Mărturisesc că am trăit un asemenea moment și am încercat să-l sugerez celor prezenți: elevi, dascăli și oameni de cultură ai Bacăului vineri, 27 sept., la Biblioteca „George Bacovia” (bibliotecară, Gabriela Saveluc) a Colegiului Național „Ferdinand I”, cu ocazia Centenarului Costache Andone, concetățean și fost elev al cunoscutei unități de învățământ.
Întâlnirea a fost prefațată de domnul profesor Ioan Dănilă, care a oferit celor prezenți o parte din filmul-interviu realizat de Domnia Sa în urmă cu şapte ani, ilustrativ pentru drumul parcurs de cel omagiat, dedicat semenilor și întregii comunități. Doamna profesoară Cristina Ciurea, fostă directoare a Colegiului bacăuan, pietreancă la origine, l-a readus în memorie cu câteva amintiri pline de farmec. Unele dintre ele se refereau la vizitele făcute de Costache Andone la (pe atunci) Liceul de Matematică-Fizică „George Bacovia” din Bacău.
Artistul şi dascălul Aurel Stanciu l-a actualizat ca fost elev al Şcolii de Băieţi Nr.2 (azi, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”) Bacău, al cărei oaspete a fost în câteva rânduri, iar medicul pietrean Rodica Antohe l-a descris ca minunat coleg de breaslă.
Semnatarul acestor rânduri a prezentat o diaporamă (text, imagini și fond muzical) dedicată limbii române și a creionat personalitatea, profesionalismul și prestanța doctorului Costache Andone, prototip al cetățeanului total implicat în viața unei comunități medicale şi civice, așa cum ar trebui să fim cu toții.
Impresionant prin mesaj și evocare, momentul a reiterat problematica modelelor care contribuie la formarea noastră ca oameni de nădejde ai societății, ca și datoria de suflet pe care o avem față de înaintași, pe care trebuie să-i readucem în memoria individuală și colectivă cu recunoștință. Acţiunea a fost iniţiată de Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Ferdinand I”.
Acad. dr. Virgil Răzeşu