Primul cluster din industria de mobilier a Regiunea Nord-Est, Carpathian Furniture Cluster, cu 14 membri, unul și din județul Bacău, a fost înființat marți, 9 iulie, la Roman. Firma băcăuană este Herse Deco, are sediul în satul Bălțata (comuna Sărata) și este manageriată de artistul plastic Cristian Hermeziu și soția sa, economista Alina Secară. Protocolul de înființare a clusterului a fost semnat și de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bacău, care găzduiește Centrul de Afaceri pentru Export (CAE) prin care au beneficiat de sprijin firmele cu potențial de export din regiune.
Înființarea clusterului – spune Mihai Tulbure, directorul CAE Bacău – se face în proiectul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din Romania” finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în Uniunea Europeană extinsă, desfășurat în perioada 2017-2019 cu sprijinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Pe protocolul de înființare a clusterului și-au mai pus semnăturile reprezentanții cele 14 firme, Primăria Roman, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Obiectivele noului cluster
Carpathian Furniture Cluster își propune creșterea competitivității membrilor săi prin diversificarea portofoliului de produse și servicii, atragerea și calificarea forței de muncă și promovarea unui brand comun, atât în țară, cât și în străinătate. „Clusterul – spun organizatorii lui – se formează ca urmare a inițiativei unor firme care doresc să-și unească forțele în vederea rezolvării unor probleme comune branșei, cum ar fi internaționalizarea serviciilor, calitatea forței de muncă, cooperarea în activitățile de producție, intensificarea colaborării dintre mediul academic și firme în vederea programelor dedicate educației și inovării. Clusterul își propune să reunească firme din întreg domeniul de activitate, de la furnizori de materii prime, până la designeri (firme de arhitectură și design, furnizori de materii prime, producători de mobilă); dezvoltarea clusterului este susținută atât de mediul academic de profil și de autoritățile publice”.
Se impune continuarea finanțării CAE
Înființarea CAE, în Bacău și Prahova, este considerată acum, la finalul proiectului „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, un exemplu de buna practică. Între altele, IMM-urile au participat la mai multe târguri internaționale pe profilul lor de activitate. Herse Deco, de exemplu, a fost cu produsele sale (mobilier artistic) la târgurile din Istanbul și Kuala Lumpur, unde a avut succes.
Doru Simovici, președintele CCI Bacău, crede însă că activitatea CAE este afectată de lipsa de finanțare a activităților de identificare și selecție a firmelor cu potențial de export și punerea la dispoziția acestora a unui pachet de servicii de training, mentoring (dezvoltarea a unei persoane cu mai puțină experiență, ajutată și ghidată de cineva cu mai multă experiență și cu un bagaj mai mare de cunoștințe specifice domeniului în care cei doi activează) și acompaniere privind participarea la târguri și expoziții.
Astfel, CCI Bacău propune:
1. finanțarea în continuare a CAE, prin includerea mecanismului dezvoltat în proiectul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România” în sistemul național de sprijin la export;
2. analiza posibilității extinderii domeniilor de activitate sprijinite în proiectul (agricultura ecologică și industria de mobilier) și pentru domeniile cuprinse în Strategia Națională de Export;
3. analiza posibilității extinderii rețelei de centre de export, in prima fază la încă 6 centre în fiecare regiune de dezvoltare și, ulterior, în fiecare județ și includerea acestora în structurile camerelor de comerțși industrie.