăm, cat şi prin impunerea de către lege a unor prevederi, de aceea în sprijinul lui trebuie să venim cu toate acțiunile pe care le desfășurăm. Când spun acest lucru mă gândesc inclusiv la acțiuni legislative, non-legislative, de control sau supraveghere şi control al pieței, stabilității asigurătorilor sau al conduitei asigurărilor. Cred că în jurul consumatorului trebuie să țesem toate celelalte elemente ale unei piețe de asigurări, astfel încât să putem vorbi despre o piață şi sustenabilă şi în dezvoltare”
În primul semestru din 2019, piața asigurărilor a crescut cu 7,8%, majorarea fiind datorată „tuturor celor care există în această piaţă, acţionează şi dezvoltă aşa cum trebuie aceste produse de asigurare care urmează să fie consumate de către public. Grija ASF-ului este în primul rând stabilitatea pieţei de asigurări și protecția consumatorului, astfel încât acesta să nu primească servicii incorecte, de slabă calitate sau în defavoarea lui”, a adăugat Cristian Roşu.
Sursa citată a precizat că octombrie este Luna Asigurărilor de Locuințe, campanie care vorbește în acest an despre impactul schimbărilor climatice şi despre gradul de cuprindere în asigurare al locuinţelor din România, care, deşi se situează în jurul valorii de 20% este în continuare insuficient. În acest context, vicepreședintele ASF a precizat că pentru creșterea cuprinderii în asigurarea obligatorie de locuințe, Autoritatea îşi propune câteva modificări.
„Primul element ar fi o modificare legislativă care să facă legea asigurărilor obligatorii de locuințe mai permisivă şi flexibilă. Când zic permisivă mă gândesc la deschiderea acționariatului PAID. Noi vrem să deschidem nivelul pană la 25-30% ca participare în total capital social. De asemenea, ne propunem să poată intra în acționariat orice companie sau persoana juridică care are o stabilitate financiară demonstrabilă, astfel încât noi să-i putem autoriza intrarea în acționariat. Deci nu ne limitam doar la asigurători”, a precizat vicepreședintele ASF.
„Apoi, trebuie să stimulăm distribuția, chiar şi în PAID, deci să le dam voie chiar şi lor să îşi facă în mod direct atât vânzare cât şi instrumentare de daune şi lichidare de daune. De asemenea, vom da voie primăriilor să se autorizeze ca distribuitor secundar de asigurare, astfel încât omul să aibă contact cu potențialul loc de unde poate să-şi achiziționeze un astfel de produs direct în locația unde stă. Nu în ultimul rând, pentru a o face şi mai atractivă, vrem să introducem riscul de furtună, care nu ar afecta prețul poliței de asigurare”, a completat Cristian Roșu.
De asemenea, oficialul ASF a precizat că nu prevede creșteri ale poliței PAD în următorii doi ani de la intrarea în vigoare a noii formule legislative.
Reprezentantul ASF a mai recomandat populației să aibă încredere în asigurări și să își achiziționeze asigurări înainte de producerea riscurilor deoarece este mult mai ieftin să cumpere o poliţă, decât să plătească o daună.