„Scuturând frunze galbene și răscolind numeroase amintiri de demult”, în splendoarea acestei toamne a avut loc la Onești cea de-a 51-a ediție a „Zilelor Culturii Călinesciene”. Un eveniment de tradiție de care iubitorii de cultură din zona Văii Trotușului se bucură an de an, organizatori fiind Primăria și Consiliul Local Onești, Fundația Națională „George Călinescu” și Rotary Club din municipiu. Ediția din acest an a adus și câteva premiere: la Biblioteca Municipală, vernisajul expoziției „Întoarcerea fiului risipitor” în care au expus artiștii plastici Vlad Ciobanu, Dan Palade și Felix Lupu (fii ai acestor frumoase meleaguri moldave), lansarea, la Galeriile Fundației Naționale „George Călinescu” a „Antologiei poeților trotușeni” (coordonator Valentin Rădulescu). Și acordarea premiilor acestei manifestări a fost una încărcată de emoție, alături de prof. Nicolae Mecu (un împătimit cercetător științific de la Institutul de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române), a fost premiat și profesorul oneștean Bogdan Florin Romandaș, autor împreună cu generalul Vasile Jenică Apostol și Vilică Munteanu a volumului „O istorie a Oneștiului. Restituiri 1458 – 1921”.
Clipele de recunoștință pentru profesorul Constantin Th. Ciobanu, care și-a dăruit sufletul în desfășurarea acestei longevive manifestări culturale „s-au topit” în momentele în care poetul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, i-a înmânat distinsului scriitor și om de cultură din Onești, la împlinirea vârstei de 80 ani și a 60 de ani de activitate literară, un premiu de excelență. Dumitru Brăneanu a menționat că „profesorul Constantin Th. Ciobanu a dat valoare acestor locuri și vieții culturale a Văii Trotușului” și a amintit că de-a lungul anilor la „Zilele Culturii Călinesciene” s-a menținut „steagul calității” acestei manifestări, la care au participat mari personalități ale culturii. „Într-o inimă mare de poet încap întotdeauna o lume curată, spirituală și plină de iubire, un univers mare în devenire, spre bucuria cititorilor și a iubitorilor de cultură. Într-un profesionist de excepție există o personalitate mare, care marchează o comunitate și o epocă”, a menționat președintele Filialei Bacău Dumitru Brăneanu la premierea profesorului Constantin Th. Ciobanu, răspunsul acestuia fiind unul emblematic: „Suntem mai bogați pentru că suntem mai mulți și mai aproape!”
În cadrul „Zilelor Culturii Călinesciene” au mai avut loc un concert extraordinar al acordeonistului Fernando Mihalache (ce a interpretat lucrări clasice din creația marilor compozitori J. S. Bach, W. A. Mozart, Fr. Chopin, P. I. Ceaikovski, Eugen Doga și alții), colocviul pe tema „Conceptul de fundație națională” și un recital liric „Poetul în Cetate”. Între oaspeții care au fost prezenți la această manifestare culturală oneșteană de prestigiu ce a trecut de semicentenar menționăm scriitorii și criticii literari și de artă Dumitru Brăneanu, Elena Bulai, Vlad Ciobanu, Ioan Dănilă, Cătălina Dănilă, Petre Isachi, Ion Tudor Iovian, Ozana Kalmuski – Zarea, Felix Lupu, Nicolae Mecu, Dan Palade, Vasile George Puiu, Aurel Stanciu, Vasile Spiridon, Tudorel Urian și alții.
foto: Claudiu Ștefănescu