31 octombrie 2024
ActualitateStavarache ii ia de prosti pe bacauani: Primar second-hand, deszapeziri low-cost +...

Stavarache ii ia de prosti pe bacauani: Primar second-hand, deszapeziri low-cost + VIDEO

Pentru Primaria Bacau, iarna 2011-2012 s-a incheiat pe 15 ianuarie 2012. Cel putin asta spun anunturile existente pe siturile de achizitii publice, unde municipalitatea bacauana a scos la licitatie contractele de deszapezire din aceasta iarna. Conform Anuntului de atribuire nr. 147043 din 2 decembrie 2011, Primaria Bacau a incheiat contracte de deszapezire cu 3 societati, acestea obligându-se sa asigure imprastierea de material antiderapant precum si indepartarea zapezii de pe cele 22 de loturi in care a fost impartit municipiul. Anuntul amintit precizeaza, negru pe alb, ca contractele de deszapezire "se deruleaza pâna la data de 15.01.2012".
Pentru deszapezirile din iarna acestui an, edilii au pregatit un buget infim in raport de caderile de zapada – doar 520.000 de lei. Saptamâna trecuta, in cadrul unei anchete de presa, cotidianul Desteptarea dezvaluia ca intelegerile incheiate intre Primarie si drumari au expirat la data de 22 ianuarie 2012, cu o saptamâna inainte ca ninsorile sa inceapa, dar fara ca municipalitatea sa le mai prelungeasca (n.r. – vezi articolul: "Contractele de deszapezire, expirate de trei saptamâni").

Basculantele din capul primarului, in direct la RTV



Prinsi in ofsaid, edilii Bacaului au incercat sa cosmetizeze in fel si chi esecul deszapezirilor din aceasta iarna. In timp ce zeci de mii de bacauani se lupta cu rigorile iernii, in fiecare zi, conducerea municipalitatii a ales sa ofere declaratii fara acoperire posturilor de televiziune din Bucuresti. Luni seara, la o ora de maxima audienta, primarul Romeo Stavarache a declarat canalului România TV ca in municipiul Bacau au fost adunate de pe strazi peste 40.000 de tone de zapada, camioanele drumarilor facând aproape 1000 de curse in doar 24 de ore. Ca si când nu Primaria Bacau ar fi organizat licitatiile privind asigurarea deszapezirilor, edilul i-a acuzat pe unii dintre drumari ca nu si-au facut treaba. Asta, in conditiile in care contractele incheiate de municipalitate si societati sunt expirate de mai bine de 3 saptamâni (!).

"Noi la Bacau, de câtiva ani, de vreo 4 ani de zile, licitam pe loturi. Am licitat si in acest an foarte multe loturi si ne-am trezit ca nici mai mult, nici mai putin 12 loturi – licitate si câstigate, ca au fost si pe pret si pe utilaje – au fost câstigate de o asociatie de firme. Am vazut ca acea asociatie nu poate scoate acele utilaje. Surpriza a fost foarte mare pentru ca i-am intrebat in prealabil daca au acele utilaje. Ce puteam sa facem – am chemat toate firmele din oras care aveau utilaje specifice si in 3 ore am mobilizat tot orasul. Depinde foarte mult si de administratie. Eu practic in doua ore am reusit sa aduc 60 de utilaje si, in 24 de ore, am transportat o mie de basculante de 40 de tone de zapada. Aproape o mie de basculante", a declarat Stavarache pentru RTV.

Drumari platiti in lucrari publice?

