19 octombrie 2024
ActualitateCand nu se ocupau de omoruri, judiciaristii pazeau recoltele / Crime tinute...

Cand nu se ocupau de omoruri, judiciaristii pazeau recoltele / Crime tinute la secret

Politistii judiciaristi nu au fost lipsiti de activitate nici pe timpul lui Ceausescu. Atunci cand nu aveau un caz de rezolvat, judiciaristii pazeau recoltele. Comunistii nu mediatizau crimele, ca nu cumva &#8222tovarasii” sa-si schimbe impresia despre regimul dictatorial.

Si inainte de 1989 existau violuri, talharii ori crime ingrozitoare. Numai ca in acea perioada nu trebuia sa stie multa lume despre ele. Comunistii nu doreau popularizarea acestor infractiuni cu violenta, pentru ca oamenii sa nu-si piarda increderea in regimul dictatorial. Bacauanii rareori auzeau de omoruri, ori de alte grozavii si numai prin filiere neoficiale. Insa nici in &#8222epoca de aur”, politistii judiciaristi nu erau lipsiti de activitate. Rareori se intampla sa &#8222someze”. &#8222Pe vremea lui Ceausescu, judiciaristii aveau doua preocupari, isi aminteste comisarul sef Emil Morosanu, seful Politiei Municipale Onesti. Muncile agricole si cazurile cu violenta. Cand nu aveam vreun dosar de rezolvat, trebuia sa supraveghem ogoarele, ca nu cumva vreun satean sa indrazneasca sa fure stiuleti sau mai stiu ce alte produse agricole”. Atunci cand aparea un caz, politistii erau pe baricade 24 de ore din 24. Daca nu se stia cine-i autorul crimei si exista un cerc de suspecti in localitatea de domiliciu a victimei, atunci judiciaristii nu paraseau zona saptamani intregi. &#8222Nu aveam voie nici macar sa mergem acasa sa ne luam schimburi, povesteste inspector pr. Constantin Vlad, judiciarist la Politia Onesti. Cu mancarea trebuia sa ne descurcam. Imi amintesc ca la un caz de omor in localitatea Gura Vaii ne-am hranit cateva zile doar cu visine”. Mijloacele de &#8222lucru” utilizate de politisti in regimul comunist nu difera foarte mult de cele din ziua de astazi. &#8222Toti criminalii fac cate o greseala. Nu exista crima perfecta. Politistii trebuie sa afle unde a gresit suspectul. Intotdeauna trebuie sa te pui in pielea individului respectiv, pentru a afla cum a gandit si unde ar putea fi „, mai spune comisarul sef Emil Morosanu. Politia bacauana nu duce lipsa de judiciaristi buni, chiar daca in momentul de fata mai sunt cazuri de omor sau talharie ramase cu autori necunoscuti. Se stie ca unele dosare si-au gasit rezolvarea, chiar si dupa cativa ani de la comiterea infractiunii respective.



