Inspectorul Dumitru Ficuta a trimis la festivalul de la Chisinau trei copii care au „sarit” peste faza nationala. Micutii au plecat cu 8 milioane la ei, bani de transport, masa si taxa de participare. Si profesoara care a insotit participantii nu a avut asigurata decat cazarea. Castigatorii concursului international s-au ales tot cu o diploma si o farfurie. Cazul „Ficuta” a intrat in atentia politistilor de la Investigarea Fraudelor.
In 2005, festivalul „Micul Print”, faza nationala, s-a desfasurat in perioada 1-3 iunie, iar faza internationala tot in aceleasi zile. In mod normal, concursul de la Chisinau trebuia organizat dupa ce se tinea cel din Romania, pentru a da posibilitatea copiiilor castigatori sa faca urmatorul pas. Dar nu a fost asa. Cu toate acestea, tara noastra a fost reprezentata de trei elevi: doi de la Scoala Generala nr.15 si unul de la Scoala Generala nr.10. „Copilul meu a iesit castigator doar pe scoala, ne-a declarat unul dintre parinti. Ma asteptam sa participe la faza nationala a concursului, dar spre surprinderea mea nu a fost asa. Am fost informat ca trebuie sa plece la Chisinau, direct la faza internationala. Nu mi-a venit sa cred! Desi mi s-a parut ceva dubios ca se sare o faza importanta, mi-am pregatit copilul de drum”. Cei trei copilasi urmau sa plece peste Prut, cu o profesoara de muzica, in ziua de 30 mai. „Am avut un dialog foarte scurt cu domnul Ficuta, declara profesoara Gabriela S. M-a intrebat daca am trei copii talentati si am dat un raspuns afirmativ. «Pleci cu ei la Chisinau si sa nu ne faci de ras», mi-a mai spus domnul Ficuta”. Cadrul didactic nu a comentat decizia organizatorului festivalului. A luat legatura cu parintii, a stat de vorba cu ei si s-a pregatit de plecare. „Profesoara mi-a spus ca pentru deplasare, copilul meu are nevoie de aproximativ 8 milioane de lei, declara unul dintre parinti. Am facut efortul financiar, pentru ca era o sansa pentru baiat. I-am facut pasaport si a plecat”.
Copiii bacauani au platit la Chisinau pana si taxa de participare
Desi inspectorul Ficuta s-a batut cu pumnul in piept ca banii care nu-i ies la socoteala in tara (in special banii alocati pentru premiile copiilor castigatori) au fost folositi pentru organizarea festivalului din Chisinau, micutii bacauani au platit peste tot. „Ei au avut asigurata doar cazarea, intr-un hotel de categoria a treia sau a patra, ne spune profesoara Gabriela S. Pentru mancare au scos bani din buzunar, la fel si pentru transport. In plus, copiii au fost nevoiti sa plateasca si o taxa de participare, perceputa in valuta. Nici eu, ca insotitor, nu am avut prea multe facilitati. Am suportat costurile transportului si meselor. Mi s-a asigurat doar cazare. Nu am primit nici o indemnizatie pentru ca am avut grija de copiii, dupa cum domnul Ficuta nu mi-a dat nici un leu de cheltuiala. Pana acum am fost de trei ori cu copiii la Chisinau. Am facut-o insa de dragul meseriei”. Nici premiile pentru castigatorii festivalului international nu s-au dovedit extraordinare. Ca si la Bacau, micutii talentati s-au ales cu o diploma, o farfurie si un ecuson. Nici vorba de recompense banesti, cupe sau plachete.
„Multi din banii pe care-i obtin in Bacau ii canalizez spre Moldova”
In luna mai 2005, inspectorul Dumitru Ficuta a depus la Primaria Bacau proiectul festivalului concurs „Micul Print”, bugetul total pentru desfasurarea manifestarii fiind estimat la 180 milioane de lei. Inspectorul solicita autoritatilor locale suma de 100 de milioane, precizand in referatul respectiv ca alte 50 de milioane vor fi asigurate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar cu 30 de milioane vor contribui sponsorii. Pe lista de cheltuieli, organizatorul mentiona urmatoarele sume: cupe – 15 milioane, plachete – 5 milioane, ecusoane – 5 milioane, diplome – 5 milioane, afise -5 milioane, mape – 5 milioane, inchiriere sala – 30 milioane, cheltuieli jurizare – 10 milioane, premii – 30 milioane, cazare si masa – 70 milioane. Consiliul Local a fost de acord sa puna la bataie suma de 70 milioane de lei, pe care Ficuta a primit-o in doua transe. In ziua de 31 mai, a fost virata suma de 30 milioane, iar in ziua de 10 iunie s-au virat si celelalte 40 de milioane. Nu se stie cum au fost cheltuite cele 150 de milioane „colectate” pentru festivalul de la Bacau. Cert este ca Dumitru Ficuta a „uitat” sa dea premiile copiilor (30 de milioane), insa nu s-a sfiit sa-si puna semnatura pe acte, in locul parintilor. „Am facut o greseala majora, recunoaste inspectorul. Dar am fost silit sa fac acest lucru, pentru ca am obtinut prea putini bani pentru concursul de la Bacau. Consiliul Local m-a finantat numai cu 50 milioane. Eu organizez si festivalul de la Chisinau. Multi din banii pe care-i obtin in Bacau ii canalizez spre Moldova”. Anul trecut insa, festivalul de la Chisinau a avut loc in aceeasi perioada cu cel din Bacau. A fost timp suficient ca organizatorul sa-si faca socotelile, sa vada ce bani lasa in tara si ce trimite peste Prut?! Apoi, Consiliul Local a virat mai mult de jumatate din suma solicitata dupa data de 10 iunie, cand concursul de la Chisinau era deja o amintire. In situatia data, justificarile inspectorului legate de cele 29 de milioane care trebuiau sa ajunga in buzunarul copiiilor castigatori la Bacau nu-si mai au rostul.
Politistii de la Investigarea Fraudelor sunt cu ochii pe Ficuta
Cazul „Ficuta” a intrat in atentia conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. „Am discutat problema in sedinta de luni dimineata, ne-a declarat Radu Ababei, inspectorul general al ISJ Bacau. S-a hotarat sa se faca o comisie de cercetare si in functie de rezultatele comisiei respective vom lua masurile necesare in Consiliul de Administratie sau vom solicita interventia politiei. Am avut o discutie si cu domnul Ficuta. M-a asigurat pe mine si pe colegii mei ca el nu a bagat nici un ban in buzunar, chiar daca sunt cateva probleme in acest sens. Daca are sau nu acte justificative pentru sumele primite vom afla dupa ce comisia de cercetare isi va face datoria”. Dumitru Ficuta a intrat si in vizorul politistilor de la „economic” care au demarat, la randu-le, o ancheta. „Politistii de la Serviciul Investigarea Fraudelor s-au sesizat din oficiu si vor analiza cazul inspectorului Ficuta”, a precizat comisar Carmen Sova, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.Scris de Lili ADOCHITEI
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.