19 ianuarie 2025

Spitalul Municipal, pacientul incurabil al administratiei Stavarache

Bacauanii, obligati sa plateasca “erori materiale” de jumatate de milion de euro

Costurile Spitalului Municipal au aprins spiritele la ultima sedinta a Consiliului Local (CL) Bacau. Edilii s-au declarat nemultumiti de faptul ca ziarul Desteptarea a dezvaluit modul dubios in care proiectul spitalicesc a ajuns sa coste, in 4 ani de zile (2007 – 2011), cu 70 de milioane de lei in plus. Valoarea totala a investitiei a fost actualizata de alesii locali in acord cu un Memoriu justificativ elaborat de societatea Integrine SRL, liderul consortiului de firme care executa lucrarea. Potrivit proiectului aprobat de CL, valoarea investitiei a fost actualizata de la 160,2 milioane lei (fara TVA) la 176,68 milioane lei (fara TVA). Edilii afirma ca din cauza majorarii TVA, de la 19 la 24 la suta, costul spitalului a crescut semnificativ. Cifrele ii contrazic insa pe diriguitorii municipiului. Fara a tine seama de TVA, valoarea totala a proiectului spitalicesc a crescut cu peste 16,4 milioane de lei (de la 160 la 176) – aproximativ 4 milioane de euro. O analiza a diferentei de costuri arata ca municipalitatea vrea sa deconteze, din banii bacauanilor, o eroare materiala in suma de 500.000 de euro, precum si dublarea valorii organizarii de santier – de la 1 milion de lei la 2 milioane (alte 250.000 de euro in plus).

Costurile Spitalului Municipal au depasit, de mult, limitele bunului simt. Intr-o ancheta publicata la inceputul acestei saptamâni, cotidianul Desteptarea dezvaluia ca in interval de doar 4 ani, 2007 – 2011, valoarea obiectivului medical a crescut cu 70 de milioane de lei. Ultima sedinta a CL Bacau a prilejuit discutii aprinse pe tema costurilor spitalului, in conditiile in care alesii au fost pusi sa aprobe o actualizare a valorii investitiei. Conform proiectului supus discutiei in CL, valoarea proiectului medical a crescut de la 160,2 milioane lei (fara TVA) la 176,68 milioane lei (fara TVA). Cresterea de peste 16,4 milioane lei a suscitat mai multe controverse, unii dintre consilieri declarându-se nemultumiti de "umflarea" artificiala a cheltuielilor.



Platim erori materiale

"Ajustarea" valorii investitiei cu peste 16 milioane de lei (4 milioane de euro) a fost motivata de edili prin faptul ca municipalitatea va achizitiona aparatura medicala de ultima generatie pentru dotarea spitalului. Sefii Primariei au declarat in sedinta CL de luni ca spitalul va avea sectii noi, care n-au fost prevazute in proiectul initial.
Potrivit Memoriului justificativ intocmit de liderul consortiului care construieste spitalul – Integrine SRL – CL Bacau, in calitate de proprietar al obiectivului medical, va deconta o eroare materiala in suma de 500.000 de euro, dar si dublarea costului cu organizarea santierului (de la 1 milion de lei la 2 milioane de lei).
Memoriul corijeaza suma privitoare la cheltuielile de proiectare si asistenta tehnica, de la 3,44 milioane lei la 5,37 milioane lei. Eroarea materiala survenita va fi suportata din bugetul local.

"Costurile s-au micsorat in criza"

Constantin Draganuta (PDL), unul dintre criticii modului in care s-a umflat costul spitalului, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca administratia locala merge la ghici cu proiectul spitalicesc si ca edilii n-au putut justifica anumite cheltuieli puse in sarcina CL Bacau.
"Toate costurile s-au micsorat in criza cu 30 pâna la 50 la suta. Au scazut costurile cu materialele de constructii, precum si alte materii prime. La noi, costul spitalului creste cu fiecare an. Nu spun cu rautate. Este nevoie de un spital, dar in mijlocul crizei când zeci de spitale se inchid, sa vii cu mariri de costuri mi se pare greu de acceptat. Mai ales daca nu-ti da nimeni acesti bani pe care trebuie sa-i iei tot din bugetul local. Proprietarul spitalului este CL Bacau", a afirmat Draganuta. Pedelistul a cerut in sedinta CL o justificare a modului in care s-au contabilizat cheltuielile insa – a afirmat Draganuta – raspunsurile functionarilor din Primarie au fost evazive. "I-am pus sa-mi explice ce e cu acea eroare materiala, insa raspunsul doamnei Buzdugan (n.r. – Cristina Buzdugan, director tehnic Primaria Bacau) a fost cum a fost. N-a spus nimic. Acolo a fost un semn de intrebare. Nu mi se pare normal ca CL Bacau sa deconteze erori materiale de sute de mii de euro", a apreciat alesul local.

