Aproximativ 1000 de asistenti si insotitori ai persoanelor cu handicap sever din municipiul Bacau nu vor mai primi indemnizatiile prescrise de lege. Dintr-o notificare remisa acestora de Daniela Pozinarea, sefa Serviciului Public pentru Asistenta Sociala (SPAS), rezulta ca municipalitatea bacauana n-ar mai avea fonduri pentru protectia sociala a persoanelor cu dizabilitati. Edilii au motivat prin faptul ca Guvernul nu a mai virat bani de la bugetul de stat in contul cheltuielilor facute cu indemnizatiile de autoritatile locale. In realitate, legea ii obliga pe primari sa suporte din bugetele locale protectia sociala a persoanelor cu handicap. Intr-un gest politic incalificabil, edilii Bacaului au pasat responsabilitatea ajutarii persoanelor cu dizabilitati pe umerii Guvernului. Asta, in timp ce in Bacau conducerea Primariei arunca cu bani pe fereastra finantand petreceri care de care mai deocheate si mai costisitoare.
Persoanele cu handicap din municipiul Bacau sunt umilite de administratia Stavarache. Printr-o adresa remisa asistentilor si insotitorilor persoanelor cu dizabilitati din municipiu, sefii SPAS i-au anuntat pe acestia ca incepand cu luna iulie nu vor mai beneficia de indemnizatiile prevazute de lege. Edilii bacauani s-au spalat pe maini in ceea ce priveste finantarea politicilor de protectie sociala, pasand responsabilitatea pe umerii Guvernului care – sustin ei – nu ar fi suplimentat pentru semestrul II plata indemnizatiilor persoanelor cu handicap. Masura instituita de Primaria Bacau va afecta aproximativ 1000 de persoane cu dizabilitati din municipiu. Dintre acestea, 361 au asistent personal, iar alte 622 au optat sa primeasca indemnizatia de insotitor.
Bacaul ajunge la CEDO
Magda Sandu, persoana cu handicap, are un ajutor de 293 de lei/luna si o indemnizatie de insotitor de 516 lei. Ea ne sesizeaza ca pentru luna iulie nu a primit banii, in schimb a primit o scrisoare: "Am primit o hartie de la Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) prin care sunt informata ca institutia este in imposibilitate de a-mi plati indemnizatia de insotitor din cauza alocarii insuficiente a fondurilor." Magda Sandu are leziuni cerebrale, pancreatita, cardiopatie ischemica dureroasa, afectiuni ale colonei vertebrale, mixedem, mai exact, "glanda tiroida e moarta", are si steatoza hepatica din cauza inghitirii atator medicamente. In familie, este singura care are venituri: "Sotul meu nu mai are serviciu de anul trecut din cauza ca nu gaseste de lucru. Este inginer in constructii civile si sunt posturi libere numai la asfaltari, dar acolo trebuie sa fi absolvit facultatea de drumuri si poduri. Fiul meu este student la drept, cursuri de zi, si este intretinut de bunici, ca mie nu-mi ajung banii nici de medicamente." Hepatoprotectoarele si antiinflamatoarele nu sunt compensate, arata femeia: "Trebuie sa fac niste analize si m-au programat in iunie pentru septembrie. I-am intrebat: «Da’ faceti analize si la cadavre? Eu lupt cu mine, lupt cu viata si ei vor sa ma bage in mormant»". Magda Sandu afirma ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). "Ii vor reclama la CEDO. Ei au o lege din 1996, similara Legii 448, conform careia am foarte multe drepturi si toate imi sunt incalcate, aici. Am sa trimit la CEDO adresa primita de la SPAS, cu documentele medicale anexate si am sa cer sa mi se faca dreptate", afirma ea.
Sute de reclamatii in ultima saptamana
Societatea Handicapatilor Fizic (SHF) Bacau a fost asaltata de sesizari in ultimele doua saptamani. "Am primit foarte multe telefoane, peste o suta, de la inceputul lunii. Oamenii ne cer sa-i ajutam. Eu vreau sa-i mobilizez si sa iesim in strada", declara Dorina Poinaru, presedinta SHF Bacau. In unele familii, indemnizatia pentru handicap si indemnizatia de insotitor sunt singurele surse de venit. "Un membru al familiei a renuntat la serviciu ca sa poata avea grija de persoana cu handicap. In aceste conditii, dispare un salariu. Sunt familii in care exista doua persoane cu handicap de gradul I. Acestea pierd in jur de 10 milioane de lei vechi", arata Dorina Poinaru. Apropierea sezonului rece face ca viitorul sa para si mai intunecat. Pur si simplu, sunt condamnati sa moara de foame. "Nu mi se pare corect modul de abordare pentru ca persoanele dependente social nu sunt avute in vedere atunci cand se face proiectul de buget", declara presedinta SHF. Ea mai afirma ca legea este gresita si ca "nu ar trebui lasat la latitudinea primarilor daca se platesc sau nu se platesc indemnizatiile insotitorilor si persoanelor cu handicap". SHF Bacau a primit sesizari si din judet cu privire la intarzierea platii indemnizatiilor sau chiar neplata acestora: "Primaria Vultureni a platit indemnizatii diminuate in luna mai, iar in iunie nu le-a mai platit deloc, la Galbeni nu s-au platit nici pe iunie, nici pe iulie, iar in Margineni este o practica ca o luna sa se plateasca, iar urmatoarea luna, nu!" Persoanele cu handicap sunt foarte nemultumite cu atat mai mult cu cat pentru spectacole, zilele comunei, festivaluri sau alte activitati se gasesc bani, iar pentru persoanele cu dizabilitati, nu sunt resurse. "In urma cu doua saptamani, impreuna cu Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap (ONPH), am facut o adresa catre Ministerul Finantelor si catre Ministerul Muncii, in care am solicitat sa se suplimenteze bugetul destinat prestatiilor sociale, declara Dorina Poinaru. Asteptam raspunsul."
