20 septembrie 2024
ActualitatePrimele rezultate în Bac-ul de toamnă: 26,44 % rată de promovabilitate, pe...

Primele rezultate în Bac-ul de toamnă: 26,44 % rată de promovabilitate, pe județ

S-au afișat, ieri, la prânz, primele rezultate ale sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, pe aplicația online www. bacalaureat.edu.ro. Pe județul Bacău, rata de promovabilitate este de 26,44% mai mică decât în toamna anului trecut, când rata a fost puțin peste 30%, e drept că după contestații.

Din statistica efectuată de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, prezentată de prof. Florentina Stanciu, inspector școlar, din cei 1.064 de candidați înscriși (772 din promoția curentă și 342 din promoțiile anterioare), s-au prezentat doar 851, restul de 213 fiind neprezentați, aici încadrându-se și un candidat care a fost eliminat la una din probele scrise, ce a absentat de la celelalte probe.



Din cei care au participat la examenul integral și au predat efectiv lucrările la probele scrise comisiei de examen, cu medii peste 6 (șase) sunt 186 de candidați (82,67%), cu medii peste 7 (șapte) 35 de candidați (15,56%) și cu medii peste 8 (opt) doar 4 candidați (1,77%). Adică un total de 225 de candidați admiși (26,44%).

Minimum 6 (șase)

Pentru a fi declarat promovat la examenul de bacalaureat, un absolvent de liceu trebuia să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
– susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
– susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 (cinci) la fiecare dintre acestea;
– obţinerea mediei 6 (șase) cel puţin, la probele scrise.

Primii trei

Pe primul loc, ca medie de promovare, este un candidat absolvent al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Bacău, promoția curentă, profil Științe Sociale, care are o medie generală de 8.21 (Română 6.75, Istorie 8.25 și Geografie 9.65). Urmează, pe locul II, un candidat absolvent din promoția curentă a Liceului Teoretic „Ion Borcea” Buhuși, profil Matematică-Informatică, cu media generală 8.11 (Română 8.6, Matematică 7.85 și Informatică 7.9). Pe locul III, cu media generală 8.03, este un absolvent al promoției curente, fără frecvență, de la Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V.Karpen” Bacău, profil Științe Sociale, care a fost notat la Română cu 8.0, Istorie cu 7.8 și Logică cu 8.3.

Mai au o șansă

Tot ieri, între orele 12.00 și 16.00, au putut fi depuse și contestațiile. În aceste condiții, mai au o șansă de promovare toți acei candidați care au note sub 6 (șase), adică cei 625 de respinși (409 cu medii sub 5 și restul de 216 cu medii peste 5, dar mai mici de 6), adică un total de 73,46%.

După ce sunt centralizate cererile prin care se contestă notele obținute la evaluarea inițială, lucrările se secretizează. Urmează ca acestea să fie corectate din nou, în termenul stabilit de Ministerul Educației. După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii. Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

În sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2018, rata de promovabilitate finală (după contestații) a fost de 31%, iar în sesiunea de toamnă 2017 (tot după contestații) a fost de 27.62%.

În vară, locul II pe țară

În sesiunea de vară a Bacalaureatului 2019 (deci, anul acesta), Bacăul s-a situat pe locul II la nivel național ca rată de promovabilitate, cu 78,05%, după județul Cluj (cu o rată de 82,14%). S-au înregistrat (în prima sesiune a examenului) și 7 medii de 10 (zece) pe linie, după contestații. În final au fost declarați admiși 2.880 candidați (înainte de contestații erau 2.803), din cei 3.690 de candidați care s-au prezentat în examen. Anul trecut rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat (după contestații) a fost de 78,85% (locul IV național), iar în 2017 a fost de 84,53 %, tot după contestații, rată ce ne-a urcat pe locul I la nivel național.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img