"Nu e adevarat ce a aparut in presa"

Nemultumit de dezvaluirile aparute in Desteptarea, primarul Bacaului a venit cu o serie de precizari in sedinta CL. Stavarache a afirmat ca valoarea investitiei a crescut pe fondul majorarii TVA la 24 la suta. Edilul a aratat ca Ministerul Sanatatii ar fi impus, printr-un Ordin, crearea unor sectii in cadrul Spitalului Municipal.
"Singura crestere este datorata faptului ca vom achizitiona echipamente care sa completeze sectiile care sunt impuse de catre noul ordin al ministrului, pentru noile sectii care vor functiona acolo, si cresterea TVA de la 19 la 24 la suta. Deci, ce-a fost astazi prin presa, vreau sa va spun ca nu este absolut deloc adevarat", a declarat, nemultumit, Stavarache.
In replica, reprezentantii Ministerului Sanatatii au refuzat sa comenteze situatia in care se afla Spitalul Municipal. Raed Arafat, subsecretar de stat in minister, a declarat ca nu se afla la curent cu problemele obiectivului spitalicesc. "Nu fac niciun comentariu pentru ca nu stiu despre ce este vorba. Nu sunt la curent cu problemele de acolo", a spus Arafat. In toamna lui 2010, in urma unei vizite fulger facute la santierul Spitalului Municipal, Arafat ajungea la concluzia ca Unitatea Primire Urgente (UPU) trebuie regândita. Aceasta nu era conforma cu standardele europene in materie de medicina de urgenta.

Costurile au crescut ca Fat-Frumos

Valoarea Spitalului Municipal a crescut dubios in intervalul 2007 – 2011. In toamna lui 2007, Primaria a incredintat contractul privind construirea spitalului unui consortiu de firme (ICCO Brasov – Philips – Integrine) contra sumei de 125,4 milioane lei (fara TVA). Contractul a fost "all-inclusive", el având prevazuta si componenta de achizitie de aparatura si echipament medicale, componenta ce cadea in sarcina societatii Integrine SRL – liderul consortiului amintit.
In toamna lui 2008, la un an de la organizarea licitatiei, obiectivul medical s-a scumpit subit. Sub pretext ca in faza studiului de fezabilitate au fost omise mai multe lucrari care trebuiau facute, proiectul tehnic al spitalului afisa o valoare totala a investitiei de 160,2 milioane lei (fara TVA), cu 35 de milioane de lei mai mult decât suma la care a fost licitat proiectul. La data respectiva, cele 35 de milioane lei faceau 10 milioane de euro.
In doar un an, 2007-2008, de la etapa SF la cea PTh, costul Spitalului Municipal a crescut cu 10 milioane de euro. Cresterea enorma a costurilor este cel putin ciudata, in conditiile in care in 2007 contractul atribuit consortiului câstigator viza inclusiv dotarea spitalului cu aparatura medicala de ultima generatie. Prin urmare, edilii nu aveau de ce sa cheltuiasca bani in plus pentru achizitia de echipament medical.
"Rotunjirea" cu 4 milioane de euro a costurilor efectuata la ultima sedinta a CL (de la 160,2 milioane la 176,68 milioane) face ca Spitalul Municipal sa coste cu aproape 14 milioane de euro mai mult decât suma la care a fost atribuit contractul consortiului ICCO – Philips – Integrine. Diferenta de la 125,4 milioane fara TVA, la peste 176 milioane este suportata din bugetul local. Ca de altfel intreaga investitie.

A picat testul de clasificare

In martie 2011, un material aparut – de asemenea – in cotidianul Desteptarea (n.r. – Spitalul Municipal pica examenul de clasificare) dezvaluia ca proiectul medical nasit de Primaria Bacau nu se ridica la inaltimea criteriilor stabilite de Ministerul Sanatatii. Astfel, conform structurii pe sectii, spitalul – inca neinaugurat – se incadreaza in categoria V, ultima prevazuta de minister. Solutia avansata la data respectiva pentru ca spitalul sa mai salte in clasamentele Ministerului Sanatatii a fost infiintarea unei sectii de pediatrie, precum si transformarea spitalului TBC in sectie exterioara a Spitalului Municipal. In august 2008, in plina verva postelectorala, primarul Stavarache decreta ca marile proiecte administrative nu se realizeaza cu bani din bugetul local. "Lucrurile mari nu se fac cu bani de la bugetul local, pentru ca bugetul local are bani pentru a face ca viata cotidiana sa fie buna. Dar in niciun caz investitiile mari nu le poti face cu bani publici locali", afirma edilul. Istoria ultimilor 4 ani a dovedit ca administratia pe care Stavarache o "patroneaza" a ingropat zeci de milioane de euro din banii bacauanilor la temelia unui proiect medical cu un statut si viitor incerte.

Imprumuturi bancare pentru finantarea unui proiect faraonic

Constructia Spitalului Municipal nu a beneficiat, niciodata, de o finantare integrala. Santierul a fost deschis cu o bruma de bani oferiti de Guvernul Tariceanu in 2007, din fondul de rezerva al Executivului. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 54 din 20 iunie 2007, proiectul spitalului primea 5 milioane de lei din partea cabinetului Tariceanu. Banii au fost directionati din fondul de rezerva in bugetul Ministerului Sanatatii. Odata cu iesirea PNL de la guvernare, obiectivul spitalicesc a intrat pe finantare din bugetul local. In acest sens, municipalitatea a contractat, in 2009, un credit in suma de 15 milioane de euro pentru finantarea mai multor proiecte de interes local, intre care si constructia Spitalului Municipal. In noiembrie 2010, creditul a fost suplimentat cu aproximativ 5 milioane de euro.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img