La Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman, din stațiunea prahoveană Bușteni s-a desfășurat în perioada 16-19 septembrie 2019 cel de-al XII-lea Congres Național al programului educațional „Hristos împărtășit copiilor”.
La acest eveniment au fost prezenți inspectorii pentru catehizare parohială din fiecare eparhie a Patriarhiei Române, inspectorii de religie din fiecare județ al țării, dar și Inspectorul Şcolar General pentru disciplina Religie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de preotul Daniel-Ionel Marari, inspector pentru catehizare și tineret din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale.
Alături de el a fost prezent și părintele Adrian Alexandrescu, inspector la disciplina Religie din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău. În cele trei zile de congres s-a avut în vedere analizarea rezultatelor programului ”Hristos Împărtăşit Copiilor” şi totodată stabilirea unor priorităţi şi a anumitor strategii pentru a răspunde cerinţelor şi problemelor contemporane. Totodată s-a pus în discuție şi dezvoltarea unei strategii pe termen lung privind colaborarea dintre Biserică – Şcoală – Familie şi creionarea programului concursului care se va desfăşura în anul 2020. Proiectul „Hristos Împărtăşit copiilor” se desfăşoară în parteneriat cu Organizaţia „World Vision România”.
Potrivit Părintelui inspector Constantin Năclad, consilier patriarhal, se caută noi modalități de colaborare pentru educația religioasă, în special la nivel de programe europene, dar și naționale. De asemenea, Părintele Constantin Năclad a subliniat că este nevoie de o colaborare mai strânsă între preoții implicați în Proiectul ”Alege școala!” și parohii.
”Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim – Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am participat la ediția a XII-a a Congresului Național „Hristos Împărtăşit Copiilor”, unde am prezentat raportul Biroului eparhial de catehizare și activități cu tineretul pentru perioada septembrie 2018 – septembrie 2019, acesta fiind foarte apreciat de către conducerea Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române și de către părinții inspectori pentru catehizare din celelalte eparhii.
În toate proiectele catehetice implementate în Eparhia noastră au fost implicați peste 15.000 de tineri și copii. Mai exact, este vorba, despre Concursul național anual Hristos sufletul satului meu; Programul eparhial „Satul între tradiționalism și urbanizare; Proiectele Eparhiale cultural-catehetic tip „Școala de Vară” și „ Tabăra de vară”; Proiectul Catehetic „Toacă și Ie Moldovenească” -Onești, Tânărul Oneștean, proiecte organizate de protopopiatele Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut, precum și diverse conferințe, tabere și pelerinaje pentru tineri”, a declarat părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari.
Congresul s-a încheiat prin prezentarea evoluției și impactului programelor și proiectelor implementate de Biroul de Catehizare al Patriarhiei Române, precum și a planului strategic pentru anul viitor.