16 ianuarie 2025

La 10 luni de la tragedie, nu se cunosc vinovatii exploziei de pe Martir Horea


Ancheta procurorilor, blocata de o expertiza comandata de E.ON Gaz

La aproape un an de la explozia care a distrus un bloc de pe strada Martir Horea, autoritatile nu-s in stare sa indice vinovatul. Sinistratii afirma ca stau in chirie cum pot, dar ca intelegerea privind plata chiriei de catre societatea E.ON va expira la sfarsitul lui octombrie. Afectati de situatia creata, sinistratii spun ca dosarul aflat pe masa procurorului Cristian Ursulescu din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau treneaza inexplicabil. De cealalta parte, municipalitatea bacauana pare tot mai decisa sa impuna sinistratilor consolidarea blocului explodat pe 23 decembrie 2010. In cea mai mare parte a lor, acestia se declara impotriva consolidarii blocului.

Familiile de sinistrati din imobilul situat pe strada Martir Horea nu-si gasesc linistea nici la un an de la producerea exploziei. Pe 23 decembrie 2010, blocul de 4 etaje sarea in aer din cauza unei acumulari de gaze in subsolul cladirii. Guvernul a deblocat, la acel moment, 1 milion de lei drept ajutor de urgenta. Banii au ajuns in conturile municipalitatii bacauane, dar abia daca au fost cheltuiti. Edilii au comandat o expertizare tehnica a imobilului, pentru a se lamuri cu privire la starea in care se afla blocul si, ulterior, un studiu de fezabilitate. In baza acestui document – afirma sinistratii – municipalitatea intentioneaza sa demareze lucrari de consolidare a imobilului, in conditiile in care majoritatea sinistratilor nu doreste sa mai locuiasca in blocul puternic afectat de deflagratia din decembrie 2010.

Dosarul bate pasul pe loc



Cea mai mare nemultumire a sinistratilor e legata, insa, de faptul ca la aproape un an de la explozie nu se cunoaste inca vinovatul. Bogdan Pocovnicu, avocatul sinistratilor, sustine ca dosarul a fost instrumentat, in prima faza, de procurorii Parchetului de pe langa Judecatorie. Ulterior, dosarul a fost mutat in curtea procurorilor arondati Parchetului Curtii de Apel Bacau. "Ni s-a spus atunci ca cei de la Judecatorie ar fi prea aglomerati si dosarul a ajuns la Parchetul Curtii. Cei de acolo stau dupa expertize. Oamenii nu au inca un raspuns cu privire la stabilirea vinovatiilor", a afirmat Pocovnicu. Avocatul a mai spus ca E.ON Gaz s-a declarat nemultumita de rezultatul expertizei realizate de Insemex Petrosani. "Au cerut sa intre in dosar cu un expert parte. Expertiza lor trebuia sa fie gata pe 15 septembrie. Nu stim de ce se bate pasul pe loc in acest dosar", a declarat avocatul.

"Nu vreau sa fiu asistat social"

Ioan Visan, unul dintre sinistrati, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca nu accepta sa se consoleze cu statutul de asistat social. Visan s-a declarat nemultumit de solutia propusa de Primarie, anume consolidarea blocului. Sinistratul a precizat ca procedura de aprobare si executare propriu-zisa a lucrarilor ar dura mai mult de un an, timp in care familiile afectate n-ar avea unde sa locuiasca.
"De ce sa fiu eu asistat social, sa stau la mila altora? Nu se stie nici acum cine este vinovat. Procurorii tac, nu zic nimic. Parerea mea e ca cei de la Judecatorie au facut, in doua saptamani cat n-au facut in luni de zile cei de la Curtea de Apel. E important sa stim cine este vinovatul", a afirmat Visan. El a adaugat ca E.ON ar fi prelungit plata chiriilor pentru sinistrati doar pana la finele lui octombrie. "E.ON are vreo obligatie fata de noi? Nu se stie daca au vreo vina. 10 luni au platit chiria, frumos din partea lor, dar in continuare n-au nicio obligatie fata de noi", a mai spus Visan.