„Nu ar trebui lasat la latitudinea primarilor daca se platesc sau nu se platesc indemnizatiile insotitorilor si persoanelor cu handicap.”
Dorina Poinaru, presedinte SHF Bacau
Legea e clara: primariile trebuie sa-si faca treaba
Legea 448/2006 reglementeaza protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap in Romania. La Articolul 40, legea prevede ca "autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa prevada si sa garanteze in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal". Articolul 44 din legea citata precizeaza, clar, ca "autoritatile administratiei publice locale (…) au obligatia de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav (…), respectiv de a asigura si garanta plata indemnizatiei lunare". Aceeasi lege precizeaza si sursele de finantare a politicilor de protectia sociala a persoanelor cu dizabilitati. Astfel, potrivit Articolului 94, "protectia persoanelor cu handicap se finanteaza din: bugetul local al comunelor, oraselor si municipiilor; bugetele locale ale judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti; bugetul de stat (…)". Legea prevede foarte clar ca autoritatile administratiei publice locale (primarii, consilii judetene) sunt obligate sa constituie bugete pentru protectia persoanelor cu handicap, respectiv sa finanteze programele de protectie sociala a acestora. "In buget, trebuie prevazuta in totalitate suma necesara achitarii indemnizatiilor persoanelor cu handicap si a altor drepturi. Legea a fost intotdeauna asa, dar pana in 2010 a fost o practica generalizata ca toti banii sa fie virati de la bugetul de stat. Anul acesta, a fost asigurata, prin Ministerul de Finante, suma aferenta semestrului I, urmand ca, in semestrul II, autoritatile locale sa-si faca datoria si sa se achite de obligatie", a declarat Gheorghe Apostu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Bacau.
"Autonomia locala permite orice fel de finantare. In legea bugetului, la articolul 5, alineat 7 se precizeaza ca autoritatile administratiei publice locale trebuie sa constituie bugete pentru finantarea asistentei sociale. Guvernul spune: v-am dat cat am avut, restul il puneti voi, primariile. Cat ne vine, atata repartizam. Nu tinem banii, nu-i blocam", a afirmat Mircea Muntean, seful Directiei Finantelor Publice Bacau.
In judetul Bacau sunt 16.866 persoane cu handicap, din care 14708 sunt adulti, iar 2158 sunt copii. Cei mai multi dintre semenii nostri care au o deficienta fizica sau psihica traiesc in mediul rural: 7884 adulti si 1243 copii. In mediul urban sunt doar 915 copii si 6824 adulti. Dintre acestia, 5549 adulti si 941 copii au handicap grav (gradul I), avand dreptul sa primeasca indemnizatie de insotitor sau sa beneficieze de asistent personal. Salariul lunar al unui asistent personal este de 630 de lei, in timp ce indemnizatia persoanei cu handicap, de 525 de lei.
Saraca fata bogata: Ocupata cu construirea vilei de la Saucesti
Edilii sustin una si buna: Guvernul nu a dat bani pentru plata indemnizatiilor. Viceprimarul Dragos Luchian a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca banii de la bugetul de stat n-au mai venit, ca in alti ani. "Banii veneau de la bugetul de stat. Nu mai sunt fonduri pentru asistenti si insotitori. Din ce am inteles, se pare ca nu mai sunt bani nici pentru plata indemnizatiilor persoanelor cu handicap. Luati legatura cu doamna Pozinarea (n.r. – Daniela Pozinarea, sefa SPAS Bacau). Ea stie mai multe", a afirmat Luchian. Am incercat sa luam legatura in repetate randuri cu Daniela Pozinarea, insa aceasta nu a fost de gasit. De altfel, aceasta si-a facut un obicei din a nu raspunde presei pe subiecte in care este direct responsabila. Cel mai probabil, Pozinarea este ocupata cu finalizarea vilei pe care o construieste de un an de zile in comuna Saucesti. Casa a ajuns la etapa finisajelor, cea mai complicata si mai costisitoare dupa cum se stie.
Primaria finanteaza pomeni si chefuri electorale
Daca pentru persoanele cu handicap nu au bani, edilii sunt foarte generosi cu finantarea unor activitati cu implicatii vadit electorale, precum si cu organizarea de spectacole care de care mai deocheate. Numai in 2010, conducerea municipalitatii a promovat peste 50 de proiecte vizand acordarea de sponsorizari, premieri, ajutoare si distinctii catre diferite persoane, fundatii, asociatii etc. Cuantumul pomenilor facute anul trecut depaseste 1 milion de euro si asta intr-un an de criza. Pentru sustinerea unor festivaluri de muzica, spectacole sau hramuri, Primaria a platit numai anul trecut 2,5 milioane de lei, adica peste 600.000 de euro. In vara acestui an, municipalitatea a finantat mai multe spectacole, intre care s-a “distins” Romanian Top Hits, eveniment pentru care edilii au scos din vistieria locala peste 100.000 de euro, suma similara cu cea de anul trecut.
Silvia Patrascanu
Lucian Bogdanel
"Pot sa consider ca suntem folositi politic, daca avem in vedere faptul ca cei care au obligatia legala sa plateasca aceste sume fac parte din alta tabara politica decat cea aflata la guvernare si vor sa inoculeze impresia ca Guvernul e de vina si nu autoritatile din administratia publica locala. Ma surprinde ca sustin ca nu au bani, dar vad ca se finanteaza tot felul de chefuri, petreceri, hramuri si pomeni cu tenta electorala."
Insotitor persoana cu handicap