Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) sărbătorește, pe 12 iulie, Ziua Națională a Contabilului Român. Sărbătoarea a ajuns la ediția a XV-a și este organizată la 98 de ani de la înființarea CECCAR (13 iulie 1921), singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat.
Evenimentul are loc sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!” și este celebrat în mod unitar în toată țara, sub patronajul filialelor CECCAR, pentru recunoașterea oficială a rolului pe care profesia contabilă și practicanții acesteia îl au în economie și societate. În Bacău, manifestările vor avea loc la Centrul cu tematică medievală „Podu’ cu lanțuri”.
Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați membri ai organismului profesional, prin organizarea Topului local al membrilor CECCAR la nivelul fiecărei filiale a Corpului. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați la nivel individual, în semn de apreciere a aportului profesioniștilor contabili la dezvoltarea economiei naționale și în susținerea interesului public.
La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.063, fiind reglementată astfel profesia contabilă în țara noastră. Prin acest demers legislativ, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia de expert contabil era legiferată și unde existau societăți de contabili oficial recunoscute.
„Latura profesională a evenimentului se va desfășura anul acesta sub tema «Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contra». Dezbaterile se vor axa pe provocările cu care se confruntă profesia contabilă, amintind aici schimbarea modelului de business, ai cărui piloni care asigură eficiența sunt digitalizarea, globalizarea și externalizarea serviciilor-suport (outsourcing). Totodată, se va pune în discuție importanța reglementării profesiilor – certificarea profesională, care sunt avantajele pe care le aduc în piață angajații care dețin certificări, precum și nivelul crescut de responsabilitate pe care acestea îl implică.”
Radu Mihai Faghiean,
președintele Filialei Bacău a CECCAR