Drumarii acuzati de primar ca nu si-au facut treaba sustin ca, in realitate, bugetul afectat deszapezirilor ar fi fost epuizat in primele 3 zile de ninsoare. Dan Rusu, administratorul Miralex SRL, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca edilii Bacaului s-au gândit ca iarna va tine câteva zeci de ore in municipiu. In acest sens, Rusu a exemplificat cu unul din contractele obtinute de Miralex.
"Eu am facut o socoteala. Suma pe care ei au preconizat ca o vor cheltui, in iarna asta, vizavi de contractele mele – nu le discut pe celelalte – s-a epuizat in 3 zile. Va dau un exemplu. Avem o sararita (n.r. – utilaj de imprastiat antiderapant+sare) pe un cartier, de exemplu Miorita, pe 30 de milioane lei vechi, pe o iarna. In conditiile in care eu am câstigat acel contract cu aproximativ 130 lei noi/ora. Faceti dumneavoastra o socoteala si o sa vedeti ca edilii nostri s-au gândit ca va ninge 20 – 24 de ore in Bacau, in iarna 2011-2012. Atât au gândit ei ca va ninge. Pai cum sa faci deszapezire, o iarna intreaga, cu 3000 de lei, 20 de ore. Când ninge, in rest, cine merge la deszapezit?", s-a intrebat Rusu. El a adaugat ca firmele care participa la deszapeziri, fara sa fi câstigat contracte la licitatia din noiembrie 2011, vor fi platite de Primaria Bacau prin contracte de lucrari publice in vara lui 2012.
"Problema este alta. Banii pentru deszapeziri au fost epuizati, iar toate firmele astea care participa la deszapeziri gen SCUT si care or mai fi, eu banuiesc sincer ca Primaria se va achita fata de firmele astea cu niste contractele la vara. Cu siguranta la momentul de fata, Primaria Bacau n-are contracte cu aceste societati. Li s-a promis ca in vara vor primi lucrari in schimbul deszapezirilor. Sa ne arate domnul Stavarache contractele pe cele 60 de utilaje care spune ca le-a scos in Bacau", a cerut Rusu.

"Nu deszapezeste Rustrans"

Viorel Rusu, directorul general al Rustrans, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca societatea sa nu se ocupa de deszapeziri. Rusu a precizat ca municipalitatea a solicitat ajutor din partea Rustrans, dar ca de serviciile de deszapezire s-ar ocupa aceleasi 3 firme care au participat la licitatia de anul trecut.
"Nu realizez eu deszapezirea in Bacau. In Bacau, deszapezirea o realizeaza firmele care au fost la licitatie. N-au mai facut fata, banuiesc, n-am umblat in amanunte sa intreb ce-au facut si ce n-au facut. Camioanele, o parte sunt ale mele. Printre societatile care se ocupa, sunt solicitate si utilaje de la noi. Exista un contract cu Primaria, dar nu pot sa va dau relatii ca nu m-am ocupat eu de asa ceva", a afirmat Viorel Rusu.

In Bacau nu e stare de alerta

Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) afirma ca in municipiul Bacau nu se pune problema instituirii unei stari de alerta. Dumitru Nada, secretarul CJSU, a declarat ca municipiul se afla sub cod galben de ninsori. "Situatia in Bacau e cod galben de ninsori si vânt. Asta e situatia in Bacau. Suntem sub imperiul avertizarii meteorologice de cod galben. Ce inseamna cod galben: ninge si viteza vântului e de 30-40 kilometri pe ora. Primariile trebuie sa aiba permanenta si utilaje pregatite de interventie. Starea de alerta si de urgenta sunt doar in situatii grave. Nu au treaba cu codul galben sau portocaliu", a declarat Nada.

Contracte de deszapezire facute la plesneala
„Eu plec capul, nu ma pot certa cu Doamne-Doamne”

