S-a împlinit o lună de zile de la momentul scrutinului pentru Parlamentul European și încă nu avem o validare a rezultatului. În schimb avem două certitudini: că votul a fost însoțit de numeroase probleme ce ridică semne de întrebare și că, deși există suspiciuni mai mult decât rezonabile de fraudă, niciunul dintre partidele participante nu a ieșit să spună cu subiect și predicat acest lucru.
La prima certitudine se găsesc niște fapte scoase la lumina de un politolog, Ionuț Apahideanu și de un doctor în matematică, Dan Șelaru. Mii de procese verbale modificate, ale căror cifre nu corespund, cazuri în care cetățeni au fost lăsați să voteze deși nu aveau dreptul, cazuri în care unii votanți au fost validați „din greșeală” să voteze și pentru Referendum deși refuzaseră, buletine de vot primite în plus sau în minus sau voturi mai multe sau mai puține decât numărul celor care au votat, găsite în urne.
Peste toate acestea, avem un număr imens de alegători pe liste suplimentare și care din punct de vedere statistic ne dă o chestiune foarte interesantă: analiza corelației dintre numărul de alegători de pe listele suplimentare și partidele către care s-au dus voturile ne spune că, în principiu, cei care au câștigat cel mai mult de pe urma listelor suplimentare au fost PNL, USR și PMP. Matematic, indicele de corelație dintre numărul de votanți pe liste suplimentare și voturile însumate ale PNL+USR+PMP este de 0,8569, conform lui Dan Șelaru în vreme ce indicele pentru PSD+PRO+ALDE este de numai 0,4675. Teoria spune că, cu cât un indice se apropie de valoarea 1, cu atât legătura dintre elementele analizate este mai mare.
Ei, bine, în ciuda tuturor acestor suspiciuni, nici o formațiune politică din România, niciunul dintre ONG-urile vocale care trăgeau semnale de alarmă asupra posibilității fraudării alegerilor nu a luat o poziție tranșantă. Ba, chiar, PSD, cel care ar fi avut cele mai multe motive să o facă, a pus calm, dar ferm, batista pe țambal.
Lucru care îi face pe unii să tragă concluzia firască a faptului că, în realitate, alegerile astea au fost un blat total.