In temeiul unui contract de aproximativ 1 milion de lei, un SRL din Bucuresti – Pro-Serv Trust – asigura transportul a 18.500 de tone de carbune energetic pentru CET SA Bacau. Contractul expira la sfarsitul lui noiembrie. Societatea bucuresteana este administrata de un moinestean – Neculai Munteanu – inculpat intr-un dosar penal vizand infractiuni de evaziune fiscala. SRL-ul bucurestean este o firma de-a dreptul… “magica”. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in 2010, Pro-Serv Trust a realizat o cifra de afaceri de 52 milioane lei (!), fara niciun angajat, dar cu doua puncte de lucru (doua chioscuri) situate in satul Bucsesti, comuna Poduri. Culisele contractului incredintat de CET catre Pro-Serv Trust sunt, insa, mult mai complicate. In afacere este bagat, potrivit unor surse, Onorica Palade, mai vechea cunostinta a sefilor societatii de termoficare. Palade e de loc din Bucsesti, satul in care SRL-ul minune de la Bucuresti detine cele doua chioscuri, pompos intitulate “puncte de lucru”.
Transportul carbunelui necesar CET Bacau a devenit, prin traditie, un mijloc de sifonare a banului public. De altfel, in ultimii ani, societatea de termoficare bacauana a ajuns sa cheltuiasca mai multi bani cu transportul decat cu achizitia – propriu-zisa – a carbunelui.
Pentru asigurarea stocurilor de carbune in iarna 2011-2012, CET a incheiat un contract de transport cu un SRL din Bucuresti, Pro-Serv Trust. Potrivit unui raspuns remis cotidianului Desteptarea de conducerea societatii de termoficare, contractul incheiat cu Pro-Serv Trust vizeaza transportul a 18.500 de tone de carbune. Valoarea contractului se ridica la 958.000 lei (fara TVA). Intelegerea, conform datelor prezentate de CET, urmeaza sa se incheie la data de 30 noiembrie 2011 cand stocurile de carbune de la CET vor fi fost completate.
SRL fara angajati
Din datele consemnate la Registrul Comertului, rezulta ca Pro-Serv Trust are ca principal obiect de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse". Din aceasta postura, societatea a realizat in 2009 o cifra de afaceri nesemnificativa – 88.000 de lei. Datele problemei s-au schimbat, insa, in anul urmator – 2010 – cand, fara niciun angajat, Pro-Serv Trust a realizat o cifra de afaceri incredibila: aproape 52 de milioane de lei (!). Convertitia in moneda europeana, cifra de afaceri inseamna – in termeni bruti – 12 milioane de euro.
Societatea bucuresteana e cu atat mai dubioasa, cu cat a realizat impresionanta cifra de afaceri avand in patrimoniu doar doua puncte de lucru – doua chioscuri (!) – ambele situate in satul Bucsesti, comuna Poduri. Practic, o societate din Bucuresti, fara angajati, dar cu doua chioscuri intr-un sat din Bacau a realizat, in 2010, o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, iar in 2011 a pus mana pe un contract gras incredintat de societatea de termoficare din Bacau.
Munteanu, administratorul-inculpat
Potrivit documentelor oficiale, Pro-Serv Trust este administrata de un moinestean, Neculai Munteanu, fost director in cadrul Petrom. Munteanu detine 95 la suta din SRL-ul bucurestean.
Numele asociatului-administrator apare intr-un dosar de evaziune lucrat, in acest an, de Serviciul Teritorial Bacau al DNA. Dosarul are ca obiect mai multe infractiuni din sfera evaziunii fiscale, Neculai Munteanu avand calitatea de inculpat. Intr-un comunicat dat publicitatii pe 18 august 2011, DNA mentioneaza inclusiv numele societatii Pro-Serv Trust, ca fiind una din cele cinci societati comerciale implicate intr-o schema de rambursari ilegale de TVA care – in final – ar fi dus la prejudicierea statului cu peste 2 milioane de euro. Schema infractionala a fost constituita in jurul unei societati din Comanesti, Tehno Logystic Construct SRL, procurorii anticoruptie fiind la curent cu "manevrele" acesteia si a grupului celor cinci societati inca din vara lui 2010.
Dosarul a fost remis spre judecare instantelor bacauane, fiind inregistrat la Judecatoria Bacau sub numarul 12641/180/2011, la data de 10 augut 2011. Urmatorul termen in dosarul penal amintit a fost fixat la 29 noiembrie 2011.
Am incercat sa luam legatura cu reprezentantii Pro-Serv Trust, insa la numarul indicat in documentele de inmatriculare la Registrul Comertului raspunde… mesageria.
