15 noiembrie 2024

Comisia Europeana verifica groapa „ecologica” a Bacaului

Primaria Bacau, la un pas de penalizare pentru neregulile de la depozitul de gunoi

Municipalitatea bacauana e cu satârul deasupra capului. Odata cu finalizarea proiectului ISPA vizând construirea unui nou depozit de gunoi, precum si a infrastructurii de salubrizare aferente (n.r. – statie de compostare, de sortare, statie de epurare etc), Comisia Europeana va verifica modul in care functioneaza obiectivul. De aproximativ 3 luni, depozitul a fost autorizat de Agentia de Mediu, insa – in lipsa unui operator specializat – a fost administrat, fara forme legale, de Primarie. Reprezentantii autoritatilor de mediu sustin ca daca proiectul ISPA se va dovedi nefunctional, municipalitatea va suporta penalitati din partea Comisiei Europene. Pentru a drege busuiocul pe ultima suta de metri, edilii s-au gândit sa promoveze un proiect de hotarâre vizând darea in administrare a depozitului catre Directia Servicii Publice. Aflata in subordinea Primariei, directia amintita nu este licentiata pentru a presta servicii de administrare a depozitelor de gunoi. Ingineria juridica are drept scop momirea autoritatilor europene si inocularea ideii ca proiectul ISPA derulat in Bacau ar fi functional. In realitate, licitatia privind incredintarea serviciului de administrare a depozitului bate pasul pe loc de mai multe luni.

Printr-o inginerie juridica, municipalitatea bacauana incearca sa salveze aparentele proiectului ISPA, vizând construirea in Bacau a unei noi gropi de gunoi. Timp de mai multe luni, depozitul de deseuri a fost administrat fara forme legale de lucratorii municipalitatii bacauane, in conditiile in care conform documentatiei ISPA administrarea gropii trebuia incredintata unui operator specializat, cu licenta in domeniul exploatarii depozitelor de deseuri. 2012 – anul limita de implementare a proiectului ISPA amintit – surprinde Primaria Bacau fara un operator la groapa de gunoi. Situatia e cu atât mai grava, cu cât conducerea Primarie incearca sa impuna un proiect de hotarâre prin care depozitul de gunoi sa fie dat, in administrare directa, Directiei Servicii Publice din subordine. Aceasta din urma, insa, nu dispune de licentiere pentru administrarea depozitelor de deseuri si a infrastructurii de salubrizare aferente proiectului ISPA derulat de Primarie. Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice, a declarat ca in urma materialelor publicate de cotidianul Desteptarea, municipalitatea a decis sa imprime o aura de legalitate situatiei in care se afla depozitul de gunoi. Asa se face ca, pentru a ascunde situatia de fapt, municipalitatea intentioneaza sa prezinte auditorilor de la Comisia Europeana un depozit "functional", administrat de propriii lucratori. "Acuma incercam sa intram in legalitate, intr-un fel. De asta se merge pe varianta de a da in gestiune directa administrarea depozitului. Deocamdata lucrurile vizavi de licitatie treneaza, nici nu stiu exact in ce faza este si incercam sa punem lucrurile pe un fagas cât de cât normal", a declarat Marcu. Ea a declarat ca alesii locali vor lua o decizie cu privire la rampa de gunoi, urmând ca directia pe care o conduce sa puna in aplicare decizia luata.
"Nu avem licentiere, dar in conditiile in care se scoate proiect de hotarâre pentru darea in administrare, in paralel se lucreaza si la licentierea activitatii. Eu doar execut, hotarârile le ia Consiliul Local Bacau. Se lucreaza si la licentiere, s-a depus documentatia si la ANRSC. Trebuie sa facem dovada ca desfasuram aceasta activitate in gestiune directa. Trebuie sa facem activitatea asta intr-o formula cât de cât legala", a mai spus sefa Directiei Servicii Publice.
Marcu a declarat ca municipalitatea va face mai multe angajari, personalul nou incadrat urmând a deservi utilajele achizitionate cu fonduri europene in cadrul proiectului ISPA.
"O sa angajam soferi pentru colectare si transport, camioanele vor fi folosite. Sa nu credeti ca sunt maxim de fericita ca trebuie sa gestionez si treaba asta, dar o vom face", a mai spus ea.