Contractele incheiate la sfârsitului lui 2011 de Primarie pentru prestarea serviciilor de deszapezire atesta ca edilii n-au luat in calcul avertizarile privitoare la caderile masive de zapada. Mai mult, o analiza atenta a acestora arata ca intelegerile facute de municipalitate par imposibil de sustinut in conditiile acestei ierni. Potrivit siturilor de achizitii publice, 3 firme au câstigat contractele de deszapezire pe cele 22 de loturi in care a fost impartit Bacaul.
Lotul 1 a fost câstigat de societatea Rad Trans. Conform informatiilor prezente pe siturile de achizitii publice, Lotul 1 viza prestarea de servicii de deszapezire in zona centrala a municipiului Bacau, mai exact inlaturarea zapezii de pe carosabil. Bugetul afectat Lotului 1 este de 1500 lei (RON). Rad Trans a adjudecat licitatia cu o oferta de 48,7 lei/ora. Un calcul simplu arata ca edilii Bacaului au prevazut ca in iarna 2011-2012, indepartarea zapezii de pe carosabilul din zona centrala poate fi realizata in fix 30 de ore (mai putin de o zi si jumatate !!!).
O problema similara apare si la Lotul 21, adjudecat de societatea Fair Play. Firma trebuia sa se ocupe de degajarea zapezii, incarcarea si transportul ei in zona Bistrita Lac – Cornisa – Stadionului. Bugetul afectat deszapezirilor pe Lotul 21 a fost de doar 24.250 lei (5626 de euro!!!). Fair Play a câstigat contractul cu o oferta de 244 lei/ora. Un calcul simplu demonstreaza ca sefii municipalitatii au gândit ca pentru indepartarea si transportul zapezii din zona Bistrita Lac – Cornisa – Stadionului, operatorul contractat ar avea nevoie de doar 99 de ore (4 zile).
Contractele de deszapezire incheiate de Primaria Bacau nu au nicio legatura cu realitatea acestei ierni. Mai mult, edilii au fost obligati sa apeleze la societati care n-au participat la licitatia organizata la sfârsitul lui 2011.
Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice (DSP) din Primaria Bacau, a recunoscut ca sumele afectate loturilor scoase la licitatie au fost extrem de mici. Ea a precizat ca valorile au fost stabilite pornind de la criterii impuse de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
"Doamne fereste, eu chiar n-am spus ca e suficient. Nu corespunde cu realitatea si mai ales cu realitatea acestei ierni cu zapezi abundente si situatii de urgenta. Asta e. Deci, in momentul in care s-a facut achizitia in noiembrie, ANRMAP a considerat ca lucrarile de deszapezire sunt prestari servicii si nu lucrari. Astfel, ne-a limitat achizitia la 100.000 de euro. Deci suma alocata la data respectiva pentru deszapezire a fost de 100.000 de euro per total. Ghinion, Doamne-Doamne. Eu plec capul, nu ma pot certa cu Doamne-Doamne", a afirmat Viorica Marcu.
Bugetul deszapezirilor, restrictionat la 100.000 de euro potrivit afirmatiilor facute de Marcu, a fost insa depasit de câteva ori. Sefa DSP a declarat ca municipalitatea a incheiat mai multe contracte in virtutea situatiei de urgenta in care se afla Bacaul. "S-a facut o alta achizitie pe situatii de urgenta, dat fiind alertarile pe care le-am primit de la ISU vizavi de cod galben, cod portocaliu de ninsori. Achizitia a si fost pusa in practica. In cadrul acestei achizitii de urgenta au venit alte societati, suplimentar contractelor pe care le avem in derulare pe licitatia initiala. Se merge pe preturile maximale din contractele in derulare", a explicat Marcu.

Camioanele lui Stavarache, multe precum oile

Cele 1000 de basculante cu zapada contabilizate, in 24 de ore, de primarul Romeo Stavarache reprezinta o fictiune sinistra. Deszapezirile in Bacau au demarat tardiv, dupa câteva zile de ninsori. Aritmetica contrazice insa minciunile edilului bacauan. Daca ar fi lucrat zi de zi, in ultimele 10 zile, drumarii ar fi incarcat 100 (!!!) de basculante de 40 de tone pe zi (aproape 5 pe ora!!!). Cum deszapezirile se realizeaza cu precadere noaptea, acelasi calcul aritmetic arata ca cele 100 de basculante/ziua de deszapezire ar fi fost incarcate in doar 10 ore (10 basculante/ora de deszapezire). Lucru imposibil, dat fiind numarul utilajelor aflate la deszapezit, precum si efectivele aflate pe strazile municipiului. Drumarii n-ar fi reusit performanta de a transporta 1000 de basculante de zapada, in doar 24 de ore, nici cu cele câteva zeci de camioane puse la dispozitie de Rustrans. In realitate, Stavarache a mintit grosolan in declaratia data RTV, luni seara. Dovada ca nici astazi Bacaul nu e deszapezit pe masura dezinformarilor lansate de primar.

Luchian spune ca bugetul nu s-a depasit

Viceprimarul Dragos Luchian a declarat la ultima sedinta a Consiliului Local (la care Stavarache nu a participat – 14 februarie 2012) ca bugetul de 520.000 lei afectat deszapezirilor nu a fost depasit. "Avem contracte in derulare, pe lânga aceste contracte fiind situatia de urgenta, am facut negocieri pentru a suplini necesarul de efective pentru deszapezire. Suma respectiva de 500.000 de lei inca nu s-a depasit. Dar pe alte servicii, sa spunem asa, cu alti operatori, s-a depasit", a declarat Luchian.
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img