Bucsesti, Mecca transportatorilor de carbune
Un indiciu cu privire la activitatea SRL-ului minune din Capitala este dat de cele doua puncte de lucru detinute in judetul Bacau. Cele doua chioscuri sunt situate in satul Bucsesti, sat in care functioneaza o brutarie administrata sub firma L&DL International SRL. Societatea e controlata, prin interpusi, de un fost politist moinestean, Onorica Palade, de loc chiar din Bucsesti. Surse administrative moinestene au confirmat ca in spatele Pro-Serv Trust s-ar afla tot Palade si tot prin interpusi.
Intr-o ancheta publicata in august 2010 (n.r. – CET-ul cara carbuni cu firme aflate in faliment), cotidianul Desteptarea dezvaluia ca CET Bacau a incheiat doua contracte cu L&DL International, in iulie 2010, pentru transportul a 65.000 de tone de carbune energetic. In suma de aproape 1 milion de dolari, la acea data, contractele incredintate de societatea de termoficare au ajuns in conturile unei firme aflate in faliment (L&DL International Moinesti se afla in procedura de insolventa la data atribuirii contractelor, unul dintre creditori – Comtexim SA – cerandu-i falimentul).
Cumnatul lui Stavarache, maestru de ceremonii
Onorica Palade este, insa, o mai veche cunostinta a conducerii CET Bacau. Societatile detinute, prin interpusi, de acesta au obtinut mai multe contracte de transport carbune din partea CET. Astfel, in 2009, L&DL a pus mana pe un contract baban cu CET Bacau. Conform contractului, firma se angaja sa aduca in depozitul societatii de termoficare 100 de mii de tone de carbuni, achizitie plus transport. Valoarea contractului, atribuit catre L&DL in august 2009, se ridica la peste 12,7 milioane lei (fara TVA). Adica 3 milioane de euro. La data respectiva, Marius Stanila (foto), director comercial la CET, declara pentru cotidianul Desteptarea ca firma moinesteana a venit cu o oferta imbatabila. "Am primit o oferta imbatabila, de 29 de lei pe gigacalorie. La discutii a venit Onorica Palade, managerul general al firmei. Am facut contract imediat", spunea Stanila la acel moment.
Din cele 100 de mii de tone, L&DL a reusit sa aduca in stocul CET Bacau doar 18 mii de tone de carbune dupa care s-a oprit. Conform afirmatiilor lui Stanila, L&DL trebuia sa mai primeasca de la CET suma de aproximativ 600.000 de lei pentru serviciile prestate. Contractul cu firma moinesteana prevedea esalonari la plata, insa nu a mai fost dus la bun sfarsit, dupa cum a reiesit din afirmatiile lui Stanila.
Am incercat sa luam legatura si cu cumnatul primarului Romeo Stavarache, Marius Stanila, pentru a discuta despre contractul incheiat de CET cu Pro-Serv Trust, insa acesta nu a raspuns repetatelor apeluri telefonice facute de jurnalistii Desteptarii.
Afaceri prin interpusi, marca inregistrata
Onorica Palade este un fost politist moinestean care, potrivit unor surse din Politia Bacau, s-a retras din activitate la mijlocul anilor ’90, in urma unui imens scandal de coruptie.
Fost politist la "Economic", Palade a devenit in timp un artizan al unor afaceri prin interpusi, astfel incat numele sau nu se regaseste in niciuna dintre societati. La Pro-Serv Trust a fost scos la inaintare Neculai Munteanu, care din postura de administrator plateste oalele sparte in dosarul penal vizand rambursarile ilegale de TVA. Al doilea asociat din Pro-Serv Trust, Nicolae Zota, are 22 de ani si detine 5 la suta din partile sociale. Potrivit unor surse moinestene, acesta ar fi student in Bucuresti. Mai mult, cele doua puncte de lucru apartinand Pro-Serv Trust au fost stabilite abia in iulie. Astfel, conform Monitorului Oficial nr. 2532 din 6 iulie 2011, asociatii Neculai Munteanu si Nicolae Zota au infiintat doua puncte de lucru in satul natal al lui Onorica Palade – Bucsesti: un magazin, respectiv un chiosc.
O procedura similara a fost abordata si in cazul L&DL International. Societatea, in prezent in lichidare, era detinuta si administrata de Catalin Ardeleanu, in varsta de 30 de ani. L&DL International detinea mai multe puncte de lucru, intre care doua pe raza comunei Poduri (unul dintre ele chiar in satul Bucsesti, unde functioneaza brutaria administrata de L&DL International).