Un copil si-a hacuit tatal si l-a aruncat in Trotus

Anul 1987. Intr-o dimineata de martie, la Politia Onesti s-a prezentat Maria L. insotita de fiul ei. Un copil firav ca un lujer. Pustiul, in varsta de 15 ani, a facut o declaratie socanta. Fara nici un pic de emotie, el a spus politistilor ca si-a omorat tatal, l-a transat, l-a pus in saci si l-a aruncat in Trotus. Politistii au crezut ca este vorba de o farsa a baiatului, insa acesta a insistat ca spune adevarul. In locuinta Mariei L. nimic nu arata ca s-a petrecut o crima atat de sadica. Numai ca, atunci cand au ridicat patul dintr-o incapere, politistii au dat peste o balta imensa de sange. Mai mult, copilul le-a pus la dispozitie si satarul, cu care spunea ca a ciopartit trupul tatalui sau. In acel moment, pentru judiciaristi a fost limpede ca minorul nu minte. Dupa ce i s-a acordat atentia cuvenita, copilul a povestit politistilor ca barbatul obisnuia sa o bata pe mama sa, pana cand aceasta lesina de durere. In ziua respectiva nu a mai suportat sa o vada pe femeie calcata in picioare si a sarit asupra tatalui sau. L-a omorat cu satarul, dupa care pur si simplu l-a hacuit. Bucatile din trup le-a pus in doi saci, pe care i-a aruncat in Trotus. Capul barbatului a ajuns la ghena de gunoi. Judiciaristii au apelat la pompieri, pentru a descoperi in rau ce mai ramasese din cadavru. Toate eforturile insa s-au dovedit zadarnice. Peste cateva zile s-au recuperat doar un picior si o bucata dintr-un brat. Membrele respective se oprisera intr-un stavilar de pe Trotus. Mai dificil a fost insa sa recupereze capul victimei. Pustiul sustinea ca l-a pus intr-un tomberon de gunoi, insa politistii nu au gasit nimic acolo. Atunci s-a dat mobilizarea generala si s-a luat la verificat rampa de gunoi a Onestiului. Judiciaristii au avut noroc. In timp ce &#8222filtrau” gunoiul a aparut un caine, care ducea un cap in gura. Era al barbatului omorat de fiu. Fiind minor, baiatul a fost internat, pentru o perioada de cinci ani, intr-un centru de reeducare. Justitia s-a dovedit destul de blanda cu el, dar nu si destinul. Dupa ce s-a eliberat, criminalul a fost, din joaca, intepat cu un cutit de unghiera chiar in zona coloanei vertebrale. A ramas paralizat pe viata. Si astazi este dependent de carucior si de mama sa.

Ucigas de batrane

Jenita A., in varsta de 87 de ani, din localitatea Dumbrava, comuna Gura Vaii, este descoperita moarta in propria casa. Suntem in vara lui 1987. Batrana fusese legata de un scaun, iar pe corpul sau se vedeau urme de lovituri. Din casa lipseau 700 de lei, (pe care octogenara ii tinea intr-un borcan), niste cuverturi, branza si cateva bucati de sunca. Politistii nu aveau prea multe variante. Abia dupa ce la capataiul patului victimei au descoperit cateva mucuri de tigari au constituit un cerc de suspecti. Inca de la bun inceput, in el a intrat Vasile B., pe atunci in varsta de 22 de ani. Tanarul nu avea o reputatie foarte buna in sat si, pe deasupra, era si fumator de tigari cu filtru. La scurt timp dupa ce a fost luat la ochi, judiciaristii i-au facut o vizita la domiciliu. Aici au descoperit cateva mucuri de tigari si imediat s-au comparat amprentele cu cele de pe resturile descoperite in casa femeii ucise. Erau identice. Vasile nu s-a opus arestarii. El a recunoscut ca i-a facut o &#8222vizita” batranei, insa se astepta sa fie cercetat pentru furt. Nu stia ca babuta murise. Cand s-a facut reconstituirea si a vazut doliul de la usa, a avut un soc. &#8222M-ati tras pe sfoara, ca baba-i moarta”, doar atat le-a spus politistilor. A primit 22 de ani de inchisoare. Dar criminalul a avut noroc. In anul 1988 a prins un decret de gratiere dat de Ceausescu, iar in 1993 era liber. Ca in 1997 sa omoare iarasi o batrana. Vasile B. stia foarte bine ce inseamna sa fii privat de libertate pe o perioada indelungata si a incercat sa scape de cadavru. L-a ascuns in albia unul parau, sub o gramada de pietre. A fost insa arestat pentru o talharie si atunci a povestit ca nu este strain de disparitia Mariei T., de 74 de ani. I-a condus pe politisti la locul unde a ingropat victima. In momentul de fata, Vasile B. este inca dupa gratii.Scris de Lili ADOCHITEI



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img