19 octombrie 2024
ActualitateBani picati din cer si "ingropati" la Horgesti / Primarul isi asfalteaza...

Bani picati din cer si „ingropati” la Horgesti / Primarul isi asfalteaza drumul catre casa

In 2005, Consiliul Local Horgesti a alocat aproape 700 de milioane de lei capitolului „reparatii drumuri si poduri&#8221. Inundatiile din toamna lui 2004 au distrus podul de la Galeri. Refacerea lui, ne spune primarul Eugen Bogdan, ar fi costat 3 miliarde de lei, bani care nu existau, chiar daca s-au facut demersuri in fiecare an. S-a procedat la o deviere provizorie, urmand ca refacerea lui sa fie cuprinsa in bugetul pe 2006. Pentru a nu pierde banii la sfarsit de an (cei 700 milioane lei), la sugestia primarului, Consiliul Local si-a dat acordul pentru asfaltarea a 500 de metri din drumul comunal care face legatura intre DJ 252 A si Scoala Horgesti. S-a organizat rapid o licitatie, la care s-au inscris trei societati, SC COMNEF SRL Bacau, SC RKS Drumuri SRL si SC SCUT SA Bacau. A castigat SC COMNEF SRL. Contractul de executie a fost incheiat in 7 noiembrie 2005.

Reparatii prevazute de la receptie



Pretul propus de licitator a fost de 282.977,81 RON, inclusiv TVA. Lucrarea a fost finalizata pe 13 decembrie 2005, iar in procesul verbal se stipuleaza costul, exact cel propus la licitatie. Banii sunt virati societatii COMNEF, dupa cum afirma directorul COMNEF. Este vorba de 2,8 miliarde, in lei vechi, adica suma care era necesara si pentru refacerea podului din Galeri. Contractul incheiat intre Primarie si COMNEF nu este semnat de contabilul din Primarie si nici de secretar, chiar daca acestia erau trecuti pe contract, ci numai de primar. Este interesant cum s-a stabilit pretul lucrarii, exact la suma pe care a si incasat-o constructorul. O alta intrebare care se pune este de unde au venit banii, in conditiile in care Consiliul Local avea doar 700 milioane de lei? Din procesul verbal de receptie a lucrarii (scris neglijent si in termeni ambigui), semnat de viceprimarul Ionel Turcanu si de alte noua persoane, printre care si de tatal viceprimarului, in calitate de consilier, reiese ca s-au turnat numai doua straturi de covor asfaltic din cauza ca pentru al treilea nu au mai fost bani si timpul se racise. Eugen Bogdan afirma ca s-a inteles cu firma COMNEF pentru continuarea asfaltarii pe inca 500 de metri din acelasi drum si atunci va fi turnat si al treilea strat de protectie pe vechea lucrare, cat si pe noua lucrare, iar plata pentru al treilea strat se va face in proportie de 50%. Contributia CL Horgesti nu va fi mai mare de 40. 000 RON. Intre timp, covorul asfaltic s-a distrus. Conducerea COMNEF promite ca va suporta reparatiile. Scrie in PV de receptie. Totusi, de unde a provenit diferenta de bani? Se pare ca din banii primiti de la CJ pentru refacerea distrugerilor provocate de inundatii, iar acestia trebuiau cheltuiti pana la 31 decembrie 2005, astfel se pierdeau. Si s-au cheltuit. Primarul spera sa mai aloce anul acesta inca un miliard pentru continuarea lucrarii, astfel ca drumul sa faca legatura cu cel construit de comuna Tamasi, pentru o noua iesire spre Bacau. &#8222Reclamatiile cu privire la starea drumului asfaltat au fost analizate in CL si societatea va reface toate defectiunile. A fost o licitatie, pe care nu o putem nega”, declara Eugen Bogdan. Drumul asfaltat a ajuns acum pana la poarta fostului primar, iar continuarea cu inca 500 de metri poate ajunge pana aproape de casa actualului primar. Cei din Galeri inoata zilnic prin noroi.

Racataul e copilul vitreg al Primariei Horgesti

De ce podul de la Galeri nu a intrat in calculele Consiliului Local? Explicatiile au venit mai tarziu. &#8222Noi nu am avut bani, iar banii repartizati au venit tarziu si nu aveam timp sa organizam licitatia si sa terminam podul pana la sfasitul anului si atunci s-a hotarat asfaltarea acelei portiuni de drum&#8221, declara primarul. O alta explicatie ne-a fost oferita de locuitorii din satele Recea si Bazga. &#8222Sunt voci care spun ca Racataul urmeaza sa se desprinda de Horgesti si sa devina comuna, asa cum a fost multi ani. In aceste conditii, primarul nu mai aloca bani pentru aceste sate. Nu este logic?”, ne-a spus un locuitor din Racatau. &#8222Peste tot este politica, orice decizie poate fi influentata politic. Dar nu este vorba numai de podul de la Galeri, mai sunt si alte lucrari in aceste sate (Bazga, Recea, Racatau) care au fost suspendate din acelasi motiv, ca sa nu mai vorbim de drumul 252 B”, ne-a spus un locuitor din Bazga de Jos. O comisie a Consiliului Judetean a cercetat modul in care s-a executat lucrarea. Concluziile nu au aparut. Nu ar fi exclus sa se constate ca banii cheltuiti pentru asfaltarea drumului erau destinati exclusiv pentru repararea podului de la Galeri.Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img