Procurorii blameaza expertiza E.ON

Reprezentantii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau sustin ca dosarul treneaza din cauza lentorii cu care se deruleaza expertiza E.ON. Camelia Elisei, purtatorul de cuvant al Parchetului, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca cercetarile vor continua dupa ce va aparea in dosar expertiza comandata de E.ON.
"Motivul pentru care treneaza cercetarile este ca s-a initiat un supliment de expertiza in cauza, la care participa un specialist strain. Actele facute de procuror sunt conditionate de aceasta expertiza. Cand ea soseste se vor continua cercetarile. Procurorul a epuizat toate caile de cercetare, pana la expertiza. Opinia expertului nu a ajuns inca la dosar", a afirmat Elisei. Magistratul a precizat ca procurorii ar fi cerut E.ON urgentarea expertizei.

Primaria vrea sa reabiliteze doar 9 apartamente

In iulie, municipalitatea bacauana a comandat un studiu de fezabilitate privind consolidarea blocului afectat de explozie. Potrivit documentului, costul lucrarilor s-ar cifra la aproximativ 420.000 de euro. Concluziile consemnate in studiu arata ca edilii intentioneaza sa reabiliteze doar 9 apartamente din cele 15 existente in bloc. Sorin Boiangiu, locatar la etajul 4 al imobilului, se declara uimit de decizia autoritatilor de a reabilita doar 9 apartamente.
"Eu locuiesc la etajul 4. Ma uimeste ca se vorbeste de reabilitarea a doar 9 apartamente. Toate apartamentele au fost afectate de umiditate si inghet. Eu am vorbit cu expertul si a spus ca a propus reparatii capitale. Sunt semne de intrebare vizavi de aceasta consolidare. Cine va suporta diferenta, pentru ca banii de la guvern nu-s suficienti pentru consolidarea blocului?", s-a intrebat Boiangiu. El a precizat ca nu-si poate explica de ce ancheta pornita cu aplomb de procurori s-a impotmolit dupa nici jumatate de an.
"S-a mutat dosarul la alt procuror si, sa ma ierte Dumnezeu, se cam bate pasul pe loc. In plus e si latura psihologica de care eu am mai vorbit, dar vad ca nu intereseaza pe nimeni. Fiica mea, de exemplu, a visat acum doua saptamani incendii si case care ard. Sunt reminescente, e clar", a afirmat sinistratul.

Insemex Petrosani a identificat "buba"

Intr-un articol publicat la mijlocul lui iulie (n.r. – "Expertii dau vina pe gaura din conducta E.ON Gaz"), cotidianul Desteptarea dezvaluia ca ancheta realizata de Insemex Petrosani in urma exploziei a evidentiat, drept cauza principala, o fisura de dimensiuni aparuta in conducta furnizorului de gaz. Rezultatul expertizei, preciza la acel moment avocatul Bogdan Pocovnicu, arata ca sinistratii nu au nicio vina pentru producerea deflagratiei. Producerea exploziei a fost favorizata de o serie de factori, printre care si acoperirea cu asfalt a rasuflatorilor de gaz. Rezultatul expertizei realizate de Insemex a fost contestat de E.ON Gaz. Intr-un caz similar, petrecut la Zalau in septembrie 2007, judecatorii au identificat drept vinovat furnizorul de gaz. E.ON a platit, la data respectiva, daune materiale insemnate. Proprietarii apartamentelor distruse in urma exploziei de la Zalau au primit despagubiri cuprinse intre 200.000 si 370.000 de lei plus daune morale in cuantum de zeci si sute de mii de euro, in functie de gravitatea cazurilor. Sentinta in cazul exploziei de la Zalau a fost pronuntata pe 6 decembrie 2010.

E.ON promite finalizarea expertizei

Oficialii E.ON Gaz sustin ca au cerut o expertiza “suplimentara” pentru ca raportul Insemex Petrosani ar fi incomplet. Potrivit unui raspuns remis cotidianului Desteptarea, reprezentantii furnizorului de gaz sustin ca raportul de expertiza este in curs de completare. “La acest moment, raportul de expertiza este in curs de completare, ca urmare a solicitarii adresate de catre E.ON Gaz Distributie”, se arata in raspunsul formulat de Departamentul Comunicare. Acelasi raspuns precizeaza ca societatea germana nu a luat decizia de a intrerupe contractele de inchiriere pentru apartamentele in care locuiesc familiile afectate de explozia din decembrie 2010.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img