Numele lui Palade e, de asemenea, legat de o serie de acuze cu caracter penal formulate la adresa sa de catre organele de ancheta. In urma cu mai multi ani, politistul a fost trimis in judecata pentru fals si nerespectarea normelor bancare, dupa ce a transferat – cu ajutorul unui angajat al unei banci din Moinesti -, nelegal, miliarde de lei in conturile unor firme.
250.000 de tone de carbune pentru CET Bacau
Conform Planului national pentru iarna 2011 – 2012, aprobat in Guvern in luna septembrie, CET Bacau are repartizata o cantitate semnificativa de carbune – 250.000 de tone. Potrivit oficialilor societatii de termoficare, stocurile de carbune de la CET aveau o valoare, la 10 noiembrie 2011, de peste 15,7 milioane lei (fara TVA). De asemenea, la ultima sedinta a Consiliului Local Bacau, alesii au aprobat o rectificare bugetara ca urmare a unei sume consistente primite de CET din partea Guvernului Boc.
Astfel, pe 9 noiembrie, alesii locali aprobat majorarea bugetului de venituri si cheltuieli cu suma de 15,1 milioane lei, bani veniti pe filiera Ministerului de Interne si destinati achitarii obligatiilor pe care CET Bacau le are catre furnizori.
Lucian Bogdanel
COMUNICAT (18 august 2011 – Nr. 529/VIII/3)
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului GURAU HORIA, administrator de fapt al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL Comanesti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de instigare la tentativa de stabilire, cu rea credinta de catre contribuabil, a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat; asociere in vederea savarsirii faptei mentionate anterior si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.
In acelasi dosar s-a mai dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
LECA PAUL, asociat si administrator al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL Comanesti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile tentativa de stabilire, cu rea credinta de catre contribuabil, a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlul de restituiri de la bugetul de stat; asociere la savarsirea faptei mentionate anterior si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata,
GRaDINARU CORNELIU VASILE, administrator al SC COMPRESSA CONSTRUCT SRL Moinesti, TULUC GHEORGHE, administrator al SC ECOLOGIC OIL INTERNATIONAL SRL Onesti si MUNTEANU NECULAI, administrator al SC PRO SERV TRUST SRL Bucuresti, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de complicitate la tentativa de stabilire, cu rea-credinta de catre contribuabil, a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlul de restituiri de la bugetul de stat
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In aprilie – mai 2010, inculpatul Gurau Horia, in calitate de administrator de fapt al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL, a constituit un circuit economico financiar in scopul obtinerii unor importante sume de bani de la bugetul de stat, prin incasarea in mod fraudulos a taxei pe valoarea adaugata.
In acest circuit, Gurau Horia a implicat cinci societati comerciale – SC RUL FER COM SRL Harlau, SC PRO SERV TRUST SRL Bucuresti, SC COMPRESSA CONSTRUCT SRL Moinesti, SC ECOLOGIC OIL INTERNATIONAL SRL Onesti si SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL Comanesti – reprezentate de coinculpatii Munteanu Neculai, Gradinaru Corneliu Vasile, Tuluc Gheorghe si Leca Paul care au realizat mecanismul de fraudare initiat de Gurau Horia. Acesta din urma nu putea avea calitatea de administrator al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL, intrucat acest drept i-a fost interzis printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
In concret, au fost intocmite contracte comerciale intre firmele implicate in care s-a consemnat in fals ca s-au cumparat, respectiv vandut utilaje si echipament petrolier, in conditiile in care marfurile nu au existat in mod fizic la momentul respectiv si niciuna dintre firmele implicate nu a achitat pretul marfurilor. in plus, din dispozitia lui Gurau Horia, au fost intocmite si facturi fiscale si avize de insotire a marfii false.
De asemenea, in cursul lunii iulie 2010, Gurau Horia l-a determinat pe Leca Paul, administratorul legal al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL, sa intocmeasca in fals documente de export a marfurilor pretins achizitionate catre o societate comerciala din Siria, in baza carora sa solicite Administratiei finantelor Publice (A.F.P) Comanesti, rambursarea TVA in valoare de 8.852.094 lei, echivalentul a 2.067.859,74 euro. intrucat A.F.P. Comanesti a sesizat neregulile, cererea a fost respinsa, iar banii nu au mai fost achitati.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Bacau.
La data de 24 iunie 2011, la propunerea procurorilor anticoruptie, Judecatoria Bacau a dispus arestarea preventiva a inculpatului Gurau Horia pe un termen de 29 de zile, masura prelungita ulterior. (vezi comunicat nr. 429/VIII/3 din 24 iunie 2011).
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE – DNA
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.