23 noiembrie 2024

Aleșii au aprobat promovarea „României Biruitoare”

Consilierii județeni s-au întâlnit, ieri, în ședință extraordinară pentru a aproba asocierea cu Unlimited Connections, scopul colaborării fiind desfășurarea unei acțiuni de promovare a imaginii a Bacăului. Denumirea proiectului este edificatoare: „Vitejii României Biruitoare – Județul Bacău în Războiul Întregirii Naționale”.

În debutul prezentării, Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, l-a citat pe Grigore Grigorovici, autorul lucrării „Bacăul din trecut și de azi”, care scria că pe văile Oituzului, Cașinului și Trotușului „s-au dat cele mai lungi și crâncene lupte, care au precedat ziua cea mare a păcii mondiale pe urma căreia am făcut unirea pe veci a tuturor provinciilor românești, realizând idealul pentru care ne-au răposat și moșii, și părinții.” În Bacău au funcționat comandamentele Armatei de Nord și ale Armatei a II-a, tot aici s-au format Regimentul 55/56 Infanterie și Regimentul 27 Infanterie Bacău, răsplătite cu Ordinul „Mihai Viteazu”. Regina Maria a vizitat de mai multe ori unitățile de pe linia frontului, iar Regele Ferdinand a ținut un discurs pe șesul din Cleja, promițând împroprietărirea soldaților și votul universal.



Un monument unic în țară!
„Județul Bacău și băcăuanii se află, așadar, printre cei mai îndreptățiți, dar și cei mai obligați dintre români să contribuie la aniversarea Centenarului”, a afirmat Sorin Brașoveanu. Pentru asta, Asociația Unlimited Connections și CJ Bacău vor inaugura monumentul de for public care va avea în centru statuia „României Biruitoare”, așezată pe un cilindru din granit având înălțimea de 3,20 metri. Aceasta va fi încadrată statuile „monarhilor întregitori”: Regele Ferdinand I și Regina Maria. Ansamblul va fi amplasat în Parcul Catedralei și va fi inaugurat pe 27 septembrie, la ora 18. „Este un monument pe care îl construim de peste un an și jumătate, a spus Oana Radu, reprezentanta Unlimited Connections. Are o valoare de 500.000 de euro și este finanțat de compania Dedeman.”

Ea a mai explicat că monumentul este singurul din România care are un soclu de granit cu această înălțime și care îi reprezintă în mărime naturală pe cei doi monarhi, alături. De aceea, asociația și-a dorit mai mult decât o simplă inaugurare. Proiectul de promovare, realizat în asociere cu CJ Bacău, mai prevede editarea a 10.000 de cărți poștale aniversare cu imaginea monumentului, mediatizarea evenimentului și integrarea sculpturii „România Biruitoare” în curentul contemporan al artei monumentale europene. Bugetul total al acțiunii, suportat de județ, este de 372.625 de lei, sumă ce acoperă costurile cu pregătirea evenimentului, inaugurarea monumentului și editarea cărților poștale.

„Va fi un eveniment la nivel național care să reprezinte județul pe măsura efortului făcut de asociație împreună cu susținerea venită din domeniul privat”, a declarat Sorin Brașoveanu, adăugând că e un proiect unic, „cu care se va face o îndreptare” a ceea ce s-a întâmplat la Mărășești, căci aici, în județul Bacău, au fost cei mai mulți ostași căzuți pe front și aici a fost frontul de rezistență.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014