18 octombrie 2024
Advertorial politicSenatorul PSD Bacău, Miron Smarandache, salută îmbunătăţirea legislaţiei privind creşterea şi îngrijirea...

Senatorul PSD Bacău, Miron Smarandache, salută îmbunătăţirea legislaţiei privind creşterea şi îngrijirea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

*La nivel naţional, sunt 92.925 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, din care 4.502 în judeţul Bacău

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius-Constantin Budăi, a răspuns senatorului PSD Miron Smarandache la interpelarea ce a avut ca obiect diminuarea traumelor suferite de copiii cu părinţi plecaţi în străinătate din judeţul Bacău.



Responsabilul portofoliului social din Guvernul României i-a transmis parlamentarului social democrat că potrivit datelor centralizate la nivel naţional în baza informaţiilor transmise de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe/sectoare ale municipiului Bucureşti, în evidenţele acestor instituţii se aflau, la sfârşitul anului trecut, 92.925 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. „La nivelul judeţului Bacău, conform datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, erau înregistraţi 4.502 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”, a mai completat ministrul Budăi.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a afirmat, în acelaşi context, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a procedat la analiza cadrului legal actual în vederea adaptării lui Ia situaţia concretă a copiilor din România, inclusiv a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

„Rezultatele analizelor şi studiilor efectuate în cadrul unui proiect naţional implementat în perioada 2015-2017 de către Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu ANPDCA, precum şi propunerile formulate în cadrul unor grupuri de lucru inter-instituţionale la nivel înalt care au vizat această categorie de copii, au stat la baza analizei şi revizuirii dispoziţiilor cuprinse în Secţiunea destinată copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate din cuprinsul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. În acest sens, modificările incluse în proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului vizează posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul IV, şi a persoanelor care fac parte din reţeaua socială a copilului, faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament, bucurându-se astfel de viaţa de familie”, a răspuns Budăi senatorului Miron Smarandache, la întrebarea referitoare la măsurile luate de ANPDCA pentru diminuarea suferinţelor acestor copii cu părinţii plecaţi în străinătate.

„Au fost, de asemenea, reformulate o serie de prevederi referitoare la desemnarea persoanelor în grija cărora va rămâne copilul pe durata absenţei părinţilor, astfel încât să fie evitată apariţia situaţiilor în care, printr-o interpretare restrictivă, această desemnare se realiza doar pentru un an, fără a mai putea fi realizată prelungirea succesivă a acesteia, ceea ce ducea la lipsirea copilului de o persoană care să suplinească rolul ce ar fi trebuit îndeplinit de părinţi. Ne exprimăm speranţa că propunerile vor sprijini autorităţile administraţiei publice locale care lucrează în mod direct cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate să îşi exercite atribuţiile astfel încât interesul superior al acestora să fie respectat”, a concluzionat ministrul Muncii, în documentul oficial trimis parlamentarului băcăuan.

Biroul de Presă al Senatorului PSD Bacău Miron Smarandache

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img