"Nu stiu ce sa raspund la asta"

Agentia de Mediu a autorizat depozitul de deseuri inca de la sfârsitul verii. Conducerea institutiei sustine ca municipalitatea nu poate depasi cadrul autorizatiei de mediu. Paul Toderica, seful Agentiei, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca Primaria Bacau trebuie sa respecte autorizatia de mediu. "Prin acest proiect ei vor sa foloseasca tot, si masini, si utilaje, statia de epurare etc. Trebuie sa respecte prevederile din autorizatie. In primul rând le trebuie licenta. Asa, Directia de Servicii Publice devine un fel de SRL oarecare care poate face orice fel de serviciu. Inclusiv administrarea unui depozit de deseuri", a afirmat Toderica. Iulian Movila, director executiv adjunct in cadrul Agentiei de Mediu, s-a declarat stupefiat de proiectul initiat de edilii Bacaului. "Pe cuvântul meu ca nu stiu ce sa raspund la asta. Este o autorizatie integrata de mediu si cine nu o respecta plateste. Trebuia sa fie o licitatie, iar depozitul administrat de un operator licentiat", a spus el. Movila a adaugat ca – in ipoteza in care depozitul ar fi declarat nefunctional – Primaria, beneficiarul fondurilor europene, va suporta penalitati.
Conducerea Garzii de Mediu a dezvaluit ca va demara un control la groapa de gunoi pe parcursul acestei saptamâni. Titi Secara, seful institutiei, a afirmat ca Garda nu poate opera amenzi in cazul de fata. "Vom face un control la depozitul de deseuri in aceasta saptamâna. Sanctiunea e undeva pe la 200 de milioane lei vechi, dar Garda nu poate da amenzi. Conform legii, ANRSC sau Prefectura, prin Corpul de Control, pot da amenzi", a spus Secara.

Licentierea sta sa… apara

Reprezentantii Primariei sustin ca Directia Servicii Publice urmeaza sa fie licentiata pentru a opera, cu "acte-n regula", depozitul de gunoi. Viceprimarul Dragos Luchian a declarat ca in doua saptamâni municipalitatea va obtine licentierea. El a dezvaluit ca licitatia privind incredintarea serviciului de administrare a gropii de gunoi a ajuns la faza evaluarii ofertelor. "Licenta pentru noul depozit e in procedura. O vom scoate in scurt timp. Cred ca in doua saptamâni. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cererea a fost depusa in acest an", a afirmat el. Viceprimarul a precizat ca depozitul este functional, dar ca urmeaza sa fie verificat de Comisia Europeana.

Administrare ilegala

Potrivit legislatiei ce reglementeaza organizarea si functionarea serviciilor comunitare, acestea trebuie prestate – in mod obligatoriu – de firme cu licenta (n.r. – o astfel de societate este SOMA pe salubrizare.). Din cauza problemelor aparute la organizarea licitatiei, precum si a intârzierii privind darea in functiune a depozitului, acesta nu este administrat de un operator licentiat. In plus, conform Memorandumului in baza caruia municipalitatea bacauana a obtinut finantarea ISPA pentru construirea depozitului, obiectivul trebuia incredintat spre operare unei companii specializate in managementul deseurilor. La mijlocul lui octombrie, Viorica Marcu recunostea – intr-o declaratie data Desteptarii – ca municipalitatea nu dispune de licenta. "Primaria nu a depus la ANRSC documentatia pentru a scoate licenta de administrare a depozitului pentru ca administrarea, conform Memorandumului ISPA, trebuie concesionata. Serviciul trebuia scos la licitatie si – in acest sens – n-am cerut licenta pentru ca stiam ca nu noi o vom face (n.r. – administrarea). Faptul ca s-a amânat atât, vizavi de stabilirea unui operator prin licitatie, cineva trebuia sa faca operarea. O facem tot noi, pentru ca avem o legatura cu salubrizarea", afirma sefa Directiei Servicii Publice.

Scripat: "Am atras atentia, dar am fost luat in râs"

Prefectul Constantin Scripat a urmarit indeaproape situatia in care se afla depozitul de deseuri. In vara lui 2011, prefectul a descins in repetate rânduri la rampa, alaturi de reprezentantii deconcentratelor de mediu. Scripat a declarat ca a atras atentia cu privire la situatia in care se afla depozitul, insa a fost luat in râs. El a promis ca va veghea la respectarea legalitatii in mediul administrativ. "Suntem intr-un mare pericol cu acest proiect, care risca sa se materializeze in sanctiuni drastice aplicate de UE. Primaria Bacau nu a parcurs etapele prevazute in Memorandumul ISPA, anume scoaterea la licitatie a operarii depozitului, apoi a transportului si colectarii deseurilor. Ei cauta acum o solutie improvizata, dar riscanta si ilegala. Ca prefect, am tras suficiente semnale de alarma in ultimele luni cu privire la situatia depozitului de gunoi. Am fost luat in râs, chiar denigrat, dar iata ca demersurile mele au fost legitime, la obiect si de maxima importanta", a spus Constantin Scripat.

“Nu s-a depus nicio cerere de licentiere”

Reprezentantii ANRSC, forul care reglementeaza serviciile comunitare, sustin ca Primaria Bacau n-ar fi aplicat pentru obtinerea licentei de administrare a depozitului ecologic. Bogdan Pantiru, seful biroului regional Botosani al ANRSC, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca ANRSC e obligat sa raspunda in cel mult 90 de zile la cererile de licentiere. “Nu exista nicio cerere de la Primaria Bacau. Am verificat si la ANRSC Bucuresti si nu exista o astfel de cerere depusa”, a afirmat Pantiru.
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014